Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάικλ Φασμπέντερ στο in.gr: Το σινεμά είναι παιχνίδι

Μάικλ Φασμπέντερ στο in.gr: Το σινεμά είναι παιχνίδι

...

Αγγελική Στελλάκη

Τον συναντάμε ένα κρύο μεσημέρι σε ξενοδοχείο στο κεντρικό Λονδίνο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου ο Μάικλ Φασμπέντερ βρίσκεται για να προωθήσει την ταινία του «Trespass Against Us», στην οποία πρωταγωνιστεί με τον Μπρένταν Γκλίσον.

Λίγο νωρίτερα, η ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιείται η συνέντευξη δεν μοιάζει να γνωρίζει το όνομά του. Επιμένει, μάλιστα, να το προφέρει με λάθος τρόπο. Ο γερμανοϊρλανδός Φασμπέντερ δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για αυτό: ακόμα και αν το όνομά του δεν είναι σε κάποιους γνωστό, το πρόσωπό του είναι.

Ο ηθοποιός έκανε αίσθηση με το «Hunger» του Στιβ ΜακΚουίν, δοκιμάζοντας τα όριά του στον ρόλο ενός μέλους του IRA που κάνει απεργία πείνας θέλοντας να αναγνωριστεί ως πολιτικός κρατούμενος, αλλά όλοι τον γνώρισαν μέσα από τον ρόλο του γερμανού αξιωματικού στους «Άδοξους Μπάστερδους» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Ο Φασμπέντερ έχει καταφέρει να χτίσει τα τελευταία χρόνια μια αξιοζήλευτη καριέρα: Μπορεί να κινείται ανάμεσα σε μεγάλους ρόλους -σε ταινίες όπως τα X-Men, το Prometheus και το επερχόμενο Assassin’s Creed- και μικρές ανεξάρτητες ταινίες -όπως το Slow West και το Frank.

Φέτος, τον είδαμε και σε άλλη μία ταινία: μαζί με τη σύντροφό του Αλίσια Βικάντερ πρωταγωνιστούν στην μεταφορά του μπεστ-σέλερ «Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς», σε σκηνοθεσία Ντέρεκ Σιαφράνς.

Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός μιλά στο in.gr για σωματικά απαιτητικούς ρόλους, για ταξίδια και για το «τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει».

Η διαδικασία των γυρισμάτων μιας ταινίας είναι πολύ ιδιαίτερη. Μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώνεται σε ένα μέρος και ζουν μαζί για λίγες ημέρες, μένουν σε τροχόσπιτα, εμπλέκονται σε μια δημιουργική διαδικασία. Ως ηθοποιός και ως παραγωγός ποια είναι η αγαπημένη σας στιγμή στα γυρίσματα;

Η πρώτη μέρα και η τελευταία μέρα (γέλια). Αυτό που βρίσκω συναρπαστικό στην διαδικασία της δημιουργίας μιας ταινίας είναι μόλις αυτό που είπατε: το ότι ένα μάτσο άγνωστοι πρέπει γρήγορα να συμπεριφερθούν σαν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο εδώ και καιρό. Θα πρέπει να γίνουν μια καλοκουρδισμένη μηχανή πολύ γρήγορα και υπάρχουν πολλά κομμάτια σε αυτή τη μηχανή. Για μένα τόσο οι ηθοποιοί, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου είναι βασικά συστατικά αυτής της διαδικασίας. Οι προσωπικότητες και η ενέργεια που δημιουργείται στο σετ είναι πολύ σημαντική. Όταν αυτό πετυχαίνει, το βρίσκω θαυμάσιο και εξαιρετικά ικανοποιητικό.

Σας αρέσει η νομαδική ζωή ενός ηθοποιού;

Ναι, μου αρέσει, αν και σε στιγμές μπορεί να είναι μια κουραστική διαδικασία, καθώς μετακινείσαι από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο. Είναι πάντα όμορφο να έχεις μια βάση στην οποία μπορείς να επιστρέφεις και να φορτίζεις ξανά τις μπαταρίες σου. Ευτυχώς, μού αρέσει να ταξιδεύω και τα ταξίδια μου είναι μάλλον πολυτελή, οπότε και αυτό βοηθάει. Μου αρέσει επισκέπτομαι διαφορετικές χώρες. Όταν δουλεύεις σε μια ταινία μπορείς να δεις μια πόλη ή μια χώρα με τελείως διαφορετικό τρόπο από ότι θα την έβλεπες ως τουρίστας. Πηγαίνεις εκεί για να εργαστείς και οι ντόπιοι σε καλωσορίζουν και σου δείχνουν μια πλευρά του τόπου τους που δεν γνώριζες.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε και με την σκηνοθεσία κάποια στιγμή;

Ναι, αυτό θα ήταν διασκεδαστικό. Θα ήθελα να το δοκιμάσω κάποια στιγμή στο μέλλον.

Συνήθως κινείστε ανάμεσα σε μεγάλες παραγωγές και μικρότερες ανεξάρτητες ταινίες. Τι είναι αυτό που σας προσελκύει σε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ;

Η ιστορία και το εάν η ιστορία είναι κάτι φρέσκο και καινούριο, καθώς και το πώς εγώ αντιδράω όταν τη διαβάζω, πώς με κάνει να αισθάνομαι. Επίσης, (με ενδιαφέρει το) εάν ο χαρακτήρας είναι κάτι που έχω ξανακάνει ή εάν είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους. Και ο σκηνοθέτης, φυσικά.

