Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επτά ημέρες αφιερωμένες στον Αλέξη Δαμιανό στην Αλκυονίδα

Επτά ημέρες αφιερωμένες στον Αλέξη Δαμιανό στην Αλκυονίδα

...

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη, ποιητή, συγγραφέα και ηθοποιό Αλέξη Δαμιανό πραγματοποιεί ο κινηματογράφος Αλκυονίδα από τις 5 έως τις 11 Μαΐου.

Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατο του Δαμιανού, καθώς και 50 χρόνια από την πρώτη του ταινία «Μέχρι το πλοίο» που το 1967 προβλήθηκε στην Αλκυονίδα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι τρεις ταινίες σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού: «Μέχρι το πλοίο» (1967), «Ευδοκία» (1971), «Ηνίοχος» (1995)

Στις προβολές θα παρευρίσκονται ηθοποιοί και συντελεστές των ταινιών για να συνομιλήσουν με τους θεατές.

Παράλληλα, θα προβληθεί η ταινία «Τον Καιρό των Ελλήνων» (1981) του Λάκη Παπαστάθη, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Αλέξης Δαμιανός.

Στο αφιέρωμα θα προβληθεί και η μικρού μήκους ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Ο Κλέφτης» (1965), με τον Δαμιανό στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.

«Ο Κλέφτης» 1965 του Παντελή Βούλγαρη

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί θεατρικό αναλόγιο στο πρώτο θεατρικό του σκηνοθέτη και συγγραφέα, «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε» (1945).

Θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία Δ. Παντελιά, Παίζουν οι ηθοποιοί: Ε. Αποστόλου, Κ. Εμπέογλου, Μ. Κυριάκη, Μ. Μαυροματάκης, Ε. Μεγγρέλη, Η. Μουλάς, Θ. Τοκάκης, Θ. Χαλκιάς.

Επίσης, θα προβληθούν τέσσερα ντοκουμέντα για τον Αλέξη Δαμιανό:

  • «Ο σκηνοθέτης τραγουδάει» (1995) Παρασκήνιο του Λ. Παπαστάθη
  • «Αλέξης Δαμιανός» (1997) Ο έρωτας των πρώτων πλάνων της Π. Παναγιωτοπούλου
  • «Λίγη φωτιά…» (2004) για τη ταινία Ηνίοχος του Δ. Παντελιά
  • «Koιμάσαι άραγε;» 2016 για τον Αλέξη Δαμιανό του Δ. Παντελιά

«Γράμμα στον Αλέξη»: Φίλοι και στενοί συνεργάτες του Δαμιανού θα διαβάσουν ο καθένας το γράμμα του στον Αλέξη Δαμιανό και θα συζητήσουν με το κοινό για το μεγάλο δημιουργό. Συντονίζει ο Γιάννης Σολδάτος και συνευρίσκεται με τους Λ. Παπαστάθη, Μ. Ευστρατιάδη, Δ. Αβδελιώδη, Π. Βούλγαρη, Γ. Σμαραγδή, Α. Ρουμελιώτη, Π. Κάγιο, Δ. Παπαχρήστο, Νίνο Φενέκ Μικελίδη.

Επίσης, ο Κωνσταντίνος Κυριακός, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας του βιβλίου «Η Θεατρική Όψη του Αλέξη Δαμιανού» θα αναφερθεί στην συνολική προσφορά του Δαμιανού στο Θέατρο.

Ποιήματα και κείμενα του Α. Δαμιανού θα παρουσιάσει ο ποιητής Κώστας Καναβούρης, σε μια εκδήλωση με τίτλο «Ποιητής, η άγνωστη πλευρά του Δαμιανού».

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν μουσικές βραδιές με την μουσική των ταινιών του και τα τραγούδια που αγαπούσε. Θα παίξουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Βεργωτής, Μάρκος Δαμιανός, Πανίνος Δαμιανός, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Μανώλης Πάππος, Σπύρος Χονδρός. Τραγούδια θα ερμηνεύσει και η Ελένη Ροδά (η φωνή της Ευδοκίας στην ομότιτλη ταινία).

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Κινηματογράφος Αλκυονίδα Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας. Τηλ.: 2108220008, 2108220023

Για τις προβολές των 3 ταινιών: 5 ευρώ γενική είσοδος, 3 ευρώ για σπουδαστές.

Για τις εκδηλώσεις της εβδομάδας: είσοδος ελεύθερη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024