Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ελληνικό «τρίγωνο των Βερμούδων» που θα κρίνει τις εξελίξεις

Το ελληνικό «τρίγωνο των Βερμούδων» που θα κρίνει τις εξελίξεις

Τα τρία ανοιχτά μέτωπα όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά αντιθέτως διευρύνονται δοκιμάζοντας τις αντοχές της κυβέρνησης και της κοινωνίας

Με Λερναία Ύδρα μοιάζουν τα προβλήματα για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα. Τα τρία μέτωπα που είναι ανοικτά τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά αντιθέτως διευρύνονται δοκιμάζοντας τις αντοχές της κυβέρνησης και της κοινωνίας.

Οικονομία, Ελληνοτουρκικά και «Μακεδονικό» μοιάζουν με τσουνάμι που απειλεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για απεγκλωβισμό. Το Μέγαρο Μαξίμου εργάζεται κι ευελπιστεί ότι θα έχει αποτέλεσμα, προς την κατεύθυνση τουλάχιστον των δύο από τα τρία μέτωπα. Αυτό του ονόματος των Σκοπίων και της οικονομίας, με το τέλος του μνημονίου και την ελάφρυνση του χρέους.

Η περίπτωση Τουρκίας και Ερντογάν δεν χωρά πολλές παρεμβάσεις παρά μόνο υπομονή μέχρι τις εκλογές στη γειτονική χώρα με την ελπίδα να υποχωρήσει η απίστευτης έκτασης κι έντασης προκλητικότητα.

Χθες ο «Σουλτάνος» έφτασε στο σημείο να πει σε ρόλο… Πόντιο Πιλάτου, να δικάσει ο λαός τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμιρτάς και οι παρευρισκόμενοι του φώναζαν «θάνατος». Εφτασε στο σημείο να ισχυριστεί και να απειλήσει με πόλεμο τον δυτικό κόσμο επικρίνοντας την απόφαση της Αυστρίας να κλείσει επτά τζαμιά και να απελάσει ιμάμηδες. Σε προεκλογική του ομιλία ανέφερε ότι ο δυτικός κόσμος πρέπει να τους τακτοποιήσει, διαφορετικά τα πράγματα θα οδηγηθούν προς άλλη κατεύθυνση. “Εσείς κάνοντάς τα αυτά νομίζετε ότι εμείς θα καθίσουμε έτσι με σταυρωμένα τα χέρια; Σημαίνει ότι θα κάνουμε κι εμείς κάτι”, ανέφερε. Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι η στάση της Αυστρίας είναι “καθαρή εχθρική στάση έναντι του Ισλάμ και της θρησκείας”.

Μιλά δηλαδή ξεκάθαρα για θρησκευτικό πόλεμο στο μέλλον κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με τον δυτικό κόσμο. Οσο για την Ελλάδα, οι κινήσεις, οι απειλές, οι εκβιασμοί και οι τσαμπουκάδες, εκτιμάται ότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, όμως, πρέπει η χώρα να είναι σε διαρκή συναγερμό καθώς κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει ο ανεξέλεγκτος Ερντογάν.

Οικονομία

Στο μέτωπο της οικονομίας πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση Λαγκάρντ – Μέρκελ κι αν θα βγει λευκός καπνός για την ελάφρυνση του χρέους.

Εκτός απροόπτου στις 21 Ιουνίου θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις για το χρέος που θα κρίνουν και το μεταμνημονιακό αφήγημα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων μέσω του Πολυνομοσχεδίου που βρίσκεται στη Βουλή, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που θα κλείσει οριστικά το θέμα. Μάλλον λάθος εκτίμηση καθώς η μετά μνημόνιο εποχή θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, τα μέτρα αφαιρούν 5 δις ευρώ για να δοθούν «αντίδωρα» 1,5 δις ευρώ, οι πολίτες είναι εξοργισμένοι και απαισιόδοξοι καθώς δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν κι άλλες περιοριστικές πολιτικές τα επόμενα χρόνια, πράγμα που θα σημάνει νέο μνημόνιο, όπως κι αν ονομαστεί αυτό.

Σκοπιανό

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στην επίλυση του προβλήματος. Πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει πόντους αν κλείσει η 30ετής εκκρεμότητα κι ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για μια καλή συμφωνία που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι.

Η μπάλα βρίσκεται στην εξέδρα των Σκοπιανών και αυτή η εβδομάδα θα καθορίσει τις εξελίξεις. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να περάσει η συμφωνία από την Ελλάδα, αλλά δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί σε ένα δημοψήφισμα στα Σκόπια. Και τονίζει ότι πρέπει να τελειώνουμε με όλο αυτό το θέμα καθώς τα ελληνοτουρκικά είναι πιο σοβαρά και απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.

Σε κάθε περίπτωση τα τρία αυτά προβλήματα μοιάζουν με «Τρίγωνο των Βερμούδων» μέσα στο οποίο βρίσκεται μέσα η Ελλάδα και απειλείται με αφανισμό. Ειδικά η κυβέρνηση που παίζει τα ρέστα της και οι εξελίξεις είτε θα την δικαιώσουν, είτε θα την καταδικάσουν.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024