Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ηλίας Καρελλάς συστήνει τον Αριστοφάνη στον Καραγκιόζη

Ο Ηλίας Καρελλάς συστήνει τον Αριστοφάνη στον Καραγκιόζη

Στο λευκό πανί που θα στηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιαρχος, ο Ηλίας Καρελλάς θα κάνει τα μαγικά του και οι Όρνιθες του Αριστοφάνη θα συναντήσουν τον Καραγκιόζη και την παρέα του

Ένα τεράστιο λευκό πανί θα στηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιαρχος στις 17 Ιουνίου. Εκεί ο Ηλίας Καρελλάς θα κάνει τα μαγικά του και οι Όρνιθες του Αριστοφάνη θα συναντήσουν τον Καραγκιόζη και την παρέα του.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο παιδικό κοινό σκηνοθέτης και καραγκιοτζοπαιχτης θα κάνει τα μαγικά και στο πλαίσιο του Nostos Summer Festival θα μετατρέψει τον Καραγκιόζη σε Πεισθέταιρο και τον Μπαρμπαγιώργο σε Ευελπίδη.

Ενενήντα γιγαντιαίες φιγούρες ζωντανεύουν σε έναν μπερντέ 45 τετραγωνικών μέτρων με τη φωνή του Ηλία Καρελλά, του Χρήστου Θηβαίου (Τσαλαπετεινός), της Τζώρτζια Κεφαλά του συγκροτήματος Μπλε (Αηδόνα) και του Θάνου Κοσμίδη των Burger Project (Προμηθέα). Τη μουσική του έργου έχουν γράψει οι String Demons οι οποίοι παίζουν ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Το φεστιβάλ έχει δωρεάν είσοδο και είναι αποκλειστικής χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιαρχος.

Ο Ηλίας Καρελλας ανάμεσα σε πρόβες, κατασκευές, χάρτινους ήρωες και φανταστικά πτηνά βρήκε λίγο χρόνο να μας μιλήσει για αυτό το νέο του εγχείρημα.

Πως ξεκίνησε η ιδέα αυτής της συνάντησης;

Η καλή χημεία με τους συντελεστές της παράστασης, ήταν η αρχή. Με τους περισσότερους έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν. Ένας Αριστοφάνης για παιδιά και μάλιστα με θέατρο σκιών. Από την πρώτη μας κιόλας επικοινωνία, ο Θηβαίος και η Τζώρτζια ενθουσιάστηκαν που θα γίνονταν πουλιά στη σκηνή. Οι String Demons δέχτηκαν με ενθουσιασμό να γράψουν για πρώτη φορά μια ολοκαίνουργια μουσική για τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, ο Θάνος Κοσμίδης, σταθερή αξία των Burger Project, ερμηνεύει τον ρόλο του Προμηθέα, ενώ όλη η ομάδα, πάνω από 15 συντελεστές, μπροστά και πίσω από τον μπερντέ, νομίζω πως πετάει. Αριστοφάνης και Καραγκιόζης είναι τόσο κοντά ως φιλοσοφία και σίγουρα αυτή η συνάντηση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

Πόσο γιγαντιαίο θα είναι το λευκό πανί;

Το πανί που θα ζωντανέψει η «χώρα των πουλιών» είναι μια οθόνη 45 τ.μ. περίπου, ενώ οι φιγούρες του θεάτρου σκιών είναι πολλές, πολύχρωμες και ορισμένες φτάνουν το ανθρώπινο μέγεθος!

Ποιους από τους αγαπημένους μας ήρωες θα συναντήσουμε;

Πρωταγωνιστές στην παράσταση είναι ο Καραγκιόζης στον ρόλο του Πεισθέταιρου και ο Μπαρμπα-Γιώργος στον ρόλο του Ευελπίδη, οι οποίοι μαζί με τον Τσαλαπετεινό και την Αηδόνα, θα συναντήσουν πολλά και διαφορετικά πουλιά, τον Δία, τη γραμματέα του την Εξουσία και τον Τιτάνα Προμηθέα. Επίσης, στη δική μας εκδοχή της αριστοφανικής κωμωδίας, θα συναντήσουμε τον Ηρακλή, τον Ποσειδώνα και τον Τρίβαλλο, αλλά και γνωστούς τύπους του θεάτρου σκιών δημοφιλείς στους μικρούς θεατές, όπως ο Μορφονιός, εδώ σε ρόλο ποιητή.

