Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεστ μειώνει τη χρήση των αντιβιοτικών

Τεστ μειώνει τη χρήση των αντιβιοτικών

Το τεστ χρειάζεται μόλις 50 λεπτά για να δώσει αποτελέσματα και μπορεί να συντελέσει στην εξοικονόμηση περίπου 2.500 ευρώ ανά ασθενή που δεν εισάγεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο

Ένα γρήγορο και εύκολο τεστ για ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να μειώσει τη χορήγηση αντιβιοτικών αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στο Παρίσι.

Το τεστ χρειάζεται μόλις 50 λεπτά για να δώσει αποτελέσματα και μπορεί να συντελέσει στην εξοικονόμηση περίπου 2.500 ευρώ ανά ασθενή που δεν εισάγεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ θα συμβάλλει στη μείωση της πίεσης που δέχονται κατά τους χειμερινούς μήνες τα νοσοκομεία, ενώ δεν αποκλείεται να μειώσει την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χαρτφορσάιρ παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το τεστ δοκιμάστηκε σε 1.075 ασθενείς και μπόρεσε να αναγνωρίσει 121 άτομα με ιογενή λοίμωξη, χωρίς ενδείξεις βακτηριακής λοίμωξης, φυσιολογική ακτινογραφία θώρακος και μόνο μέτριες ενδείξεις φλεγμονής. Εξ αυτών, αποφεύχθη η εισαγωγή στο νοσοκομείο στο 25% και η χρήση αντιβιοτικών στο 50%. Κανείς εκ των 30 ασθενών που γλίτωσε την εισαγωγή στο νοσοκομείο και δεν πήρε αντιβιοτικά δεν εμφάνισε ανεπιθύμητο κλινικό αποτέλεσμα.

Το τεστ POCT έχει ήδη τεθεί προς ευρεία χρήση στο Γενικό Νοσοκομείο Γουατφορντ της Βρετανίας από τον Ιανουάριο του 2018. Είναι εύκολο και απλό στη χρήση, αφού απαιτεί απλώς τη συλλογή δείγματος από τη μύτη του ασθενή με μπατονέτα. Το δείγμα εισάγεται στη συνέχεια σε δοκιμαστικό σωλήνα και αναλύεται, παράγοντας το τελικό αποτέλεσμα σε περίπου 43 λεπτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, το 61% των ασθενών του δείγματος είχαν έναν ή περισσότερους ιούς, εκ των οποίων 56% της γρίπης και το 54% άλλους, όπως ρινοϊούς, κοροναϊούς, μεταπνευμονοϊούς και αδενοϊούς, που μπορούν να προκαλέσουν πολλές αναπνευστικά και άλλα προβλήματα όπως γρίπη και βακτηριακή λοίμωξη, ειδικά σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Οι βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες χρήσης του τεστ κατάφεραν να διαγνώσουν 50 περιπτώσεις γρίπης, 22 κάνοντας το τεστ στα ΤΕΠ και 28 μετά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο.

Το κόστος της εξέτασης αντισταθμίζεται από το όφελος που αποκομίζει το σύστημα υγείας από την αποφυγή μη απαραίτητων εισαγωγών στο νοσοκομείο, εξοικονομώντας κατά ασθενή περίπου 2.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερο, Τομπάιας Βελτ, επόμενο εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας «καθώς ο ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει, υπάρχει αυξημένη πίεση προς τα νοσοκομεία για περισσότερες κλίνες. Το να έχεις μια πτέρυγα κλειστή γιατί νοσηλεύεται κάποιος με ιογενή λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλους ασθενείς και δεν είναι αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά, ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και δημιουργεί υψηλά κόστη. Η καινοτόμος προσέγγιση που περιγράφηκε σε αυτή την παρουσίαση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στους ασθενείς, των οποίων η ποιότητα ζωής είναι σημαντικά βελτιωμένη αποφεύγοντας την μη αναγκαία λήψη αντιβιοτικών και την εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024