Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» στο θέατρο Αργώ

«Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» στο θέατρο Αργώ

Επιμέλεια: Πάνος Βασιλάκης Το θέατρο Αργώ της Αιμιλίας Υψηλάντη παρουσιάζει το παιδικό έργο «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» της Πέγκυς Φούρκα από 25 Οκτωβρίου 2015 και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 11:30πμ (εκτός από την πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου, που θα γίνουν δύο παραστάσεις στις 11.30 πμ και στις 15.00). Μια διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική και […]

Επιμέλεια: Πάνος Βασιλάκης

Το θέατρο Αργώ της Αιμιλίας Υψηλάντη παρουσιάζει το παιδικό έργο «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» της Πέγκυς Φούρκα από 25 Οκτωβρίου 2015 και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 11:30πμ (εκτός από την πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου, που θα γίνουν δύο παραστάσεις στις 11.30 πμ και στις 15.00).

Μια διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική και ακροβατικά, για τον εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα και τη φιλία, από έναν 8μελή θίασο με τα παιδιά-θεατές να αποτελούν τον 9ο ηθοποιό.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Χανιωτάκη ενώ η θεατρική διασκευή και οι στίχοι είναι της Πέγκυς Φούρκα και της Ευαγγελίας Κονδάκη-Καραμέτου.

Η υπόθεση
Ο Μπίλη Σκαμπίλη απειλεί τον Άρη για να τον κάνει μέλος της συμμορίας που έχει με την Ρόζα Φασαριόζα. Κι ενώ ο Άρης επιλέγει να μην μιλήσει στην Δασκάλα του και είναι έτοιμος να υποχωρήσει, όλα ανατρέπονται όταν ξαφνικά μεταφέρεται με μαγικό τρόπο στο Τσαμπουκαλονήσι. Εκεί, μαζί με την παρέα του (Μιράντα, Μιχάλης, Νάντια) και τον σκύλο του (Κοπρέντ), θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον Κάπτεν Φουρκ να εξαπλώσει στο νησί τη βία και τους τσακωμούς. Με τη βοήθεια της Γοργόνας Φιλιώς και της Παπαγαλίνας Αγάπης, θα πρωταγωνιστήσουν σε μια τρελή περιπέτεια γεμάτη δράση και ανατροπές.

Ο εκφοβισμός
Το θέμα του εκφοβισμού αφορά παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ειδικά για τα παιδιά του Δημοτικού, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και δυσκολία όσον αφορά την πρόληψη και κυρίως την αντιμετώπιση των περιστατικών. Τόσο ο «νταής» όσο και ο «στόχος» χρειάζονται διακριτική υποστήριξη.

Μετά την παράσταση τα παιδιά συνομιλούν με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές για το θέμα του έργου και την τέχνη του θεάτρου. Τη συζήτηση συντονίζει ο σκηνοθέτης και ψυχολόγος Νίκος Χανιωτάκης.

Η παράσταση έχει, μεταξύ άλλων, ως στόχους:

  • Να αναγνωρίζουν τα παιδιά τα φαινόμενα εκφοβισμού και να τα διακρίνουν από τα αθώα αστεία μεταξύ φίλων.
  • Να καταλάβουν πώς αισθάνεται ο «στόχος», να καλλιεργήσουν δηλ. την ενσυναίσθηση.
  • Να καταλάβουν ότι ο παρατηρητής παίζει καθοριστικό ρόλο και έχει τη δύναμη να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, στηρίζοντας τον «στόχο» και κυρίως μιλώντας σε κάποιον δάσκαλο.
  • Ο «στόχος» να αισθανθεί ότι δεν φταίει γι’ αυτό που συμβαίνει και να ενθαρρυνθεί να μιλήσει.
  • Η παράσταση θίγει θέματα διαφορετικότητας που αφορούν καταγωγή, εξωτερική εμφάνιση, επίδοση στα μαθήματα, επίσης ευαισθητοποιεί τα παιδιά στο θέμα της κακοποίησης των κατοικίδιων.
  • Να προτείνει παιχνίδια ρόλων και ομαδικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο πρόβλημα.
  • Για την επίτευξη των σκοπών της παράστασης είναι σημαντική η συμμετοχή των θεατών (βιωματική διεργασία). Τα παιδιά είναι ο ένατος ηθοποιός. Διαλέγονται με τους ήρωες και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της δράσης.

Πρωτότυπο κείμενο: Πέγκυ Φούρκα (Εκδ. Ψυχογιός)
Θεατρική διασκευή-Στίχοι: Πέγκυ Φούρκα – Ευαγγελία Κονδάκη-Καραμέτου
Σκηνοθεσία: Νίκος Χανιωτάκης
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Σιτώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Χορογραφίες: Aleksander Qejvanaj

Παίζουν: Μπέτυ Αποστόλου, Πέτρος Γεωργοπάλης, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Μαρία Ελευθεριάδη, Μάτα Καστρησίου, Άννα Κλάδη, Ελισάβετ Μπούρα, Πέτρος Πολίτης.

Παραστάσεις:
Κάθε Κυριακή στις 11.30πμ
Πρεμιέρα: 25 Οκτωβρίου 2015, με δύο παραστάσεις στις 11.30 πμ και στις 15.00.
Η παράσταση μπορεί να παιχτεί και στο χώρο του σχολείου κατόπιν συνεννόησης.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά.
Διάλειμμα: 15 λεπτών

Εισιτήρια:
Κανονικό: 10 €
Φοιτητικό / μαθητικό / πολυτέκνων / συνταξιούχων : 8 €
Ανέργων (με κάρτα ΟΑΕΔ), ομαδικά: 5 €
Ειδικές τιμές για οικογενειακά εισιτήρια.

Θέατρο «Αργώ», τηλ: 2105201684
Ελευσινίων 15, στάση μετρό Μεταξουργείο, Αθήνα
Site / Facebook

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024