Στο Φεστιβάλ του Τορόντο είπατε ότι δεν αντέχετε να βλέπετε τον εαυτό σας ως Magneto στις ταινίες X-Men, επειδή υπάρχουν στιγμές που φαίνεται σαν απλά να φωνάζετε. Αυτό γίνεται επειδή προτιμάτε τις μικρές ανεξάρτητες ταινίες από τα μεγάλα μπλοκμπάστερ;

Έχω κάνει πράγματα και σε μικρές ταινίες για τα οποία ντρέπομαι. Δεν έχει σημασία το μέγεθος της ταινίας. Ήταν μάλλον μια κακή επιλογή που έκανα σε αυτή την ταινία. Σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να το κάνω καλύτερα. Θέλω, πάντως, να παίρνω ρίσκα, θέλω να κάνω διαφορετικά πράγματα (ανεξάρτητες παραγωγές και μπλοκμπάστερ). Όσο με αφήνουν θα το κάνω. Είναι ένα παιχνίδι και όσο μπορώ θα μαθαίνω.

Υπάρχει όριο;

Στο να μαθαίνεις; Όχι, δεν νομίζω ότι σταματάς ποτέ να μαθαίνεις στη ζωή σου. Και σίγουρα δεν μου έχει συμβεί εμένα προσωπικά.

Σας αρέσει να παίρνετε ρίσκα;

Για μένα δεν είναι θέμα ρίσκου. Για παράδειγμα, πολλοί θεωρούσαν τον ρόλο μου στο Frank ρίσκο (σ.σ. σε όλη την ταινία ο Φασμπέντερ ερμηνεύει έναν μουσικό που είναι κρυμμένος κάτω από ένα κεφάλι φτιαγμένο από παπιέ μασέ). Ο ρόλος μου φάνηκε η σωστή επιλογή. Είναι μια τόσο τρελή ιδέα, τόσο πρωτότυπη…

Και όλοι ρωτάνε εάν ήσασταν πραγματικά εσείς…

Ναι. Ποτέ δεν θα μάθετε (γέλια).

Κατηγορείτε τον εαυτό σας εάν μια ταινία δεν πάει καλά;

Όχι απαραιτήτως εάν η ταινία δεν πάει καλά, αλλά εάν εγώ αισθανθώ ότι η συνεισφορά μου στην ταινία δεν είναι αυτή που θα ήθελα. Δεν έχω ποτέ αισθανθεί ότι έδωσα μία κακή ερμηνεία, απλά έχω αισθανθεί ότι η συνεισφορά μου δεν ήταν αρκετή. Εν μέρει ίσως (να φταίω και εγώ για την αποτυχία μιας ταινίας), γιατί είμαι και εγώ μέρος της.

Μία ταινία όπως το «Assassin’s Creed» είναι πολύ απαιτητική σωματικά. Τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί σε αυτές τις ερμηνείες;

Η σωματικότητα και ο χαρακτήρας πηγαίνουν μαζί. Το να κατανοήσω πώς κινείται ο ήρωας που ερμηνεύω μού αποκαλύπτει πολλά για αυτόν τον χαρακτήρα. Δεν το σκέφτομαι, όμως, υπερβολικά. Για μένα είναι θέμα σωματικής εμπειρίας και πάντα εργάζομαι πάνω σε αυτό το στοιχείο: θέλω να έχω βρει για παράδειγμα τα παπούτσια που θα φορούσε ο χαρακτήρας μου. Πάντα αφήνω το κοστούμι για τελευταίο. Ο Μπρένταν Γκλίσον για παράδειγμα –αντίθετα από μένα- θέλει να κάνει πρόβες φορώντας το κοστούμι του. Οπότε, ναι, τα ρούχα κάνουν τον παπά. Οι μυρωδιές παίζουν, επίσης, βασικό ρόλο.

Αναρωτιέστε ακόμα «τι θα κάνετε όταν μεγαλώσετε»; Ή πιστεύετε ότι θα ασχολείστε με την υποκριτική για το υπόλοιπο της ζωής σας;

Δεν πιστεύω ότι η δουλειά αυτή θα είναι πάντα εκεί ή ότι εγώ θα την κάνω για πάντα. Το Plan B μου είναι η κινηματογραφική βιομηχανία. Είμαι τυχερός που έχω φτιάξει μια εταιρεία παραγωγής και μπορώ να αναπτύσσω σενάρια και σχέδια ταινιών. Ελπίζω ότι έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα για νέους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς. Θα ήθελα κάποτε να δοκιμάσω την πρόκληση της σκηνοθεσίας.

* Η ταινία «Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς» προβάλλεται ήδη στις αίθουσες. Το «Assassin’s Creed» θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2017, σε διανομή Odeon. Το «Trespass Against Us» αναμένεται να αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους τον Μάρτιο, σε διανομή Feelgood. Το Β’ μέρος της συνέντευξης θα δημοσιευτεί με την προβολή της ταινίας «Trespass Against Us» στις αίθουσες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024