Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χάρολντ Μέιμπερν: «Η μουσική με επέλεξε και όχι εγώ τη μουσική»

Χάρολντ Μέιμπερν: «Η μουσική με επέλεξε και όχι εγώ τη μουσική»

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου Τα πλήκτρα του πιάνου άγγιξε για πρώτη φορά όταν άκουσε ένα μικρό κορίτσι να παίζει με το μουσικό όργανο. Η οικογένειά του δεν είχε σχέση με τη μουσική, αλλά ερχόταν σε επαφή μαζί της πηγαίνοντας στην εκκλησία. Ο πιανίστας Χάρολντ Μέιμπερν χωρίς καθοδήγηση ανέπτυξε την τεχνική του κι έμαθε μόνος του να […]

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Τα πλήκτρα του πιάνου άγγιξε για πρώτη φορά όταν άκουσε ένα μικρό κορίτσι να παίζει με το μουσικό όργανο. Η οικογένειά του δεν είχε σχέση με τη μουσική, αλλά ερχόταν σε επαφή μαζί της πηγαίνοντας στην εκκλησία. Ο πιανίστας Χάρολντ Μέιμπερν χωρίς καθοδήγηση ανέπτυξε την τεχνική του κι έμαθε μόνος του να παίζει πιάνο τόσο καλά που να συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα των μουσικών της τζαζ. Ένα πλούσιο πρόγραμμα, που μπολιάζει τη τζαζ με τη μπλουζ, παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό μέχρι τη Δευτέρα στο Half Note.

Ο μουσικός ξεκίνησε την καριέρα του στο Σικάγο, ενώ η δισκογραφική του πορεία χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η δημοτικότητα του Μέιμπερν είναι μεγάλη σε Αμερική, Ιαπωνία και Ευρώπη, και η μουσική του παρουσία αντικατοπτρίζεται σε άλμπουμ όπως το πρόσφατο Afro Blue.

Σε συνέντευξή του στο in.gr, ο μουσικός μιλά για το ξεκίνημά του, την οικογένειά του, αλλά και το «μάθημα ζωής» που πήρε από τις συνεργασίες του.

Περιγράφοντάς σας τα ξένα μέσα κάνουν λόγο για έναν από τους πιο επιτυχημένους post-bop μουσικούς. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική και πότε παίξατε για πρώτη φορά πιάνο;
Δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι κριτικοί χρησιμοποιούν τον όρο post-bop για μένα. Ξεκίνησα να παίζω πιάνο σε ηλικία 15 ετών. Δεν έκανα όμως μαθήματα με καθηγητή. Άκουσα ένα μικρό κορίτσι να παίζει ένα τραγούδια και τότε κάθισα για πρώτη φορά στο πιάνο. Έπαιξα κι εγώ εκείνο το κομμάτι και και αργότερα έμαθα και δυο ακόμη τραγούδια. Όταν μετακόμισα στο Σικάγο ξεκίνησα να εξασκούμαι στο πιάνο και να παίζω 12 ώρες την ημέρα.

Ποιες τεχνικές ακολουθείτε και τι σας εμπνέει;
Με έχει εμπνεύσει ο Θεός. Αισθάνομαι σαν να μην επέλεξα εγώ τη μουσική, αλλά η μουσική να με επέλεξε. Είμαι αυτοδίδακτος. Μόνος μου έμαθα, έκανα εξάσκηση και διδάχτηκα ακούγοντας πολλούς μουσικούς.

Τι είδους πιανίστας είστε;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πιανίστα της τζαζ. Είμαι ένας πιανίστας της ριθμ εν μπλουζ που αντιλαμβάνεται τη φιλοσοφία της τζαζ μουσικής.

Σας ενθάρρυνε η οικογένειά σας να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Κανένας από την οικογένειά μου δεν έχει σχέση με τη μουσική. Όταν πήγαιναν στην εκκλησία έψελναν εκκλησιαστικά άσματα, άκουγαν τραγούδια, αλλά κανείς ποτέ δεν μου είπε: «Γιε, μάθε πώς να παίζεις μουσική». Θυμάμαι που έπαιζα πιάνο όλη μέρα. Ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα.

Οι εμφανίσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το μόνιμο μουσικό σας σχήμα. Πώς σχηματίστηκε η ομάδας σας;
Mε τον ντράμερ Τζόι Φρανσγουέρθ είμαστε συνεργάτες εδώ και πολλά χρόνια. Αργότερα προστέθηκε στην ομάδα μας και ο μπασίστας Ματίας Χοφκερ. Όταν ενώνονται οι μουσικοί δημιουργούν μια παγκόσμια γλώσσα και αυτό είναι και το συναρπαστικό της υπόθεσης.

Τι θα λέγατε ότι ξεχωρίζει μέσα από τις συνεργασίες σας;
Αυτό που έχω αποκομίσει από τις συνεργασίες μου είναι ότι έμαθα να είμαι υπομονετικός και να σέβομαι τους άλλους μουσικούς. Και αυτό είναι τόσο σημαντικό, είναι μάθημα ζωής.

Τι θα παρουσιάσετε στο ελληνικό κοινό; Επισκέπτεστε για πρώτη φορά την Ελλάδα ;
Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη χώρα σας. Οι μαθητές μου έχουν έρθει στην Ελλάδα και μου έχουν πει πολλά θετικά. Επομένως νιώθω μεγάλο ενθουσιασμό που βρίσκομαι στην Αθήνα και πρόκειται να παίξω για τους κατοίκους της. Θα σας παρουσιάσω ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει από τζαζ μέχρι μπλουζ και όμορφες μπαλάντες. Τις πιο όμορφες στιγμές της καριέρας μου.

Πληροφορίες

Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ., Δευτ. & Τρ.: 21.30.
Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη), 35 ευρώ (VIP)
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310

entertainment.in.gr

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024