Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eπίδεσμος επουλώνει ταχύτερα τα διαβητικά τραύματα

Eπίδεσμος επουλώνει ταχύτερα τα διαβητικά τραύματα

O νέος επίδεσμος βασίζεται στην ικανότητα ίασης του ιδίου του οργανισμού χωρίς φάρμακα ή βιολογικούς παράγοντες

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν έναν επίδεσμο που μπορεί να επουλώσει γρήγορα πληγές στο δέρμα των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη μειώνοντας τον κίνδυνο ακρωτηριασμού ή θανάτου του ασθενή.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, στις κλινικές δοκιμές ο νέος επίδεσμος επούλωσε τα διαβητικά τραύματα έως και 33% ταχύτερα από τους ήδη υπάρχοντες στο εμπόριο.

«Η καινοτομία είναι ότι εντοπίσαμε ένα τμήμα μιας πρωτεΐνης στο δέρμα που παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση τραυμάτων, το παράξαμε εργαστηριακά και το ενσωματώσαμε σε ένα αντιοξειδωτικό μόριο που αυτο-προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του σώματος για να δημιουργήσει ένα ικρίωμα που ενισχύει την ικανότητα του σώματος να παράγει ιστό στο σημείο του τραύματος. Με τη νέα αυτή προσέγγιση, δεν χορηγούμε φάρμακα ή άλλους εξωγενείς παράγοντες για να επιταχύνουμε την επούλωση», εξηγεί ο Γκουιλερμο Αμιρ, επικεφαλής της μελέτης και μέλος του Πανεπιστημίου Northwestern.

Κι επειδή ο νέος επίδεσμος βασίζεται στην ικανότητα ίασης του ιδίου του οργανισμού χωρίς φάρμακα ή βιολογικούς παράγοντες, ενδεχομένως και να μπορέσει να κυκλοφορήσει στο εμπόριο ταχύτερο.

Το μυστικό στην περίπτωση του νέου επιδέσμου είναι η λαμινίνη, μια πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στους περισσότερους ιστούς του δώματος, περιλαμβανομένου του δέρματος. Η λαμινίνη στέλνει σήματα στα κύτταρα ενθαρρύνοντας τον πολλαπλασιασμό τους και την μετανάστευση αλλά την προσκόλληση του ενός στο άλλο. Το τμήμα (μήκους 12 αμινοξέων) A5G81 της λαμινίνης παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της επούλωσης των τραυμάτων.

Χρησιμοποιώντας ένα μικρό τμήμα της λαμινίνης αντί ολόκληρη την πρωτεΐνη οι ερευνητές μπόρεσαν να την ανασυνθέσουν στο εργαστηριακές συνθήκες με χαμηλό κόστος. Εν συνεχεία ενσωμάτωσαν το A5G81 σε έναν επίδεσμο από αντιοξειδωτική υδρογέλη που είχαν επίσης φτιάξει εργαστηριακά.

Η αντιοξειδωτική φύση του επιδέσμου αντισταθμίζει τη φλεγμονή. Και η υδρογέλη αποκρίνεται θερμικά: Είναι ένα υγρό που όταν εφαρμόζεται στη βάση του τραύματος, στερεοποιείται γρήγορα  όταν εκτίθεται στη θερμοκρασία του σώματος. Αυτή η αλλαγή φάσης της επιτρέπει να συμμορφώνεται με το ακριβές σχήμα του τραύματος – μια ιδιότητα που τη βοηθά να υπερέχει των υπαρχόντων επιδέσμων.

Τέλος, ο νέος επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί με απλό ορό και οι αναγεννητικές του ιδιότητες παραμένουν ανέπαφες, εν αντιθέσει τους κλασσικούς επιδέσμους που η αφαίρεσή τους πολλές φορές συντελούν σε μεγαλύτερο τραυματισμό του σημείου που επουλώνουν.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024