Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
HPV: Αποτελεσματικό το εμβόλιο και όταν γίνεται μεταξύ 14-20 ετών

HPV: Αποτελεσματικό το εμβόλιο και όταν γίνεται μεταξύ 14-20 ετών

O εμβολιασμός κατά του HPV συστήνεται να γίνεται σε ηλικία 11-12 ετών, όσες κοπέλες είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις μεταξύ 14-20 ετών, ήταν επαρκώς προστατευμένες

Αποτελεσματικός είναι τελικά ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων  (HPV), ακόμα και όταν το κορίτσι δεν έχει λάβει όλες τις συνιστώμενες δόσεις στην ηλικία των 11 ή 12 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Child & Adolescent Health.

Επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Μάικλ Σιλβερμπεργκ από το Σύστημα Υγείας Kaiser Permanente στο Όκλαντ, εξέτασε 25.000 νεαρές γυναίκες, κάτω των 26 ετών που είχαν κάνει το εμβόλιο για τον HPV μεταξύ 14-20 ετών.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ήταν επαρκώς προστατευμένες έναντι του ιού, στελέχη του οποίου είναι ένοχα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ενώ ο εμβολιασμός κατά του HPV συστήνεται να γίνεται σε ηλικία 11-12 ετών, όσες κοπέλες είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις μεταξύ 14-20 ετών, ήταν επαρκώς προστατευμένες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο Δρ Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCh, MMedSc, CCST, FRCOG, χειρουργός γυναικολόγος σημειώνει ότι «τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για τον HPV, και ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός όταν πραγματοποιείται σε νεαρά κορίτσια. Το γεγονός πως φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικός και σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς κορίτσια που «χάσανε» το πρώτο ενδεικνυόμενο παράθυρο εμβολιασμού, μπορεί να εμβολιαστούν αργότερα με τα ίδια καλά αποτελέσματα. Όμως για τις ηλικίες πάνω από τα 21 έτη, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από νεαρή ηλικία και η ενημέρωση τόσο των εφήβων όσο και των γονέων για τον HPV και τις πιθανές βλαβερές συνέπειες του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλα τα άτομα με ενεργό σεξουαλική ζωή έχουν πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό HPV. Ωστόσο, ο οργανισμός διαθέτει τρόπους αντιμετώπισής του, γι’ αυτό και δεν κινδυνεύουν όλοι όσοι έχουν μολυνθεί να εμφανίσουν επιπλοκές.

Ειδικά στις γυναίκες συστήνεται η ετήσια υποβολή τους σε τεστ Παπανικολάου και εφόσον υπάρχουν ευρήματα, και σε τεστ HPV DNA ώστε να τύχουν έγκαιρης αντιμετώπισης των τυχόν αλλοιώσεων που μπορούν να δώσουν το έναυσμα για την εκδήλωση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024