«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η Ευρώπη δεν είναι αρκετά ισχυρή», λέει η Φινλανδή πρωθυπουργός Μάριν
Το Κίεβο πρέπει να λάβει βοήθεια «με κάθε τρόπο», τόνισε η ηγέτιδα
Έναν «πολύ ειλικρινή» απολογισμό των ικανοτήτων της Ευρώπης αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσίασε σήμερα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν. Όπως δήλωσε, η Ευρώπη «δεν είναι αρκετά ισχυρή» για να αντιταχθεί από μόνη της στη Μόσχα.
Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αυστραλία, η Μάριν τόνισε η εισβολή και η κατοχή της Ουκρανίας από τη Ρωσία αποκάλυψαν τις αδυναμίες και τα στρατηγικά λάθη της Ευρώπης έναντι της Μόσχας.
Διαβάστε επίσης: Ρωσικά βομβιστικά με «αναμμένες μηχανές» – Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία για μεγάλης κλίμακας επίθεση
«Πρέπει να είμαι απολύτως ειλικρινής (…) μαζί σας. Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά ισχυρή αυτή την περίοδο, θα αντιμετωπίζαμε δυσκολίες χωρίς τις ΗΠΑ» επισήμανε σε ομιλία της στο Lowy Institute στο Σϊδνεϊ.
Η Ουκρανία πρέπει να λάβει βοήθεια «με κάθε τρόπο», τόνισε η πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην παροχή όπλων, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κίεβο, τα οποία είναι απαραίτητα για να αναχαιτιστεί η προέλαση της Ρωσίας.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχύσουμε επίσης τις ικανότητές της ευρωπαϊκής άμυνας, της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και ότι θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε διάφορων ειδών καταστάσεις» σημείωσε η ίδια.
Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία πριν από σχεδόν 105 χρόνια.
Η Μάριν επέκρινε πολιτικές της ΕΕ που επικεντρώνονται στη σημασία να υπάρχει διάλογος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και δήλωσε ότι το μπλοκ θα έπρεπε να έχει ακούσει τα μέλη του που στο παρελθόν αποτελούσαν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
Μετά την ένταξή τους στην ΕΕ το 2004, κράτη όπως η Εσθονία και η Πολωνία ζητούσαν από τις άλλες χώρες μέλη του μπλοκ να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή έναντι του Πούτιν, μια άποψη που δεν συμμερίζονταν χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία που τάσσονταν υπέρ πιο στενών οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα.
«Για καιρό η Ευρώπη ακολουθούσε μια στρατηγική έναντι της Ρωσίας, η οποία είχε στόχο την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων, την αγορά ενέργειας από τη Ρωσία (…) πιστεύαμε ότι αυτό θα απέτρεπε έναν πόλεμο», όμως αυτή η προσέγγιση αποδείχθηκε «πολύ κακή», εκτίμησε η Μάριν
«Δεν τους νοιάζουν οι οικονομικές σχέσεις, δεν τους νοιάζουν οι κυρώσεις. Δεν τους νοιάζει τίποτα από αυτά», κατέληξε.
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
- «Όχι» της εισαγγελέως σε διακοπή ή αναβολή της δίκης για τα Τέμπη
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Η μπουνιά του Μολίνα στον Ρόδι που δεν είδε κανείς μετά το τέλος του τελικού (vid)
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)










![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442