Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράκ: Χακί επίδειξη δύναμης του Μαλίκι στην πολιτική κρίση, βαθαίνει το αδιέξοδο

Ιράκ: Χακί επίδειξη δύναμης του Μαλίκι στην πολιτική κρίση, βαθαίνει το αδιέξοδο

Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ: Ο πρωθυπουργός Μαλίκι, μετά από επίδειξη δύναμης με ανάπτυξη στη Βαγδάτη ειδικών δυνάμεων που τον υποστηρίζουν, βρήκε κατ' αρχήν στήριξη από το ιρακινό Ανώτατο Δικαστήριο στην σύγκρουσή του με τον πρόεδρο. Σε πύρινο διάγγελμά του, ο Μαλίκι κατηγόρησε τον πρόεδρο για συνταγματικό πραξικόπημα επειδή δεν του δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Την «πλήρη υποστήριξή» τους στον ιρακινό πρόεδρο εκφράζουν οι ΗΠΑ.

Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ: Ο πρωθυπουργός Μαλίκι, μετά από επίδειξη δύναμης ανάπτυξη στη Βαγδάτη ειδικών δυνάμεων που τον υποστηρίζουν, βρήκε κατ’ αρχήν στήριξη από το ιρακινό Ανώτατο Δικαστήριο στην σύγκρουσή του με τον πρόεδρο. Σε πύρινο διάγγελμά του, ο Μαλίκι κατηγόρησε τον πρόεδρο για συνταγματικό πραξικόπημα επειδή δεν του δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Την «πλήρη υποστήριξή» τους στον ιρακινό πρόεδρο εξέφρασαν οι ΗΠΑ μετά τις κινήσεις του Μαλίκι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο στράφηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανέφερε ότι πρώτη δύναμη στη Βουλή είναι το μπλοκ των σιιτικών κομμάτων του οποίου ηγείται ο Μαλίκι. Βάσει του Συντάγματος, η κυβερνητική εντολή θα πρέπει να δοθεί στον αρχηγό του.

Μέχρι την παρέμβαση του Δικαστηρίου, οι πολιτικές διαδικασίες φαίνονταν να βρίσκονται σε κίνηση. Ανώτατα στελέχη είχαν υποστηρίξει ότι το μπλοκ των σιιτικών κομμάτων ήταν κοντά στο να προτείνει πρωθυπουργό.

Το βράδυ της Κυριακής, οι ειδικές δυνάμεις έκαναν «εμφανή» την παρουσία τους σε κεντρικά σημεία της Βαγδάτης. Η κατάσταση παραμένει, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, τεταμένη μεν αλλά δεν επικρατεί ανοικτή ένταση.

Η ανάπτυξη των ειδικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό είχε συνοδεύτεί από πύρινο διάγγελμά του, με το οποίο ήρθε σε ανοικτή σύγκρουση με τον ιρακινό πρόεδρο Φουάντ Μασούμ κατηγορώντας τον για συνταγματική εκτροπή -επειδή δεν του έδωσε ξανά το χρίσμα για την πρωθυπουργία- και δείχνοντας πως θα προσφύγει στο Oμοσπονδιακό Δικαστήριο.

Με τις κινήσεις αυτές, ο Μαλίκι δείχνει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω ζητώντας τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός, παρά το ότι οι σύμμαχοί του λιγοστεύουν και οι πιέσεις που υφίσταται από παντού δυναμώνουν.

Ο πρόεδρος Μασούμ δεν έδωσε την Κυριακή εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει. Αργότερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής Χαϊντέρ Αμπαντί ανέφερε ότι τα σιιτικά κόμματα «βρίσκονται κοντά» στην πρόταση για τον επόμενο πρωθυπουργό -ο ίδιος ο Αμπαντί είναι ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί.

Παρά το κλίμα σε βάρος του, ο Μαλίκι κατηγόρησε στο διάγγελμά του τον πρόεδρο για «συνταγματικό πραξικόπημα και προσβολή της πολιτικής διαδικασίας σε μία χώρα που έχει δημοκρατικό και ομοσπονδιακό σύστημα».

Μιλώντας για πολιτικά κίνητρα πίσω από «την σκόπιμη παραβίαση του Συντάγματος», ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι κινήσεις του Μασούμ «θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Ιράκ», λέγοντας πως η πολιτική διαδικασία «μπαίνει σε σκοτεινό τούνελ».

Οι ΗΠΑ, που από την αρχή είχαν δείξει ότι δεν θέλουν να δουν τον Μαλίκι ξανά στην πρωθυπουργία, εξέφρασαν την «πλήρη υποστήριξή» τους στον ιρακινό πρόεδρο, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψακή.

Η Ουάσινγκτον, ανέφερε, «υποστηρίζει την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης και διακυβέρνησης με τρόπο που θα αντιπροσωπεύει όλες τις πλευρές» στο Ιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024