Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάτρα: το 2o Street Art Festival θα μεταμορφώσει τους δρόμους της πόλης

Πάτρα: το 2o Street Art Festival θα μεταμορφώσει τους δρόμους της πόλης

...

Η πιο νεανική δράση της Art in Progress έρχεται να μεταμορφώσει τους δρόμους της Πάτρας.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 17 εισηγητές και 50 φοιτητές από τις σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής όλης της χώρας θα συμμετάσχουν στο εργαστήριo «r2, η αρχιτεκτονική συναντά τα εικαστικά». Επίσης στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πάρουν μέρος Street Artist από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα δημιουργήσουν 10 murals σε διάστημα 10 ημερών, σε μία πόλη στο Paradox Mural Festival.

Με τη βοήθεια των πολιτών της Πάτρας, ιδρυμάτων και ιδιωτών, καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό η Art in Progress στο φετινό ArtWalk παρουσιάζει τις ακόλουθες τρεις θεματικές:

Θεματική 1 (13 Μαΐου – 13 Ιουνίου 2016 – Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας)
Τετράδια των δρόμων. Τα συνθήματα και τα graffiti των Εξαρχείων.
Η έκθεση «Τετράδια των δρόμων. Τα συνθήματα και τα graffiti των Εξαρχείων» σε επιμέλεια της Σοφίας Ελίζας Μπουράτση με φωτογραφίες από τον Τάκη Σπυρόπουλο, ένα έργο του λουξεμβουργιανού καλλιτέχνη Serge Ecker που εμπνεύστηκε από τις ελληνικές αισθητικές της κρίσης και μία επιλογή video documentaries για το γκραφίτι στην Ελλάδα από τον Γιώργο Γκουνέζο.

Θεματική 2 (27 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2016)
Paradox Mural Festival
Εμπνευσμένοι από αυτή τη δυναμική του γκράφιτι και από τα έργα που ανακαλύψαμε τα τελευταία χρόνια στους τοίχους των πόλεων μας, προετοιμάζουμε στην πόλη της Πάτρας τον Μάιο-Ιούνιο του 2016 το Paradox Mural Festival.
Οι πολίτες διαθέτουν τους τοίχους και τα σπίτια τους, η Art in Progress οργανώνει τις σκαλωσιές και τα χρώματα, γκραφιτάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, writters, street artists, crews καλούνται να έρθουν να γράψουν, να ψεκάσουν, να ζωγραφίσουν, και να γεμίσουν ελεύθερες εικόνες την πόλη, ερωτήματα, σκέψεις και προκλήσεις. Να ενεργοποιήσουν τα μάτια του καθημερινού περαστικού, να μοιραστούν τις πρακτικές τους μέσω workshops και να συζητήσουν με τους πατρινούς πολίτες, με ειδικούς της τέχνης και της πόλης για τα κοινά και την αισθητική της Πάτρας. Οι γκραφιτάδες θα ξεκινήσουν το έργο τους στις 27 Μαΐου και θα το ολοκληρώσουν μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Συζητήσεις (27-29 Μαΐου και 3-5 Ιουνίου)
Κατά τη διάρκεια των δύο Σαββατοκύριακων θα γίνουν συζητήσεις ανοιχτές σε όλους (οι χώροι, οι ώρες και οι ομιλητές θα ανακοινωθούν σύντομα). Παρ’ ότι ειδικοί θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις αυτές επιλέξαμε τη φιλοσοφία του ανοιχτού forum κατά την διάρκεια του οποίου όλοι έχουν δικαίωμα στο λόγο. Όποιος επιθυμεί λοιπόν, προανακοινώνει τη συμμετοχή του στη συζήτηση ή λαμβάνει μέρος αυθόρμητα σε αυτή!
Τα workshops
Παράλληλα θα οργανωθούν workshops κατά τη διάρκεια των οποίων οι καλλιτέχνες θα μοιραστούν με το κοινό τις πρακτικές τους.
Το Paradox Mural Festival διοργανώνεται στο πλαίσιο του ArtWalk 2 από την Art in Progress σε συνεργασία με την Σοφία Ελίζα Μπουράτση.

Θεματική 3
«r2, η αρχιτεκτονική συναντά τα εικαστικά» (13-20 Μαΐου 2016)
Η Art in Progress σε συνεργασία με τον ΣΑΝΑ, στα πλαίσια του διεθνούς Street Art Festival Patras | ArtWalk 2, προσκάλεσαν σπουδαστές από τις σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής όλης της χώρας ώστε να συμμετάσχουν στο εργαστήριo «r2, η αρχιτεκτονική συναντά τα εικαστικά» που αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κατασκευών ως παρεμβάσεις στον αστικό χώρο. Σε αυτό το εργαστήριο θα διερευνηθεί ειδικά η σχέσης της αρχιτεκτονικής με τα εικαστικά στον χώρο του διαρκώς μεταβαλλόμενου αστικού περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες, φοιτητές σε συνεργασία με καθηγητές, θεωρητικούς και καλλιτέχνες θα διαπραγματευτούν την έννοια του απροόπτου, όπως αυτό αναδύεται στα όρια της εμπειρίας της πόλης. Βασικό θεωρητικό και εννοιολογικό εργαλείο η κλίμακα και η ανατροπή αυτής.
Οι σπουδαστές θα εργαστούν σε ομάδες και θα τους δοθούν υλικά και εργαλεία για την εφαρμογή των ιδεών τους και την επιτόπου κατασκευή τους.
Οι κατασκευές που θα δημιουργηθούν θα εκτίθενται στην πόλη καθ’ όλη την διάρκεια του διεθνούς Street Art Festival Patras | ArtWalk 2.

Οργάνωση: Art in Progress
Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας (ΣΑΝΑ)

Το ArtWalk 2 είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και βασίζεται στην εθελοντική προσπάθεια ενεργών πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες στο:
www.artinprogress.eu
http://www.artinprogress.eu/artwalk-2/
https://www.facebook.com/1stArtwalk/

entertainment.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024