Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο: Σύγκρουση στη Βουλή για το Σκοπιανό

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο: Σύγκρουση στη Βουλή για το Σκοπιανό

Στην τελική ευθεία μιας κορυφαίας κοινοβουλευτικής «μάχης», αυτή τη φορά για ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά ζητήματα, αυτό της συμφωνίας Αθηνών - Σκοπίων για το όνομα ρίχνονται τα κόμματα, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία

Στην τελική ευθεία μιας κορυφαίας κοινοβουλευτικής «μάχης», αυτή τη φορά για ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά ζητήματα, αυτό της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων για το όνομα ρίχνονται τα κόμματα, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Η συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και αναμένεται να κορυφωθεί το Σάββατο με  με τις ομιλίες των αρχηγών, την τελική αναμέτρηση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και την ψηφοφορία επί της προτάσεως, την οποία αναμένεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η σύγκρουση φέρνει τα πάνω – κάτω σε όλα τα κόμματα καθώς αποκαλύπτονται και οι αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στους πολίτες να μάθουν τι ακριβώς προβλέπει αυτή η συμφωνία για το Μακεδονικό.

Την ίδια στιγμή οι Παμμακεδονικές οργανώσεις καλούν τον κόσμο από σήμερα κιόλας να κατέβουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά της συμφωνίας στο Σύνταγμα, αλλά και στις Πρέσπες την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας.

Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν και οι νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο που επιβεβαιώθηκαν με τα προαπαιτούμενα, τα οποία κάνουν ακόμη πιο βαριά την πολιτική ατμόσφαιρα.

Σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του αρχηγού των ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες θα πει «όχι» στη συμφωνία αλλά «ναι» στην κυβέρνηση.

Οι συμμαχίες

Παράλληλα, η συμφωνία δημιουργεί νέα δεδομένα και στο πολιτικό σύστημα καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν άλλες κοινοβουλευτικές και κομματικές συμμαχίες, τις οποίες προσδοκά η κυβέρνηση, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες που διαπερνούν οριζόντια τόσο τη συγκυβέρνηση (δηλ. τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο επενδύει στην πόλωση και ο Αλέξης Τσίπρας με άλλοθι και την πρόταση δυσπιστίας απειλεί ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις τον πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο εμφανίζει ως «όμηρο» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Από το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλεται ότι θα υπάρξει σωρεία αποκαλύψεων για τις παραχωρήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων στο ονοματολογικό και λένε χαρακτηριστικά ότι ο Μητσοτάκης θα αναμετρηθεί με την οικογενειακή του ιστορία.

Επίσης, ο Τσίπρας με φόντο τη συζήτηση στη Βουλή και θεωρώντας ότι θα εξέλθει ενισχυμένος με την καταψήφιση της πρότασης της ΝΔ, θα αναδείξει περισσότερο τις διαχωριστικές γραμμές, καθώς η στρατηγική του για την επόμενη μέρα είναι να εμφανιστεί όσο πιο έντονα γίνεται το δίπολο μεταξύ προόδου και συντήρησης και να αξιοποιήσει τις εσωτερικές διαφωνίες στο Κίνημα Αλλαγής για τη συμφωνία.

Στην τελική ευθεία για το τέλος του τρίτου Μνημονίου και με δεδομένο ότι δεν υφίσταται πλέον η διαχωριστική γραμμή πάνω στην οποία έγιναν οι κυριότερες πολιτικές μάχες της τελευταίας οκταετίας, ο Πρωθυπουργός επιλέγει να ορίσει ως γραμμή αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση το δίπολο «Αριστερά – Δεξιά» και «πρόοδος – συντήρηση». Βέβαια, οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου προσκρούουν στους ΑΝΕΛ που είναι αρνητικοί στη συμφωνία, αλλά καταψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας και εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τι θα κάνει η ΝΔ

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολλά σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, θέλοντας να ενισχύσει το μήνυμά του για «εθνική υποχώρηση» και «υποθήκευση» του μέλλοντος της Ελλάδας από την κυβέρνηση.

«Εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς λέτε ναι» είπε χθες στη Βουλή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει το επιχείρημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε άλλη στρατηγική στο Βουκουρέστι το 2008 και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το κυβερνητικό θεώρημα πως η τωρινή συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή προ δεκαετίας.

Μάλιστα, από την Πειραιώς δίνουν μεγάλη έμφαση και στο γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε την πρόταση δυσπιστίας με την υπογραφή του στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή και στο οποίο καταγράφονται και οι ενστάσεις της ΝΔ για τη συμφωνία.

Διαφωνία για τη διάρκεια

Η αρχική πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων προέβλεπε ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το μεσημέρι του Σαββάτου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσαν ενστάσεις για το χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής της διαδικασίας, τονίζοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια και στη συνέχεια ψηφοφορία.

Η Πειραιώς, μάλιστα τόνισε ότι η κίνηση αυτή έγινε σκόπιμα, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση να συνδυαστεί η διαδικασία με το μεγάλο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα του Σαββάτου έξω από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αρνούμενος τις κατηγορίες και αποδεχόμενος τις ενστάσεις επί της διαδικασίας διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί, όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, θα κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Η κόντρα των δύο αρχηγών

Το επόμενο διήμερο αναμένεται να είναι «καυτό» μιας και τόσο ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί ότι θα μιλήσει… με διευθύνσεις και ονόματα όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα καταγγείλει τις μεθοδεύσεις για να «ξεπουληθεί» το όνομα, η γλώσσα και η ιθαγένεια για τη Μακεδονία.

«Αναμετριόμαστε όλοι με την Ιστορία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει έμφαση στην πρωτοβουλία του αυτή, σημειώνοντας ότι οφείλει να αποτρέψει «τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό στον οποίο οδηγεί η συγκυβέρνηση τη χώρα».

«Δεν θα γλιτώσετε», απάντησε σε υψηλούς τόνους και με διάθεση προσωπικής επίθεσης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός. «Δύο μέρες εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα πούμε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Πολιτικοί τριγμοί»

Μάλιστα πέραν της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, η συζήτηση για τη συμφωνία φέρνει αναταράξεις και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Κινήματος Αλλαγής, με ΔΗΣΥ και Ποτάμι να «εγκλωβίζονται» στη διαφωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίοι έχουν αντίθετες απόψεις αναφορικά με το εάν πρέπει να υποστηριχθεί η συμφωνία που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα της συζήτησης

Πρόθεσή μέχρι στιγμή να μιλήσουν έχουν δηλώσει περισσότεροι από 170 βουλευτές. Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, που ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα συζήτησης, είχαν τοποθετηθεί περίπου 30 βουλευτές.

Η κορύφωση της διαδικασίας αναμένεται την τελευταία ημέρα όταν και θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στους δρόμους οι Έλληνες

Σε «ανένδοτο αγώνα», με στόχο να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και ταυτόχρονα να οδηγηθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση που τη διαπραγματεύθηκε, καλούν την κοινωνία οι διοργανωτές των πρόσφατων συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό».

Επίκεντρο των εκδηλώσεων εναντίωσης στη συμφωνία θα αποτελέσει η πλατεία Συντάγματος, όπου η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία καλεί σε νέα συγκέντρωση από το πρωί της Παρασκευής (10:00 π.μ.) και για τρεις ημέρες τους πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν εναντίον του «ξεπουλήματος της Μακεδονίας».

Συλλαλητήριο και στις Πρέσπες

Διαδηλώσεις σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν και στην περιοχή των Πρεσπών, ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας, που τοποθετείται πιθανόνατα για την Κυριακή. Στις Πρέσπες αναμένεται να σπεύσουν διαδηλωτές από τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, καθώς και από τη Θεσσαλία. Ως φορέας οργάνωσης των κινητοποιήσεων εμφανίζεται η «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

«Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν στις Πρέσπες το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου, στις 11:00, για να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων» αναφέρεται σχετικά.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024