Τα στημένα παιγνίδια στις παγκόσμιες αγορές χρήματος έχουν αναφερθεί από πολλούς και φυσικά και σε παλαιότερα postings του blog μου. Αλλά το πράγμα αρχίζει να γίνεται πολύ σοβαρό.

Δεν μιλάμε πλέον για τα χρήματα των άτυχων (ή αφελών αν θέλετε) επενδυτών. Ούτε για ενορχηστρωμένες επιθέσεις σε βάρος ολόκληρων χωρών όπως είναι η περίπτωση της Ελλάδας. Ας προσέχαμε. Δυστυχώς υπάρχουν και χειρότερα.

Την περίοδο 2006 2008 οι τιμές πολλών βασικών αγροτικών προϊόντων παρουσίασαν τρομακτική αύξηση (σιτάρι 80%, καλαμπόκι 90%, ρύζι 320%) οδηγώντας στην πείνα και το θάνατο άγνωστο αριθμό ανθρώπων. Οι αυξήσεις ήταν τόσο μεγάλες που οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 30 χώρες.

Και ποιος ευθυνόταν γι’ αυτό; Οι χρηματιστηριακές εταιρείες που για πρώτη φορά απέκτησαν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται παράγωγα σε αυτές τις αγορές και δημιούργησαν τεράστιες φούσκες που έπληξαν εκατομμύρια ανθρώπους στον τρίτο κόσμο.

Οι ίδιες οι εταιρείες φυσικά αρνούνται τις ευθύνες τους και παρουσιάζουν διάφορες αστείες δικαιολογίες. Ωστόσο, το γεγονός πως δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές τιμών στις πατάτες και άλλα προϊόντα όπου δεν επετράπηκε η χρήση παραγώγων αποτελεί προφανή απόδειξη πως για άλλη μια φορά μας δουλεύουν.

Η φούσκα που έστησαν τότε έσκασε το 2008 και οι τιμές επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Αλλά όταν το ανθρωποφάγο ζώο γευτεί αίμα πάντα ξαναγυρνάει για περισσότερο. Αν τους αφήσουμε ελεύθερους δεν θα χαθούν απλώς και πάλι λεφτά. Θα ξαναπεθάνουν και άνθρωποι.

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/johann-hari/johann-hari-how-goldman-gambled-on-starvation-2016088.html

Γιώργος Επιτήδειος

Γράψτε το σχόλιό σας