Τι ρόλο θα παίζει η μουσική στην παράσταση;

Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις παραστάσεις μου. Εδώ νομίζω πως παίζει τον σημαντικότερο. Έγραψα εκτός από τη διασκευή του κειμένου και στίχους. Οι String Demons έκαναν τους στίχους μου υπέροχα τραγούδια. Η μουσική γράφτηκε ειδικά για την παράσταση, ενώ μέσω των τραγουδιών προχωρά η δράση. Είναι μια παράσταση-συναυλία, στην οποία η πρόζα και η μουσική εναλλάσσονται ισάξια.

Έχεις ξαναπαίξει στο ΚΠΙΣΝ;

Είχα τη χαρά να συμμετέχω το 2015 στις εκδηλώσεις «Η Νύχτα Μέρα», πριν ακόμα αυτό το υπέροχο πάρκο ανοίξει επίσημα για το κοινό.

Πόσο εύκολο είναι να προσαρμόζεις κάθε φορά τις ιστορίες του Καραγκιόζη σε διαφορετικές σκηνές, τόσο από μεριάς ύφους όσο και μεγέθους;

Το ελληνικό θέατρο σκιών ήταν και είναι ένα θέατρο ζωντανό, επίκαιρο και λαϊκό. Παραδοσιακά συναντάμε λίγα καταγεγραμμένα κείμενα, ενώ ο λόγος μεταφέρεται προφορικά από τον δάσκαλο στον μαθητή. Είναι ένα θέατρο που λόγω της απλότητας και της ιδιαιτερότητάς του, έχοντας σε πρώτο πλάνο τη συμβολική φιγούρα του πρωταγωνιστή Καραγκιόζη, μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί δραματουργικά και σκηνογραφικά. Άλλωστε μέσα από τις παραστάσεις μου ως τώρα, θεωρώ πως έχω αποδείξει πώς ο Καραγκιόζης ως θέαμα μπορεί να αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της παράδοσής μας στο σήμερα∙ ένα είδος θεάτρου που αφουγκράζεται την επικαιρότητα.

Πως επιλέγει ο Καραγκιόζης το θέμα που θα τον απασχολήσει κάθε φορά;

Ο Καραγκιόζης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση. Έτσι, τα θέματα που πραγματεύεται σε μια παράσταση για παιδιά έχουν τόσο ψυχαγωγικό όσο και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Συνήθως οι απόψεις του Καραγκιόζη για το τί πραγματεύεται μια παράσταση συμπίπτουν με τις δικές μου, οπότε κι οι δυο μαζί οδηγούμε τους μικρούς θεατές σε νέες περιπέτειες με κεντρικό άξονα τη δυναμική και τη μαγεία της σκιάς.

Ποιο ρόλο παίζει σε αυτό η επικαιρότητα;

Η επικαιρότητα επηρεάζει κατά πολύ το ρεπερτόριο, το κείμενο και το στήσιμο μιας παράστασης ενηλίκων. Ο Καραγκιόζης είναι σαν ένας απόγονος του Αριστοφάνη, όχι τόσο στην αθυροστομία του, όσο στη φιλοσοφία του. Το ελληνικό θέατρο σκιών είναι πολύ κοντά στην αρχαία κωμωδία με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, ακόμα και της πολιτικής σάτιρας.

Σε κάθε παράστασή σου υπάρχουν πάντα αστεία που δεν αφορούν τα παιδιά. Έχεις πάντα στο μυαλό σου τους γονείς των μικρών θεατών;

Φτιάχνοντας μια παράσταση για παιδιά ή οικογενειακό κοινό, έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου τον μπαμπά, τη μαμά, τον παππού και τη γιαγιά. Τους συνοδούς δηλαδή των λιλιπούτειων θεατών. Θεωρώ ότι μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να είναι ειδικά φτιαγμένη γι’ αυτά, όμως όταν ο γονιός διασκεδάζει εξίσου, αυτό είναι επιτυχία. Μια καλή παράσταση, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι θεωρώ πως μπορεί να την παρακολουθήσει με αμείωτο ενδιαφέρον ο καθένας.

Τα σχέδια σου για το καλοκαίρι και την επόμενη σεζόν;

Το καλοκαίρι επιλεγμένες παραστάσεις σε φεστιβάλ και δήμους, ξεκούραση και διακοπές. Από Σεπτέμβρη έρχονται πολλά! Δεύτερος χρόνος για «Το Αγόρι με τη Βαλίτσα» στο Θέατρο Κάππα. Προετοιμασία για νέες παραγωγές για παιδικό και ενήλικο κοινό και μια μεγάλη έκπληξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024