Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Moonlight: Η ταινία που θα έπρεπε να δει ο Ντόναλντ Τραμπ

Moonlight: Η ταινία που θα έπρεπε να δει ο Ντόναλντ Τραμπ

...

Αγγελική Στελλάκη

Το Moonlight δεν αποτελεί μονάχα το αντίπαλον δέος του «La La Land» στα Όσκαρ, αλλά είναι και μια βαθιά πολιτική ταινία.

Χωρίς να περιλαμβάνει ίχνος πολιτικού «μηνύματος», χωρίς ούτε μία αναφορά στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας (η ταινία εξελίσσεται σε διάστημα χρόνων), το Moonlight του Μπάρι Τζέκινς που έχει ενθουσιάσει κριτικούς και έχει συγκεντρώσει υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες και για βραβεία ενώσεων και σωματείων, αποτελεί μια ρεαλιστική καταγραφή του τι σημαίνει να είσαι μαύρος στις ΗΠΑ.

Ο Σαϊρόν είναι ένα αγόρι που μεγαλώνει στο Μαϊάμι, κοντά στις επικίνδυνες γειτονιές, στις «τρύπες με τη ντόπα» όπως λέει ο έμπορος ναρκωτικών υπό την προστασία του οποίου τίθεται το αγόρι. Με μία μητέρα ναρκομανή και με τον πατέρα απών, το αγόρι καλείται να μεγαλώσει σε έναν σκληρό κόσμο, εν μέσω εκφοβισμών από τους συμμαθητές του.

Και ταυτόχρονα, εκτός από τη φτώχεια, καλείται να αναζητήσει και τη δική του (σεξουαλική και όχι μόνο) ταυτότητα. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι μαύρος και ομοφυλόφιλος στις ΗΠΑ;

Η ταινία του Μπάρι Τζέκινς είναι βαθιά συγκινητική και ποτέ δεν πέφτει στην παγίδα του μελοδραματισμού. Αντίθετα, είναι άκρως κινηματογραφική και με έναν ουσιαστικό τρόπο αναφέρεται σε ζητήματα που απασχολούν μία ολόκληρη κοινότητα στις ΗΠΑ.

Το «Moonlight» έρχεται εν μέσω μιας παράξενης συγκυρίας. Σε μια Αμερική τραυματισμένη από τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς, σε μια Αμερική που αφήνει πίσω της την εποχή Ομπάμα και εισέρχεται στην εποχή Τραμπ.

Η ταινία δεν κάνει, όμως, καμία αναφορά στον Ομπάμα. Δεν σπεύδει να εκφράσει ελπίδες, να θριαμβολογήσει για την ηγεσία Ομπάμα, δεν σπεύδει να καταδικάσει.

Δεν υπάρχει λόγος. Οι συνθήκες ζωής ενός Αφροαμερικανού που μεγαλώνει στα προάστια κάθε μεγαλούπολης στις ΗΠΑ (είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μαϊάμι ο ήρωας της ταινίας καταλήγει στην Ατλάντα, αλλά λίγα πράγματα μοιάζουν να είναι διαφορετικά), δεν αλλάζουν δραματικά από πρόεδρο σε πρόεδρο.

Και τότε, γιατί το «Moonlight» είναι μια πολιτική ταινία;

Γιατί είναι μια ταινία για τη διαφορετικότητα. Για τον σεβασμό. Για την ανθρωπιά. Για την σκληρή ζωή στις ΗΠΑ. Και γιατί ακριβώς γιατί είναι το είδος της ταινίας που θα έπρεπε να παρακολουθήσει ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -όπως και κάθε πρόεδρος.

* Η ταινία «Moonlight» θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 26 Ιανουαρίου σε διανομή Seven Films.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024