Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κ.Παπανασταστάτου: πρέπει να αναθεωρήσουμε το «εγώ» μέσα στο «εμείς»

Κ.Παπανασταστάτου: πρέπει να αναθεωρήσουμε το «εγώ» μέσα στο «εμείς»

...

Η επίκαιρη παράσταση «Graffito, όπως άγριο» που σκηνοθετεί η Κατερίνα Παπαναστασάτου -βασισμένη σε θεατρικά έργα του Παύλου Μάτεσι- περιγράφει την ολοκληρωτική αποδόμηση μιας τυπικά δημοκρατικής κοινωνίας λόγω αιφνίδιας θανατηφόρας ασθένειας στη Βουλή.

Πρόκειται για δύο ξεχωριστές ιστορίες. Η πρώτη ιστορία επικεντρώνεται στη ζωή ενός αστικού ζευγαριού που επιστρέφοντας από μία βραδινή έξοδο, ανακαλύπτει ότι το σπίτι τους δεν βρίσκεται στη θέση του. Τους το πήρανε ή γκρεμίστηκε. Σε κάθε περίπτωση απουσιάζει. Με την αφορμή αυτή λοιπόν, αποφασίζουν να γίνουν οι καλύτεροι ζητιάνοι! Επειδή «ο ταπεινών εαυτόν αμοιφθήσεται» διεκδικούν μέσα από τη μαρτυροποίησή τους μία θέση στη βασιλεία των ουρανών.
Η δεύτερη ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν καλλιτέχνη και μια δημοσία υπάλληλο. Ζουν κάτω από την την ίδια στέγη με τον πατέρα του καλλιτέχνη ο οποίος βιάζεται να «απολαύσει τα δίκαιά του» πάνω στο γιο του, τα οποία συνίστανται στο να του πάρει τη ζωή ώστε να κάνει χρήση ο ίδιος της ποσότητας οξυγόνου που του αναλογεί. Στη ζωή τους επεμβαίνουν συνέχεια οι εκφωνητές της τηλεόρασης. Μίας τηλεόρασης «που δεν κλείνει πλέον από μας. Την κλείνουν «αυτοί»». Eίναι η καινούρια κρατική προστασία. Οι κυβερνήσεις έχουν ανάγκη από πρόσθετη προστασία και μόνιμη επαφή με τον κάθε πολίτη».

«Οι ήρωες και στα δύο παράλληλα σύμπαντα, δεν συγκρούονται, δε μεταβαίνουν. Μόνο πλησιάζουν όλο και πιο πολύ στην προδιαγεγραμμένη πορεία τους προς το τέλος.

»Το έργο, όσο παράλογο και αν είναι, χρησιμοποιεί συμβολισμούς τόσο αναλογικούς των καταστάσεων που βιώνουμε όλοι μας σήμερα, που δεν υπάρχει κάποια ανάγκη αποκωδικοποίησης» επισημαίνει η σκηνοθέτις.

Για το δυστοπικό σκηνικό που επιλέγει να στήσει την παράσταση εξηγεί: «όλο το έργο λαμβάνει χώρα σε ένα φανταστικό κόσμο απόλυτης δυστυχίας! Έτσι τουλάχιστον νιώθουμε όσοι το παρακολουθούμε απ’ έξω, γιατί οι “ήρωες” μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ζουν είναι από συμβιβασμένοι έως και χαρούμενοι. Η επιλογή έγινε για να υπερτονιστούν συγκεκριμένα αρνητικά γνωρίσματα της κοινωνίας μας, ώστε να καταδειχτεί το ενδεχόμενο κακό που δε μοιάζει να είναι και πολύ μακρινό».

Για την εποχή της οικονομικής κρίσης που ζούμε και όχι μόνο την οποία βιώνει η Ευρώπη σήμερα η Κατερίνα Παπαναστασάτου τονίζει: «Αυτό το “και όχι μόνο” που λέτε είναι το σημαντικό. Γιατί η οικονομική κρίση αυτό που αποκάλυψε, είναι μία βαθύτερη κρίση, η κρίση αξιών. Και προφανώς αυτό δεν το ακούτε πρώτη φορά από μένα! (γέλια). Αυτό που πρέπει να επικρατήσει, λοιπόν, είναι αλληλεγγύη και θεώρηση του «εγώ» μέσα στο «εμείς»».

Επίσης κάνει λόγο για το πώς βλέπει το μέλλον για τους νέους ηθοποιούς και το πόσο δύσκολη είναι η επιβίωσή τους χαρακτηρίζοντας τα πράγματα «Ζοφερά! Όπως άλλωστε και για τους παλιούς ηθοποιούς! (γέλια). Οι ηθοποιοί είναι θύματα των αριθμών. Μεγάλη προσφορά, μικρή ζήτηση. Αν μιλάμε τουλάχιστον για δουλειές στις οποίες μπορείς να ελπίζεις για τον βιοπορισμό σου. Οι αριθμοί όμως είναι η μία πλευρά του κακού. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με όλα αυτά τα σχεδόν «σκάνδαλα» τα οποία συναντάμε συχνότατα πια: παραγωγοί που δεν πληρώνουν, εταιρείες που κηρύσσουν πτώχευση και αφήνουν τον κόσμο ξεκρέμαστο… Με όλα τα θλιβερά αναξιοπρεπή επακόλουθα… Οι ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες εν γένει, αντί να ασχολούνται με αυτό στο οποίο είναι ταγμένοι, «σπαταλάνε» το χρόνο τους σε διεκδικήσεις των αυτονόητων. Με δίκες, με απειλές, με απεργίες, με διαμαρτυρίες… με ένα ξόδεμα ψυχής και χρόνου που δεν τους αναλογεί… Όπως και σε κανέναν δηλαδή…».

Γι’ αυτό που την προβληματίζει στην εποχή μας και συνάμα της δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον απαντάει με μια φράση του Αργύρη, ενός λαϊκού χαρακτήρα, η οποία αναφέρεται στο κείμενο -που είχε γράψει πέρυσι σε συνεργασία με τον Τ. Γερακίνη, για το θεατρικό σίριαλ «Ο Κόκορας»- σε μια οικονομική ανάλυση επιπέδου… καφενείου: «Πιο κάτω δεν πάει…. Άρα; Θ’ ανεβεί!».

INFO
Η παράσταση «Graffito, όπως άγριο», βασισμένη σε θεατρικά έργα του Παύλου Μάτεσι, και σκηνοθεσία Κατερίνας Παπαναστασάτου με τους Δημήτρη Δημητρόπουλο, Αθηνά Κουτσιανούλη, Νατάσα Παπαδάκη, Μάρω Ρίζου, Τάσο Σωτηράκη, Δημήτρη Τσολάκη και Ερρίκο Λίτση παίζεται, στον Τεχνοχώρο Cartel κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

entertainment.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024