Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Παντελής Βούλγαρης μιλά στο in.gr για τη δική του Άνδρο

Ο Παντελής Βούλγαρης μιλά στο in.gr για τη δική του Άνδρο

Λίγο πριν την έναρξη του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης μιλά στο in.gr για τη δική του Άνδρο, για τον δάσκαλο Φελίνι και για την αντικαταθλιπτική δράση της τέχνης.

Λίγο πριν την έναρξη του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης μιλά στο in.gr για τη δική του Άνδρο, για τον δάσκαλο Φελίνι και για την αντικαταθλιπτική δράση της τέχνης.

Τι είναι για εσάς η Άνδρος;

Το εικοσάλεπτο διαδρομής απ’ την άκρη της Εύβοιας ως την άκρη του νησιού. Είκοσι λεπτά στον πασίγνωστο καβοντόρο. Συχνά ήρεμος- άλλες φορές «τσαντισμένος» κοντά στα εφτά μποφόρ. Είκοσι λεπτά ταξιδιού μέχρι να δέσει το πλοίο και να πατήσω το πόδι μου στο νησί. Τότε όλα τα δύσκολα χάνονται μες στην ομορφιά της Άνδρου.

Το Φεστιβάλ μεγάλωσε (και όχι μόνο κατά έναν χρόνο). Μιλήστε μας για τις εκδηλώσεις που το απαρτίζουν.

Το φεστιβάλ ξεκινάει φέτος στις 16 Ιουλίου. Έναρξη με την Camerata Junior. Είκοσι πέντε νέοι μουσικοί και ο Μιχάλης Σέμσης να διευθύνει και να διδάσκει. Ηθελημένα νεανική έναρξη. Η Ελλάδα δυνατή στο ταλέντο των νέων μουσικών.

Με ποιο κριτήριο έγιναν οι επιλογές των εκδηλώσεων που αποτελούν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ;

Μια μεγάλη βεντάλια ανοιχτή στη μουσική, το θέατρο, το χορό, το σινεμά, το κουκλοθέατρο. Είκοσι έξι βραδιές ευαισθησίας. Ευκαιρία για τους Ανδριώτες και τους επισκέπτες του καλοκαιριού να ζήσουν την εμπειρία ό,τι πιο σημαντικού διαθέτει ο πολιτισμός του τόπου μας.

Ποιος είναι ο στόχος σας όταν ξεκινάτε να φτιάχνετε το πρόγραμμα; Τι θέλατε να είναι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι και τι θα θέλατε να είναι διαφορετικό του χρόνου;

Η αναζήτηση αυτής της μοναδικής στιγμής συγκίνησης που προσφέρει η τέχνη. Ο ίδιος στόχος παραμένει για όσο διάστημα υπηρετήσω αυτό τον θεσμό.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ένα αντάμωμα τεχνών (για παράδειγμα η μουσική συναντά το σινεμά στο αφιέρωμα για τον Φελίνι). Τι σας αρέσει σε αυτές τις συναντήσεις ανάμεσα στις διάφορες μορφές τέχνης;

Ο ίδιος ο Φεντερίκο Φελλίνι υπήρξε για μένα κορυφαίος δάσκαλος και δημιουργός. Στις ταινίες του συναντιούνται όλες οι τέχνες. Η περιπέτεια της ανθρώπινης διαδρομής. Η υψηλή αισθητική τελειότητα σε κάθε εικόνα του. Τα σημαντικά αλλά και τα δευτερεύοντα πρόσωπα των ιστοριών του. Η συγκινητική αρμονία της συνεργασίας του με τον κορυφαίο συνθέτη Νίνο Ρότα (τον οποίο τιμούμε σε ξεχωριστή βραδιά).

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν και τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα. Μιλήστε μας λίγο για την σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Άνδρου.

Χρόνια τώρα το Ίδρυμα Γουλανδρή και το Ίδρυμα Κυδωνιαίος φιλοξενούν σημαντικές εκθέσεις- ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Η Καϊριος βιβλιοθήκη από τις σημαντικότερες του τόπου μας διαθέσιμη σε επισκέπτες και ερευνητές. Φιλαρμονική από 25 νέα παιδιά. Παιδική, εφηβική, και ενήλικη χορωδία. Χορευτικά συγκροτήματα. Κινηματογραφική Λέσχη με δραστηριότητες χειμώνα και καλοκαίρι. Τρία θεατρικά σχήματα απ’ τους κατοίκους του νησιού. Όλα σε υψηλό επίπεδο.

Στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ είπατε ότι «οι εκδηλώσεις πολιτισμού είναι αντικαταθλιπτικές ενέσεις». Μπορεί η τέχνη να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Η τέχνη μας συγκινεί, μας διδάσκει, τελικά αποτελεί το πιο αξιόπιστο ταξίδι με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σαν λαός. Είναι η μυστική μας άμυνα σε κάθε εμπόδιο που συναντάμε. Ανατρέχοντας στο παρελθόν διδασκόμαστε πως παλαιότερες γενιές σε διαφορετικές -αλλά εξίσου δύσκολες συνθήκες- άντεξαν, αντέδρασαν και κέρδισαν στη διαδρομή της Ιστορίας.

Βλέποντας το Φεστιβάλ να μεγαλώνει, ποιες είναι οι ελπίδες και οι επιθυμίες σας για την εξέλιξή του;

Η μικρή ομάδα που οργανώνει και διαχειρίζεται το φεστιβάλ Άνδρου ελπίζει ότι και αυτή τη χρονιά θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου όπως και την προηγούμενη χρονιά. Η συμφωνία μας είναι με ήθος και αξιοκρατία να προσφέρουμε το θέατρο σε ό,τι σημαντικότερο παρήχθη στην Ελλάδα αλλά και σε ό,τι ελπιδοφόρο έρχεται ως κατάθεση καλλιτεχνικής πρότασης.

* Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου ξεκινά στις 16 Ιουλίου. Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα. Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι 10 πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο: Πέμπτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024