Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αν δεν ελεγχθούν οι αγορές θα χυθεί πολύ αίμα

Τα στημένα παιγνίδια στις παγκόσμιες αγορές χρήματος έχουν αναφερθεί από πολλούς και φυσικά και σε παλαιότερα postings του blog μου. Αλλά το πράγμα αρχίζει να γίνεται πολύ σοβαρό.

Τα στημένα παιγνίδια στις παγκόσμιες αγορές χρήματος έχουν αναφερθεί από πολλούς και φυσικά και σε παλαιότερα postings του blog μου. Αλλά το πράγμα αρχίζει να γίνεται πολύ σοβαρό.

Δεν μιλάμε πλέον για τα χρήματα των άτυχων (ή αφελών αν θέλετε) επενδυτών. Ούτε για ενορχηστρωμένες επιθέσεις σε βάρος ολόκληρων χωρών όπως είναι η περίπτωση της Ελλάδας. Ας προσέχαμε. Δυστυχώς υπάρχουν και χειρότερα.

Την περίοδο 2006 2008 οι τιμές πολλών βασικών αγροτικών προϊόντων παρουσίασαν τρομακτική αύξηση (σιτάρι 80%, καλαμπόκι 90%, ρύζι 320%) οδηγώντας στην πείνα και το θάνατο άγνωστο αριθμό ανθρώπων. Οι αυξήσεις ήταν τόσο μεγάλες που οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 30 χώρες.

Και ποιος ευθυνόταν γι’ αυτό; Οι χρηματιστηριακές εταιρείες που για πρώτη φορά απέκτησαν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται παράγωγα σε αυτές τις αγορές και δημιούργησαν τεράστιες φούσκες που έπληξαν εκατομμύρια ανθρώπους στον τρίτο κόσμο.

Οι ίδιες οι εταιρείες φυσικά αρνούνται τις ευθύνες τους και παρουσιάζουν διάφορες αστείες δικαιολογίες. Ωστόσο, το γεγονός πως δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές τιμών στις πατάτες και άλλα προϊόντα όπου δεν επετράπηκε η χρήση παραγώγων αποτελεί προφανή απόδειξη πως για άλλη μια φορά μας δουλεύουν.

Η φούσκα που έστησαν τότε έσκασε το 2008 και οι τιμές επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Αλλά όταν το ανθρωποφάγο ζώο γευτεί αίμα πάντα ξαναγυρνάει για περισσότερο. Αν τους αφήσουμε ελεύθερους δεν θα χαθούν απλώς και πάλι λεφτά. Θα ξαναπεθάνουν και άνθρωποι.

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/johann-hari/johann-hari-how-goldman-gambled-on-starvation-2016088.html

Γιώργος Επιτήδειος

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024