Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έσβησε» την Πέμπτη ο θρύλος του ελληνικού πενταγράμμου Γρηγόρης Μπιθικώτσης

«Έσβησε» την Πέμπτη ο θρύλος του ελληνικού πενταγράμμου Γρηγόρης Μπιθικώτσης

«Έσβησε» την Πέμπτη, σε ηλικία 83 ετών, ο μεγάλος Ελληνας ερμηνευτής Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου νοσηλευόταν τους τελευταίος τρεις μήνες σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Τη Δευτέρα η κηδεία του από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

71

«Έσβησε» την Πέμπτη, σε ηλικία 83 ετών, ο μεγάλος Ελληνας ερμηνευτής Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου νοσηλευόταν τους τελευταίος τρεις μήνες στο νοσοκομείο «Υγεία».

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση της υγείας του Γρηγόρη Μπιθικώτση είχε επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες και είχε παρουσιάσει σηψαιμία και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η σορός του Γρηγόρη Μπιθικώτση θα εκτεθεί από το Σάββατο ώς την Κυριακή σε λαϊκό προσκύνημα, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης θα ταφεί με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού στο Α Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ο λαϊκός τραγουδιστής που αγαπήθηκε απ όλους τους Έλληνες και η φωνή του συνδέθηκε με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής μουσικής ιστορίας γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1922, στη φτωχογειτονιά του Περιστερίου.

Παιδί οκταμελούς, πολύ φτωχής οικογένειας, άρχισε από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τη μουσική και, ενώ τα αδέλφια του, το 1940 έφυγαν για το ελληνοαλβανικό μέτωπο, εκείνος έμεινε πίσω, ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού και μάθαινε κιθάρα.

Υπηρέτησε πιστά για περισσότερες από πέντε δεκαετίες το ελληνικό τραγούδι και, πριν από τη συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη, που αναμφίβολα στάθηκε σταθμός στην καριέρα του, ήταν ένας λαϊκός καταξιωμένος τραγουδιστής και συνθέτης, έχοντας ερμηνεύσει τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Ακη Πάνου.

Η γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη το 1959, όταν ήταν εξόριστοι στη Μακρόνησο, και η ερμηνεία του Επιταφίου του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι.

Το 1937 έχει ακούσει στην ταβέρνα του Παρλιάρα τους Μάρκο Βαμβακάρη, Μανώλη Χιώτη και Στράτο Παγιουμτζή και, όπως ο ίδιος αφηγείτο, η συνάντησή του με τον πρώτο ήταν αυτή που πάντα τον συγκινούσε, γιατί του άλλαξε τη σχέση του με τη μουσική. «Υπεράνω όλων ο Μάρκος Βαμβακάρης» έλεγε συχνά.

Στο απόγειο της δόξας του φτάνει ερμηνεύοντας μελοποιημένη, από τον Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση. Τον Επιτάφιο και τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου, το Αξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη και το Τραγούδι του νεκρού αδελφού του Μίκη Θεοδωράκη.

«Κάθε μέρα» έλεγε, «μου αρέσει να σιγοτραγουδώ Ελύτη, Γκάτσο, Σεφέρη, Χριστοδούλου, Λειβαδίτη. Τα λόγια τους με αγγίζουν και με συγκινούν».

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης συνέθεσε περισσότερα από 80 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα Επίσημη αγαπημένη, Τρελοκόριτσο, Στου Μπελαμή το ουζερί, Φεγγάρι χλωμό, Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα, Του Βοτανικού ο μάγκας κ.α.

Σημαντική στιγμή στη σπουδαία καριέρα του ήταν και η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ερμηνεία του σε μουσικούς δίσκους του συνθέτη, όπως Της γης το χρυσάφι και η Επιστροφή.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης συνεργάστηκε και με άλλους μεγάλους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Δήμος Μούτσης, ερμηνεύοντας αξέχαστα τραγούδια σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου και άλλων.

Ο Δημήτρης Ψαθάς έγραψε ένα χρονογράφημα για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στη στήλη του στην εφημερίδα Τα Νέα και τον χαρακτήριζε «σερ Μπιθί», ένας τίτλος που έμελλε να τον συνοδεύσει σε ολόκληρη τη μετέπειτα πορεία του.

Την εποχή που τραγουδούσε στα λαϊκά κέντρα τον άκουγαν όλα τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς «τζετ σετ» που επισκέπτονταν τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων, ο Αλέν Ντελόν και η Σοράγια, αλλά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Ο μουσικολόγος Κώστας Μυλωνάς τον χαρακτήρισε ως τον τραγουδιστή «που χάρισε στο ελληνικό τραγούδι τις συγκλονιστικότερες στιγμές του».

