Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευανθία Ρεμπούτσικα: Υπεύθυνο και το κοινό για την «άφυλη» πολιτικά κατάσταση

Ευανθία Ρεμπούτσικα: Υπεύθυνο και το κοινό για την «άφυλη» πολιτικά κατάσταση

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

«Yπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη, όπως σε μια οικογένεια. Γιατί ειλικρινά αισθανόμαστε μια οικογένεια πια. Με τις διαφωνίες, τις γκρίνιες αλλά και τους δεσμούς που δεν μας άφησαν ποτέ να χαθούμε. Μια κοινή πορεία και όπου μας βγάλει».
Η συνθέτρια και μουσικός, Ευανθία Ρεμπούτσικα, η οποία μας έχει χαρίσει μερικά από τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά soundtrack και τραγούδια, μιλά στο in.gr για τη συνύπαρξή της με την -επί σειρά ετών φίλη της- Έλλη Πασπαλά, στη σκηνή του Gazarte.

Μιλήστε μας για τη σειρά των κοινών εμφανίσεων σας στη σκηνή του Gazarte.
«Με μεγάλη συγκίνηση βρισκόμαστε ξανά σε μια από τις πιο αγαπημένες σκηνές στην πόλη μας. Εκεί βρεθήκαμε για πρώτη φορά με την Ορχήστρα του Δρόμου και εκεί θα θυμηθούμε φέτος αγαπημένα τραγούδια και μελωδίες. Μαζί με την Έλλη και τους εξαιρετικούς μουσικούς, Ανδρέα Συμβουλόπουλο (πιάνο), Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι), Βαγγέλη Καρίπη-Γιάννη Παπαγιαννούλη (κρουστά) και Νίκο Βεκύρη στον ήχο, θα βρεθούμε για να ακούσετε μουσικές και τραγούδια. Μελωδίες από soundtrack που έχω γράψει καθώς και τραγούδια άλλων συνθετών που έχουν αγαπηθεί πολύ».

Πώς αναπτύσσεται η συνεργασία, η συνύπαρξή σας πάνω στη σκηνή;
«Όπως και στη ζωή μας. Εύκολα γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη, όπως σε μια οικογένεια. Γιατί ειλικρινά αισθανόμαστε μια οικογένεια πια. Με τις διαφωνίες, τις γκρίνιες αλλά και τους δεσμούς που δεν μας άφησαν ποτέ να χαθούμε. Μια κοινή πορεία και όπου μας βγάλει».

Σε κάθε συνεργασία υπάρχει ένα δημιουργικό πάρε-δώσε. Θα θέλαμε να μας αναφέρετε τι έχει αποκομίσει η μια από την άλλη.
«Την αλήθεια και την αγάπη για αυτό που κάνουμε. Με την Έλλη έχουμε μια βαθιά, μεγάλη φιλία πολλών χρόνων, μια άριστη και δημιουργική συνεργασία που μας ενώνει και μας δίνει χαρά κάθε φορά που βρισκόμαστε. Αγαπώ στην Έλλη την φωνή της, τον τρόπο που εργάζεται σκληρά για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Στις παραστάσεις μάς ταξιδεύετε μουσικά σε Ανατολή και Δύση. Η μουσική και η Τέχνη γενικότερα, ενώνουν τις δυο διαφορετικές κουλτούρες. Η κοινωνία και οι λαοί τους θα υπάρξουν ποτέ ώριμοι και έτοιμοι για συνεννόηση και ειρηνική συνύπαρξη;
«Η μουσική είναι δρόμος και πατρίδα μαζί. Οι λαοί δυστυχώς ακολουθούν τους ηγέτες και όχι το ένστικτό τους. Οι κουλτούρες και οι παραδόσεις μάς κάνουν να αισθανόμαστε ένα. Μια φωνή όλοι μαζί. Όταν μιλάμε με απλούς πολίτες από διαφορετικές χώρες, μέσα από τις διαφορές μας καταλαβαίνουμε τελικά πόσο ίδιοι είμαστε ως άνθρωποι. Όταν όμως αρχίζουν και μπερδεύονται τα πολιτικά παιχνίδια και οι εθνικιστικές προκαταλήψεις όλα αλλάζουν».

Προσφυγόπουλα στα ελληνικά θρανία: Ένα γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις -από μέρος της τοπικής κοινωνίας. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο σχετικά;
«Τα παιδιά όλου του κόσμου είναι ευλογία και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να τους εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή. Ας μην γυρίζουμε το βιβλίο της Ιστορίας στις μαύρες σελίδες της, εκείνες που παιδιά μη λευκά έπρεπε να πάνε στο σχολείο τους με συνοδεία της αστυνομίας. Μην μπολιάζουμε τα δικά μας παιδιά με το δηλητήριο της κακής διαφορετικότητας. Όλοι είμαστε ίσοι και αυτό έχουμε χρέος ως γονείς να το διδάξουμε πρώτοι εμείς με τις επιλογές μας. Οι πράξεις μας θα συντροφεύουν τα παιδιά μας για πάντα».

Η Τέχνη στη σημερινή Ελλάδα κάνει πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο, επί της ουσίας;
«Φυσικά και όχι. Κάποιες φωνές ακούγονται μονάχα όταν εξυπηρετεί το δικό τους καλλιτεχνικό συμφέρον. Και ύστερα μια απόλυτη σιωπή. Ή στην χειρότερη, μια δήλωση μετάνοιας για να μην μας απορρίψει το σύστημα. Δυστυχώς σε αυτή την «άφυλη» πολιτικά κατάσταση, μερίδιο ευθύνης έχει και το κοινό».

Θεωρείτε πως το ελληνικό κοινό είναι πιο ώριμο, πιο ενημερωμένο, πιο… εκπαιδευμένο στις μέρες μας;
«Η μουσική παιδεία παλεύει με σύμμαχο το πάθος ορισμένων ανθρώπων. Έχει όμως να παλέψει με την κακή εικόνα που όμως έχει μεγάλη δύναμη. Κυριαρχεί σε όλα τα μέσα και ορίζει το ρεύμα που θα κυριαρχήσει. Σίγουρα υπάρχουν ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι που είναι πολύ περισσότερο εκπαιδευμένοι και αυτοί είναι η ελπίδα μας.

Τι νέο περιμένουμε από εσάς μετά και τις παραστάσεις σας στο Gazarte;
«Υπάρχουν σχέδια τα οποία κάποια στιγμή πιστεύω πως θα πραγματοποιηθούν. Όταν έρθει η ώρα θα το μάθετε».

Πληροφορίες:
Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016
Κυριακή 4, 11, 18, 25 Δεκεμβρίου
Τιμή εισιτηρίου:
Προπώληση: A ζώνη: 30€ | Β ζώνη: 22€ | Όρθιοι: €10
Ταμείο: A ζώνη: 33€ | Β ζώνη: 25€ | Όρθιοι: €13
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, 11876, καταστήματα Public, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Ευριπίδης βιβλίοπωλεία

Ώρα έναρξης: 21:30

entertainment.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024