Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εύθραυστη νηνεμία στην Ουκρανία με φόντο «χακί ενισχύσεις» στα σύνορα

Εύθραυστη νηνεμία στην Ουκρανία με φόντο «χακί ενισχύσεις» στα σύνορα

Με τη συμφωνία της Γενεύης για αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία να ξεκινά χωρίς πολλούς καλούς οιωνούς, οι φιλορώσοι που έχουν καταλάβει κτίρια επιμένουν στις θέσεις τους ενώ το Κίεβο προειδοποιεί πως θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει όταν περάσει η «εκεχειρία» λόγω Πάσχα. Ενισχύθηκε «προληπτικά», όπως τονίζει το Κρεμλίνο, η ρωσική στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορα ενώ αναφορές θέλουν και τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Πολωνία.

Με τη συμφωνία της Γενεύης για αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία να ξεκινά χωρίς πολλούς καλούς οιωνούς, οι φιλορώσοι που έχουν καταλάβει κτίρια επιμένουν στις θέσεις τους ενώ το Κίεβο προειδοποιεί πως θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει όταν περάσει η «εκεχειρία» λόγω Πάσχα.

Ενισχύθηκε «προληπτικά», όπως τονίζει το Κρεμλίνο, η ρωσική στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορα ενώ αναφορές θέλουν και τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Πολωνία.

Κυβερνητικά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας παραμένουν υπό τον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων, με την κυβέρνηση στο Κίεβο να προειδοποιεί με «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» εάν δεν τερματιστούν οι καταλήψεις.

Η συμφωνία στη Γενεύη προβλέπει παράδοση των όπλων από τους φιλορώσους, εγκατάλειψη των κτιρίων και αμνηστία σε όσους καταληψίες δεν κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα. Η συμφωνία προβλέπει ενεργό εμπλοκή του ΟΑΣΕ, με παρατηρητές του, για αποκλιμάκωση και έναρξη διαλόγου.

Πέραν όμως της μέχρι τώρα απροθυμίας των καταληψιών να εγκαταλείψουν τα κτίρια, το κλίμα βαρύνουν και οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία.

Όπως επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο το Μ.Σάββατο, οι στρατιωτικές δυνάμεις στην ρωσική επικράτεια που συνορεύει με την Ουκρανία έχουν ενισχυθεί «προληπτικά».

«Έχουμε δυνάμεις στη μεθόριο με την Ουκρανία» ανέφερε Ντμ.Πέσκοφ, εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, «ορισμένες βρίσκονται εκείμόνιμα, άλλες βρίσκονται ως ενισχύσεις εξαιτίας όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως οι στρατιωτικές ενισχύσεις είναι «φυσικό προληπτικό μέτρο» καθώς, όπως υποστήριξε, «στην Ουκρανία έχει γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα».

Παράλληλα, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Τόμας Σιεμόνιακ είπε στην αμερικανική Washington Post, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, πως έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση να ενισχυθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Πολωνία. Προανήγγειλε δε τις επίσημες ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας, αφού ολοκληρωθεί ο τεχνικός σχεδιασμός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024