Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκη στο Παλλάς με διαφορετικό κρητικό χορό

Οι Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκη στο Παλλάς με διαφορετικό κρητικό χορό

...

Ιστορίες από την κρητική παράδοση παρουσιάζονται στη σκηνή του Παλλάς, στις 20 και 21 Μαΐου, μέσα από την χοροθεατρική παράσταση «Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως». Οι Κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές, Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης, και ο σκηνοθέτης-χορογράφος Παύλος Κουρτίδης αναδεικνύουν τα πολιτισμικά στοιχεία της Μεγαλονήσου με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Τα βήματα του κρητικού χορού θα συνδυαστούν με τον σύγχρονο, ενώ 27 χορευτές και πέντε μουσικοί ενώνουν την κοσμοθεωρία τους.

«Είναι πρόκληση να βρεθείς αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον πολιτισμό και παράλληλα να τον απεικονίσεις μέσα από κίνηση και εικόνα. Η ευθύνη τεράστια καθώς η παράσταση είναι ένα ταξίδι στην καρδιά του πολιτισμού μας» αναφέρει ο σκηνοθέτης Παύλος Κουρτίδης.

«Είναι μία συνάντηση με τους προγόνους μας και μία γέφυρα επικοινωνίας με το μέλλον. Η αρχέγονη ιστορία των χορευτικών βημάτων μας φωτίζει τα σκοτάδια των Λαβυρίνθων κάθε εποχής» δηλώνουν, από την πλευρά τους, οι Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης.

Ιστορίες από την κρητική παράδοση, την ιστορία (Ταυροκαθάψια, Δασκαλογιάννης), μαντινάδες, μύθοι (ο Μίτος της Αριάδνης) και μουσική (Ανδρέας Ροδινός) γίνονται ένα με τον Πυρρίχιο, τον Γέρανο και τον Ορσίτη. Τους αρχέγονους παραδοσιακούς χορούς που εξελίσσονται και επαναπροσδιορίζονται στο τώρα, μέσω της παράλληλης δράσης και αναζωογονητικής ενέργειας του σύγχρονου χορού, ακολουθώντας μία ιδιόμορφη σκηνοθετική ιδέα.

Η μουσική είναι γραμμένη αποκλειστικά για την παράσταση και αποτελεί ένα μείγμα παραδοσιακής κρητικής μουσικής και φρέσκων ήχων που αντανακλούν τις τάσεις της εποχής μας. Οι θεατές έρχονται αντιμέτωποι με έναν ρεαλιστικό Λαβύρινθο που απεικονίζει το αρχέγονο και την αναστήλωση – το τότε και το σήμερα.

Πληροφορίες

20 & 21 Μαΐου 2016 στις 21:00

Σκηνοθεσία/εικαστική σύλληψη: Παύλος Κουρτίδης
Σύλληψη: Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Χορογραφία: Γιάννης Μεγαλακάκης, Παύλος Κουρτίδης, Γιώργος Μεγαλακάκης

Επί σκηνής χορευτές (Κρήτη): Γιάννης Μεγαλακάκης, Γιώργος Μεγαλακάκης, Γιάννης Πηδηκτάκης, Γιάννης Γκότσης, Χρήστος Βλαχόπουλος, Χρήστος Πετράκης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Διαμαντόγλου, Σπύρος Λώλης, Αδάμ Κοκκινογένης, Νικολέτα Κουρκούτα, Πέγκυ Μπαρούνη, Μαρία Καρέλα, Πελαγία Πιπεράκη, Γωγώ Λιβιέρη, Εύη Ανδρουλάκη

Επί σκηνής χορευτές (Σύγχρονος χορός): Παύλος Κουρτίδης, Ζωή Σωτηροπούλου, Άγγελος Αντωνάκος, Χρήστος Καφετζής, Ιωάννα Κορίνα Παλάσκα, Ίρις Παύλου Κατράκη, Όλια Μουρουζίδου, Ειρήνη Ζάττα, Αναστασία Κοντοπίδη, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Ιωάννης Δαμιανός Στέφος

Μουσικοί
Βασίλης Τσεντούρος: Ντραμς
Γιώργος Κοντογιάννης: Λύρα
Δημήτρης Βαρελόπουλος: Λαούτο
Αντρέας Αρβανίτης: Λαούτο-Ασκομπαντούρα-Θιαμπόλι
Μαρίνος Τρανουδάκης: Νταούλι

Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις (σύγχρονο): Βασίλης Τσεντούρος
Ενορχήστρωση (παραδοσιακά): Γιώργος Κοντογιάννης
Σκηνικά: Δήμητρα Παπαδημητρίου
Κοστούμια (Π.Κ.): Χριστίνα Λεοντιάδου
Φωτισμοί: Απόστολος Τσιτσώνης
Βοηθός χορογράφου (Π.Κ.): Ζωή Σωτηροπούλου
Μακιγιάζ: Φωτεινή Μακρίδου
Συντονισμός παραγωγής: Σοφία Καραγιάννη
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καλφαμανώλης

entertainment.in.gr

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024