Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Το καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

...

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Mουσικές συνθέσεις, μελωδικοί ήχοι και νέα ακούσματα αντηχούν με θέα το κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το Κέντρο υποδέχεται το καλοκαίρι ρυθμικά, και φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις στον υπαίθριό του χώρο, με φόντο τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η αυλαία ανοίγει με τον πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή, που μαζί με την ομάδα του και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη, παρουσιάζει, το Σάββατο 21 Μαΐου στις 20:30, τη συναυλία Con Alma | Latin Jazz Roots, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών με τίτλο Jazz & Strings. Μέσα από τις ενορχηστρώσεις του Γιάννη Αντωνόπουλου, το κοινό θα ταξιδέψει σε λάτιν και τζαζ μελωδίες, από την Αφρική και τις ρίζες της, στην Αμερική, και την Ελλάδα.

Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει από παραδοσιακή αφροκουβανική θρησκευτική μουσική μέχρι πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευές ελληνικής μουσικής.

Το Σάββατο 28 Μαΐου στις 20:00, ο εξωτερικός χώρος του Κέντρου Επισκεπτών θα κατακλυστεί από swing και ροκ ήχους, σ’ ένα υπαίθριο χορευτικό πάρτι, από τη χορευτική ομάδα των Athens Boogie και το μουσικό σχήμα HiRollers.

Από τους έντονους ρυθμούς της swing, το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται, μέσα από ένα ιδιαίτερο dubstep DJ Set. Το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 19:00, ο καταξιωμένος παραγωγός και dj, Steve Goodman, γνωστός στο ευρύ κοινό ως Kode9, μία σημαντική φιγούρα της dubstep σκηνής στην Μεγάλη Βρετανία επισκέπτεται το Κέντρο Επισκεπτών. Τον Kode9 υποδέχονται στο ΚΕ οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και DJs, Black Athena, στο πλαίσιο του project «Culture Jam», ενός εναλλακτικού αφιερώματος στην underground dance σκηνή.

Από τους δυναμικούς ηλεκτρονικούς ήχους, το κοινό θα μεταφερθεί σε ακούσματα που εκφράζουν τον αέναο κύκλο συναισθημάτων του ανθρώπου. Την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 21:00, το Alex Drakos Trio παρουσιάζει την μουσική παράσταση Circle, ένα ταξίδι στα εσωτερικά στάδια αναζήτησης της ψυχής. Με αφετηρία την τζαζ, η μουσική του Alex Drakos Trio αποτελεί μια σύνθεση στοιχείων των ροκ, ποπ και electro με ελληνικούς ήχους, ενσωματώνοντας αποσπάσματα προηχογραφημένης αφήγησης και ποίησης.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου, στις 20:00, η ποίηση και η μουσική αφήγηση, με άρωμα Αιγαίου, αποτελούν τον βασικό άξονα της συναυλίας «Αναπλάθοντας τον μελοποιημένο Ελύτη», με τη Χριστίνα Μαξούρη και τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη. Με γνώμονα τον καθάριο και γλαφυρό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη, μία φωνή με τη συνοδεία πιάνου, εξερευνούν τους τρόπους με τους οποίους οι συλλεκτικές συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Δημήτρη Λάγιου, μπορούν να συνδυαστούν με το δοκιμιακό έργο του νομπελίστα ποιητή, και να μετασχηματιστούν σε έργα των Erik Satie και Claude Debussy, καθώς και σε πρωτότυπες συνθέσεις του ίδιου του Ευαγγελίδη.

Το μουσικό ταξίδι στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, κλείνει την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 21:00, με τον Δημήτρη Καλαντζή, το γκρουπ του και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του κύκλου συναυλιών με τίτλο «Jazz & Strings». Η συναυλία, με τίτλο «Χθες το βράδυ», περιλαμβάνει κομμάτια, μεταξύ άλλων, των Γιαννίδη, Καπνίση, Σπάρτακου, Μουζάκη, Μωράκη, Γιάκοβλεβ, διασκευασμένα σε μια πρωτότυπη τζαζ παράσταση, με επιρροές από τον ήχο των δεκαετιών του 1950 και 1960.

Το Κέντρο Επισκεπτών φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση για τους τρεις πυλώνες του ΚΠΙΣΝ: την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το έκτασης 210.000 τετραγωνικών μέτρων Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Στο Κέντρο Επισκεπτών πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στη μακέτα που βρίσκεται στο χώρο, παρέχοντας πληροφορίες στους επισκέπτες αναφορικά με την πρόοδο της κατασκευής του έργου, του οποίου η κλίμακα, πολυπλοκότητα και ποιότητα είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που είχε εκπονηθεί, το ΚΠΙΣΝ υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ, θα δημιουργήσει 2.300 θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα συνεισφέρει 19 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια φορολογικά έσοδα.

Όσον αφορά στα οφέλη που θα φέρει το άνοιγμα του Κέντρου Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, ειχε πει πως για να αναδειχθεί η επένδυση σε πολιτιστικό πόλο διεθνούς εμβέλειας θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί και η ανάπλαση της παραλίας. Είχε επισημάνει, ακόμη, ότι ο δήμος Καλλιθέας έχει πολλές ιδέες σχετικά με την Εναλλακτική Σκηνή και ότι η τοπική κοινωνία μπορεί να αξιοποιήσει το ΚΠΙΣΝ μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.


Πληροφορίες

Σάββατο 21/05, ώρα 20:30: Con Alma | Latin Jazz Roots με τους Dimitris Kalantzis group & Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
Σάββατο 28/05, ώρα 20:00: Swing and Roll με τις ομάδες των Athens Boogie & HiRollers
Σάββατο 4/06, ώρα 19:00: SNFCC x Black Athena Present Culture Jam w/ Kode 9 (Hyperdub/ UK)
Πέμπτη 09/06, ώρα 21:00: Alex Drakos Trio, CIRCLE
Σάββατο 11/06, ώρα 20:00: Αναπλάθοντας τον μελοποιημένο Ελύτη, με τους Χριστίνα Μαξούρη & Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη
Σάββατο 17/06, ώρα 20:30: Χθες το βράδυ με τους Dimitris Kalantzis group & Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Η είσοδος είναι ελεύθερη στις εκδηλώσεις.

Στοιχεία επικοινωνίας Κέντρου Επισκεπτών:
Τηλ: 210 8778396/8 | Email: visitorscenter@snfcc.org.
Διεύθυνση: Ευριπίδου & Δοϊράνης 176 74, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι σημαίνουν τα κόκκινα, μπλε και λευκά εισιτήρια στον τελικό του Conference League

Τι σημαίνουν οι συγκεκριμένοι χρωματισμοί στα εισιτήρια του τελικού του Conference League μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024