Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
19ο ΦΝΘ: Αφιέρωμα στις μειονότητες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

19ο ΦΝΘ: Αφιέρωμα στις μειονότητες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

...

Η πρώτη transgender πυροσβέστης της Νέας Υόρκης, οι Ρομά επιζώντες του Ολοκαυτώματος, η οδύσσεια των Κούρδων προσφύγων, ο διωγμός της φυλής των Σάμι, μια λεσβία πρόσφυγας σε αναζήτηση μιας νέας ζωής.

Στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης οι μειονότητες ανά τον κόσμο που αγωνίζονται για ίσες ευκαιρίες κι ένα καλύτερο μέλλον, πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα «Μειονότητες», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει πέντε ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής.

  • «Θαρραλέα» είναι το λιγότερο που θα έλεγε κανείς για την Μπρουκ Γκίναν, την πρώτη transgender πυροσβέστη της Νέας Υόρκης, που παλεύει όχι μόνο με τις φλόγες, αλλά και με τις προκαταλήψεις, στο Φλεγόμενη γυναίκα της Τζούλι Σόκολοου (ΗΠΑ).
  • Ζουν με τα σημάδια και τις ουλές του παρελθόντος. Η τραγωδία των Ρομά κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ Μια τρύπα στο κεφάλι του Ρόμπερτ Κίρχοφ (Σλοβακία, Τσεχία).
  • Ένας καταυλισμός Κούρδων προσφύγων. Μια νεαρή εθελόντρια νοσοκόμα και μια γυναίκα που αρνείται πεισματικά την τροφή και οποιαδήποτε επαφή με τον κόσμο έξω από την σκηνή της. Εικόνες που δεν περιγράφονται με λόγια στο ντοκιμαντέρ Η επιστροφή του Ζαχάβι Σαντζάβι (Σουηδία).
  • Μια ζεστή φιλία πέρα από σύνορα κι ένας αγώνας ανά την Ευρώπη με σκοπό τη σωτηρία της φυλής των Σάμι αποτυπώνονται στο Μαγικό Δάσος της Κάιζα της Κάτια Γκάουριλοφ (Φινλανδία). Η σκηνοθέτιδα αφηγείται την ιστορία της προγιαγιάς της αλλά και ενός ολόκληρου έθνους που υπέφερε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Μια λεσβία πρόσφυγας από τη Συρία διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Θα φτάσει με μια βάρκα στη Λέσβο και έπειτα στο γερμανικό Κοινοβούλιο για να πει την ιστορία της: Για μια άλλη ζωή του Λώρεντ Λάφλιν (Ελλάδα).

Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Docs in Town

Τα ντοκιμαντέρ ταξιδεύουν στους δήμους Παύλου Μελά και Καλαμαριάς.

Από την πλατεία Αριστοτέλους και το Λιμάνι, στην Σταυρούπολη και την Καλαμαριά: το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επεκτείνεται δυτικά και ανατολικά της πόλης, και μέσα από το πρόγραμμα Docs in Town παρουσιάζει, σε συνεργασία με τους δήμους Παύλου Μελά και Καλαμαριάς, μια σειρά προβολών με ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Παύλου Μελά, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 6 έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».

Στον Δήμο Καλαμαριάς, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Πρόγραμμα

Δήμος Παύλου Μελά: Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221)

Δευτέρα 6 Μαρτίου

20:00 Πού ήμουν, πού είμαι, πού πάω – Φωνές αμφιθεάτρου του Γιώργου Κεραμιδιώτη

Τρίτη 7 Μαρτίου

20:00 Δεύτερη ζωή: Από αγκάθι, ρόδο της Νικόλ Αλεξανδροπούλου

22:00 Συράκος Δανάλης – εκδρομή στο φως του Δημήτρη Γκουζιώτη

Τετάρτη 8 Μαρτίου

20:00 Το συρματόπλεγμα: Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης των FilmFabrikers & Αναστασίας Χριστοφορίδου & Ένας δρόμος με μακρά ιστορία των Ανατολής Καρυπίδου και Δαμιανού Μαξίμωβ.

22:00 Το πρώτο γεύμα – Το ταξίδι της τροφής: Η διατροφή στην Ελλάδα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα σε σκηνοθεσία των Γιούρι Αβέρωφ, Ανδρέα Αποστολίδη, Νίκου Νταγιαντά, Λευτέρη Χαρίτου

Πέμπτη 9 Μαρτίου

20:30 Που είσαι Σινγκάλ; του Άγγελου Ράλλη

Δήμος Καλαμαριάς: Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9)

Τετάρτη 8 Μαρτίου

19:30 Ένας δρόμος με μακρά ιστορία των Ανατολής Καρυπίδου και Δαμιανού Μαξίμωφ

21:00 The Extra Mile της Βικτώριας Βελλοπούλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024