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είχε τιμηθεί από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τον Ιανουάριο του 2003 με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Τιμώντας το λαϊκό τραγουδιστή, ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε δηλώσει ότι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είναι «ένας σπουδαίος μουσικός που εξέφρασε τη δυστυχία και την ευτυχία, τον πόνο και τα βάσανα του ελληνικού λαού».

Είχε αποκτήσει μια κόρη, την Αννα, και ένα γιο, το Γρηγόρη, ο οποίος είναι επίσης τραγουδιστής.

Τον Ιούνιο του 1997 οργανώθηκε λαϊκή συναυλία για να τιμηθούν τα 50 χρόνια προσφοράς του μεγάλου βάρδου στο λαϊκό τραγούδι, ενώ ανάλογη συναυλία διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το 2002, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Mε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση ο οποίος, όπως ανέφερε, «είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

«Η μοναδική φωνή του, που κατάφερε να παντρέψει το έργο των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών με τη μαγευτική μουσική των Θεοδωράκη και Χατζηδάκι, δεν θα πάψει ποτέ να συνοδεύει της χαρές και τις λύπες, τις ελπίδες και τις πίκρες του λαού μας» υπογράμμισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός και κατέληξε αναφέροντας ότι «μέσα από το έργο του, η μνήμη του θα μένει για πάντα ζωντανή στις καρδιές των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γρηγόρη Μπιθικώτση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε: «Χάσαμε έναν άνθρωπο που αγαπήσαμε, έναν μεγάλο μουσικό που τραγουδήσαμε και μια φωνή με την οποία χορέψαμε. Το τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθικώτση αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Με τη σειρά της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης εξέφρασε με τη φωνή και το ταλέντο του μια ολόκληρη εποχή στο λαϊκό τραγούδι. Ερμήνευσε μεγάλα έργα με μοναδικό τρόπο. Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή στο λαό. Θερμά συλλυπητήρια».

Ο ΣΥΝ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, αποχαιρέτησε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, το «μεγάλο Έλληνα λαϊκό συνθέτη και τραγουδιστή», «αυτόν που τραγούδησε τους αγώνες μας, τους έρωτές μας, τις χαρές και τους καημούς μας.»

«Αποχαιρετούμε τον Γρηγόρη που ήταν τα πάντα. Και μακρονησιώτης και μάγκας και σερ» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Πληροφορηθείσα την είδηση του χαμού του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δήλωσε: «Ο τραγουδιστής της ρωμιοσύνης έφυγε, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με τη φωνή του, αλλά και τις συνθέσεις του, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, το οποίο τίμησε για πολλές δεκαετίες. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλειά του».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης τόνισε: «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο μοναδικός ερμηνευτής σπουδαίων δημιουργών, όπως του Τσιτσάνη, του Γκάτσου, του Ξαρχάκου, του Χατζηδάκι, του Θεοδωράκη και τόσων άλλων, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο συνθέτης πολλών επιτυχιών, ήταν και θα παραμείνει ταυτισμένος με το ελληνικό τραγούδι. Ήταν ο αητός του ελληνικού πενταγράμμου. Κάθε του ερμηνεία ήταν και μία αποθέωση του ελληνικού τραγουδιού».

Ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος, ανέφερε: «Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την απώλεια ενός λαϊκού τραγουδιστή που με λιτό, δωρικό τρόπο απέδωσε μοναδικά τα έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών και που συντρόφεψε για πολλές δεκαετίες τη ζωή μας».

«Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση, του καλλιτέχνη που για περισσότερο από μισό αιώνα συντρόφεψε με τη σπάνια φωνή του όλα τα συναισθήματά μας. Τραγούδησε τη χαρά αλλά και τη λύπη, τη γιορτή, αλλά και τον πόνο. Με τα τραγούδια του γλεντήσαμε, χορέψαμε, αγαπήσαμε, συγκινηθήκαμε, δακρύσαμε, πήραμε κουράγιο και δύναμη σε δύσκολες στιγμές» δήλωσε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης κι ένας σεμνός άνθρωπος, που τον αγάπησαν όλοι οι Έλληνες και θα τον θυμούνται πάντα μέσα από τα τραγούδια του, με νοσταλγία. Στην οικογένεια του απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια» κατέληξε.

Δήλωση για το θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση έκανε και ο Μίκης Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντάς τον τη μεγαλύτερη φωνή της Ελλάδας και εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη γι αυτήν την απώλεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024