Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δωμάτιο... τσαγιού για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σχεδιάζει η Ιαπωνία

Δωμάτιο… τσαγιού για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σχεδιάζει η Ιαπωνία

Το άγχος και το αίσθημα απομόνωσης που βιώνουν οι αστροναύτες φαίνεται ότι καθιστούν απαραίτητη την εγκατάσταση δωματίου για τσάι (!) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η νέα μονάδα θα προστεθεί στο ιαπωνικό τμήμα του τροχιακού συγκροτήματος το 2004.

36

Το άγχος και το αίσθημα απομόνωσης που βιώνουν οι αστροναύτες καθιστούν απαραίτητη την εγκατάσταση δωματίου για τσάι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αποφάνθηκε η Εθνική Υπηρεσία Διαστημικής Ανάπτυξης της Ιαπωνίας (NASDA). Η νέα μονάδα είναι προγραμματισμένο να προστεθεί το 2004 στο ιαπωνικό τμήμα του σταθμού, πιθανώς ως επέκταση της εργαστηριακής μονάδας Kibo.


«Τα διαστημικά ταξίδια είναι δύσκολα από ψυχολογική άποψη, και η κεντρική ιδέα είναι να προσφέρουμε ένα ήσυχο μέρος όπου οι αστροναύτες θα μπορούν να χαλαρώνουν» εξηγεί στο New Scientist o εκπρόσωπος της NASDA Γιοσιχίρο Νακαμούρα.


Το νέο δωμάτιο θα είναι μεν ήσυχο, αλλά ίσως όχι και τόσο άνετο. Με τη μία πλευρά του να μην υπερβαίνει σε εμβαδόν τα 1,2 τετραγωνικά μέτρα, σίγουρα δεν είναι απόλυτα κατάλληλο για την παραδοσιακή ιαπωνική τελετουργία του τσαγιού.


Υπάρχουν επίσης και άλλης φύσης τεχνικά προβλήματα. Αν και είναι εφικτό να βράσει κανείς νερό για την ετοιμασία του τσαγιού σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, «δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα το πίνουν οι αστροναύτες» παραδέχεται ο Νακαμούρα. «Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε το τσάι σε κούπες, αλλά ούτε και να το αφήνουμε να περιφέρεται ελεύθερο στο δωμάτιο» εξηγεί.


Για το σχεδιασμό της νέας μονάδας τσαγιού η NASDA έχει ζητήσει τη συνδρομή του Εθνικού Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών και Μουσικής του Τόκιο. Ο χώρος θα σχεδιαστεί με βάση ένα παραδοσιακό, μινιμαλιστικό δωμάτιο τσαγιού με πάτωμα από ψάθα τατάμι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024