Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η διατροφή «ασπίδα» προστασίας από τη γρίπη

Η διατροφή «ασπίδα» προστασίας από τη γρίπη

Η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες αμβλύνει τις επιβλαβείς ανοσολογικές αντιδράσεις στους πνεύμονες, ενώ ενισχύει την ανοσία δια της ενεργοποίησης των Τ-κυττάρων

Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών φαίνεται να θέτει το ανοσοποιητικό σύστημα σε αυξημένο επίπεδο ανταπόκρισης σε πειραματόζωα που είναι μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Immunity.

Συγκεκριμένα, η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες αμβλύνει τις επιβλαβείς ανοσολογικές αντιδράσεις στους πνεύμονες, ενώ ενισχύει την ανοσία δια της ενεργοποίησης των Τ-κυττάρων.

Πίσω από τα πολλαπλά αυτά οφέλη βρίσκονται αλλαγές στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος που με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής βραχείας αλυσίδας λιπαρών οξέων μέσω της μικροβιακής ζύμωσης των διατροφικών φυτικών ινών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία παρατήρησαν εν ολίγοις ότι τα ποντίκι ήταν προστατευμένα από τη λοίμωξη από γρίπη όταν έκαναν διατροφή ενισχυμένη είτε με αυξημένης ζύμωσης φυτικές ίνες, είτε με βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα.

Οι παρεμβάσεις αυτές συντέλεσαν τόσο σε καταστολή της έμφυτης ανοσολογικής αντίδρασης που συνήθως σχετίζεται με την ιστολογική βλάβη, αλλά επίσης ενίσχυσαν την προσαρμοσμένη ανοσολογική αντίδραση για την εξάλειψη των παθογόνων οργανισμών.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δυτική διατροφή που απαρτίζεται από πολλή ζάχαρη και λιπαρά, ενώ απουσιάζουν οι φυτικές ίνες, αυξάνει τη επιρρέπεια του οργανισμού σε φλεγμονώδη νοσήματα και μειώνει την προστασία από λοιμώξεις.

Οι Αυστραλοί ειδικοί θα συνεχίσουν τη μελέτη για να δουν πως οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα πως οι εντερικές αλλαγές επηρεάζουν παθήσεις των πνευμόνων.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024