Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
19ο ΦΝΘ: Κουβεντιάζοντας για ταινίες, για τον Μπέρτζερ & τρώγοντας με πρόσφυγες

19ο ΦΝΘ: Κουβεντιάζοντας για ταινίες, για τον Μπέρτζερ & τρώγοντας με πρόσφυγες

Και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, συνεχίστηκε η ενότητα «Κουβεντιάζοντας» του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο καφέ «Δωμάτιο με θέα» του Ολύμπιον. Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ Γιώργος Κρασσακόπουλος, και συμμετείχαν οι παρακάτω σκηνοθέτες που κουβέντιασαν για τις ταινίες τους: Τσάρλι Πέτερσμαν – «Δέλτα, επιστροφή στις ακτές» Ασχολήθηκε με δύο ιστορίες μετανάστευσης, […]

Και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, συνεχίστηκε η ενότητα «Κουβεντιάζοντας» του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο καφέ «Δωμάτιο με θέα» του Ολύμπιον. Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ Γιώργος Κρασσακόπουλος, και συμμετείχαν οι παρακάτω σκηνοθέτες που κουβέντιασαν για τις ταινίες τους:


  • Τσάρλι Πέτερσμαν – «Δέλτα, επιστροφή στις ακτές»

Ασχολήθηκε με δύο ιστορίες μετανάστευσης, αλλά και την ανάγκη να βρει κανείς τη θέση του στον κόσμο σε καιρούς κρίσης. Όπως παραδέχεται είχε την ανάγκη να κάνει ένα φιλμ για τη μετανάστευση. Με τους πρωταγωνιστές του υπήρξε από την αρχή, εξαιρετική επικοινωνία: «Ο ένας ήρωας κατάλαβε πολύ γρήγορα πως να παίζει με την κάμερα, ενώ ο άλλος, ένας ψαράς δεν καταλάβαινε τι ακριβώς γινόταν. Αυτός ο ψαράς ήταν δώρο για μένα. Ήταν απόλυτα φυσικός, μου έλεγε ‘έλα τράβηξε ότι θες, γιατί αύριο δουλεύω’. Καταπληκτικός!».

  • Ζαραντάστ Άχμεντ – «Πουθενά να κρυφτείς»

Ζει ως πολιτικός πρόσφυγας εδώ και χρόνια στη Νορβηγία, αλλά κατάγεται από το βόρειο Ιράκ. Με το «Πουθενά να κρυφτείς», κινηματογράφησε τη ζωή του νοσηλευτή και πατέρα Νόρι Σαρίφ στα πέντε χρόνια δραματικών αλλαγών ύστερα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το 2011.
Ακολούθησε τον πρωταγωνιστή του στην καθημερινότητά του στο Ιράκ και ανακάλυψε πως είναι ιδανικός ήρωας για το ντοκιμαντέρ του. «Είναι δύσκολο να κινηματογραφείς στο Ιράκ. Οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται καθόλου την κάμερα εκεί. Χρειάστηκε χρόνος για να πείσω τον πρωταγωνιστή μου. Επίσης φοβόμουν για εκείνον γιατί ήταν επικίνδυνα, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Πάντα το πρώτο θύμα στο πόλεμο είναι η αλήθεια και εμείς παλέψαμε γι’ αυτή».

  • Άντρου Μπέκερ και Ντάνιελ Μέρερ – «Σαντοάγια»

Κατέγραψαν ένα θρίλερ που βυθίζει το θεατή στο μικρόκοσμο της ισπανικής επαρχίας με ήρωες ένα ζευγάρι Ολλανδών. «τελειώσαμε τις πιστωτικές μας κάρτες!».

  • Βικτώρια Βελλοπούλου – «The extra mile»

Αναφέρεται στο πώς η κοινωνία μάς βάζει όρια και εμείς προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε. Ήρωάς της, είναι ο κομμωτής Λευτέρης Παρασκευάς που πήρε μέρος στο πιο δύσκολο τρίαθλο του κόσμου, το Arch to Arc, εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ο πρωταγωνιστής της είναι φίλος της και κομμωτής της! «Μου είπε την ιδέα όταν μου έκοβε τα μαλλιά και σταδιακά ξεκίνησε η περιπέτεια της ταινίας», επισήμανε η σκηνοθέτης.

  • Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά – «Portolago, φαντάσματα στο Αιγαίο»

Πήγε στη Λέρο και κινηματογράφησε ένα νησί με περίπου 7.500 μόνιμους κατοίκους που όμως έχει φιλοξενήσει μέσα στο χρόνο περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στις εγκαταστάσεις που δημιούργησαν οι Ιταλοί. Η ταινία ξεκίνησε γιατί ο σύζυγος της έχει σπίτι στο νησί και εκεί συνάντησε τους κεντρικούς χαρακτήρες της.
Ωστόσο αντιμετώπισε ένα ηθικό δίλημμα: «Γνώρισα έναν άνθρωπο που για τριάντα χρόνια κρατιόταν λανθασμένα ως ασθενής ψυχιατρείου και μετά εργάστηκε εκεί για άλλα τόσα χρόνια σαν φύλακας. Αρχίσαμε τα γυρίσματα και ένιωθα ότι δεν καταλάβαινε τι γινόταν. Τελικά δεν τον βάλαμε στο φιλμ γιατί πιστεύω πως θα τον επηρέαζε αρνητικά αν έβλεπε τον εαυτό του να μιλάει μπροστά στην κάμερα», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ιωάννα άρχισε να χρηματοδοτεί μόνη της την ταινία που ξεκίνησε ως ιστορικό φιλμ. Ωστόσο με τους πρόσφυγες μετατράπηκε σε επίκαιρη ταινία και δέχτηκε χρηματοδότηση από την Cosmote ΤV.

  • Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος – «Ο ξυλουργός και η γυναίκα του»

Αναφέρεται στο Δημήτρη και την Ασημούλα που μοιράζονται εξήντα χρόνια έγγαμου βίου. Όταν το 2000 η Ασημούλα θα εμφανίσει τις πρώτες ενδείξεις απώλειας μνήμης, ο Δημήτρης θα κληθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του για να είναι μαζί της. η ταινία άρχισε ως μαθητικό πρότζεκτ και εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο, καθώς ο ήρωάς του είναι και θείος του. «Δεν υπήρχε για μας, χρηματοδότηση. Η ταινία κόστισε 600 ευρώ και τα βάλαμε από την τσέπη μας».

ΕΚΘΕΣΗ ΤΖΟΝ ΜΠΕΡΤΖΕΡ «ΕΝΑΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΟΥΜΑΝΙΣΤΗΣ» – ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Στο μεταξύ, ανοιχτή συζήτηση με θέμα το έργο του βρετανού διανοούμενου, συγγραφέα και ζωγράφου Τζον Μπέρτζερ (1926-2017) πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έκθεση «Τζον Μπέρτζερ: Ένας ριζοσπάστης ουμανιστής» που φιλοξενείται εκεί.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Τομ Όβερτον (συγγραφέας, επιμελητής και ερευνητής της Βρετανικής Βιβλιοθήκης) και Αντώνης Κωτίδης (καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ) αλλά και η κόρη του ζωγράφου Κάτια. Την έκθεση επιμελήθηκαν οι Ορέστης Ανδρεαδάκης και Συραγώ Τσιάρα και πραγματοποιείται με την ευκαιρία του αφιερώματος του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο έργο του Τζον Μπέρτζερ.

FOOD UNITING PEOPLE – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Την Παρασκευή, στις 16.00, στο ξεχωριστό event «Food uniting People – #With Refugees», πρόσφυγες μαγειρεύουν για όλους μας, μπροστά από το Μουσείο Κινηματογράφου, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Την εκδήλωση διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Οι συμμετέχοντες-μάγειρες είναι οκτώ άντρες πρόσφυγες από τους καταυλισμούς της Βόλβης και της Αλεξάνδρειας. Οι τέσσερις από αυτούς είναι Γιαζήδες από το Ιράκ, ενώ οι άλλοι τέσσερις είναι Άραβες από τη Συρία. Οι πρόσφυγες θα παρουσιάσουν τα παραδοσιακά πιάτα Tawa (λαχανικά), Quzi με Tikka (μοσχαρίσιο κρέας), φαλάφελ και Kubeh (κεφτέδες).

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024