Από «ικέτες» μετατρεπόμαστε σε οιονεί «ομήρους» υποστηρίζουν οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημέρων, με τη σύλληψη ενός εκ των οκτώ έπειτα από την προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου που «πάγωσε» την χορήγηση ασύλου.

Με πρόθεση να γνωστοποιήσουν και τη δική τους θέση, οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί απέστειλαν κοινή δήλωση -μέσω των δικηγόρων τους- στην εφημερίδα «Καθημερινή», στην οποία χαρακτηρίζουν πάρανομη την παραπάνω απόφαση, ωστόσο τονίζουν πως «έχουν κάθε διάθεση να δείξουν κατανόηση στη συνθετότητα του προβλήματός τους, καθώς και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί αυτοί και οι οικογένειές τους».

Αναλυτικά, η δήλωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών:

«Η πρόσφατη απόφαση της εκ νέου κράτησης του ενός εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών είναι προφανώς παράνομη για πολλαπλούς λόγους, όπως άλλωστε και αυτή των υπολοίπων επτά.

Παρά ταύτα και οι οκτώ έχουν κάθε διάθεση να δείξουν κατανόηση στη συνθετότητα του προβλήματός τους, καθώς και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί αυτοί και οι οικογένειές τους.

Δυστυχώς, όμως, διάφοροι φόβοι που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ιδιαιτέρως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αφού σταδιακά καθίστανται από «ικέτες», οιονεί «όμηροι».

Επισημαίνουν, για μια ακόμα φορά, ότι είναι αθώοι -κάτι το οποίο άλλωστε έχει κριθεί παρεμπιπτόντως και από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ο οποίος τόνισε ότι οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν παντελώς αόριστες και αθεμελίωτες- ενώ επαναλαμβάνουν ότι έχουν στοχοποιηθεί εξαιτίας μιας κακής συγκυρίας και όχι βάσει στοιχείων.

Λυπούνται που η περιπέτειά τους γίνεται αντικείμενο πολιτικών και διπλωματικών αντιπαραθέσεων και στις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτές των υπολοίπων συναδέλφων τους αξιωματικών του ΝΑΤΟ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».

in.gr