Δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς που διαχέουν ψευδείς ειδήσεις πριν τις εκλογές ισχυρίζεται ότι κλείνει το δημοφιλέστερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, μετά το σάλο που προκάλεσε το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία τον περασμένο μήνα, η Facebook Inc. έκλεισε 30.000 λογαριασμούς με fake news, και αναφέρεται σε ανάλογη δράση για «δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς» που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις εν όψει των εκλογών στη Μ.Βρετανία.

‘Ενα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η εταιρεία επιχειρεί να προλάβει την εκμετάλλευση του δικτύου της για τη χειραγώγηση της ψήφου των Βρετανών πολιτών, με καταχωρίσεις στις ημερήσιες εφημερίδες για τα σημάδια που μαρτυρούν ότι μια ανάρτηση στο Facebook περιέχει ψευδείς ειδήσεις.

Στα «Tips for spotting fake news», η εταιρεία δείχνει 10 σημεία που πρέπει να εξετάζει ο αναγνώστης πριν κοινοποιήσει μια είδηση. Μεταξύ άλλων, συνιστά να ελέγχουν την ημερομηνία, το URL της παραπομπής, την ταυτότητα και την αξιοπιστία του μέσου (με ιδιαίτερη μνεία σε σάιτ σατιρικού περιεχομένου), την σύνταξη, την ορθογραφία και τα σημεία στίξης, την προέλευση της συνοδευτικής φωτογραφίας κ.ά.

Η υπηρεσία δηλώνει σε θέση να σταματήσει τη διάχυση post που προέρχονται από λογαριασμούς που φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν για να επαναλαμβάνουν την ίδια δημοσίευση και προσέλαβε -αδιευκρίνιστο αριθμό- επιπλέον προσωπικού για να προλάβει τη διάχυση δημοσιευμάτων βίαιου περιεχομένου, όπως σημειώνει το Reuters.

  • Ξέρατε ότι… Στην Ελλάδα δεν θα δείτε την επισήμανση «ειδήσεις υπό αμφισβήτηση» στο Facebook, καθώς η υπηρεσία ελέγχου της εγκυρότητας των δημοσιευμάτων δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μας. Οι ειδήσεις τις οποίες οι χρήστες του Facebook αναφέρουν ως ψευδείς μπορεί να ελεγχθούν και να τεθούν υπό αμφισβήτηση από ανεξάρτητους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων.
  • Μια αξιόλογη, σύμφωνα με τις κριτικές που έχει λάβει, προσπάθεια για τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων γίνεται στη Σελίδα Ελληνικά Hoaxes στο Facebook στη διεύθυνση https://www.facebook.com/EllinikaHoaxes/

{{{related}}}

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Reuters,tech.in.gr