Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Ήπια προσγείωση της ευρωπαϊκής οικονομίας με αστερίσκους - Πότε βλέπει μείωση των ευρεπιτοκίων

ΔΝΤ: Ήπια προσγείωση της ευρωπαϊκής οικονομίας με αστερίσκους – Πότε βλέπει μείωση των ευρεπιτοκίων

Οι προτάσεις για τις κεντρικές τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου

Συγκρατημένα αισιόδοξο για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις τελευταίες προβλέψεις του. Ωστόσο προειδοποιεί ότι μακροπρόθεσμα η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

«Μια ήπια προσγείωση για τις οικονομίες της Ευρώπης επαναφέροντας τον πληθωρισμό στον στόχο με μέτριο οικονομικό κόστος από την άποψη της ανάπτυξης είναι εφικτό», ανέφερε στην έκθεσή του. «Αλλά οι πλευρικοί άνεμοι θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την επίτευξη σταθερότητας των τιμών διασφαλίζοντας παράλληλα μια διαρκή ανάκαμψη».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που βρίσκεται στον τρίτο χρόνο και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση επηρέασαν σοβαρά την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά τη πανδημία και οδήγησαν τις κεντρικές τράπεζες σε όλη την περιοχή σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν το κόστος δανεισμού, οι περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη έρθει, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί για την ταχύτητα τέτοιων κινήσεων.

«Ο ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πρέπει να ταιριάζει με την εξέλιξη των υποκείμενων πληθωριστικών δυνάμεων» σημειώνει το Ταμείο. «Στις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, ένας σταδιακός, μετρημένος ρυθμός χαλάρωσης είναι προτιμότερος βάσει της γραμμής βάσης, διασφαλίζοντας ότι οι νομισματικές συνθήκες δεν θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Πολλές οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα χρειαστεί να διατηρήσουν μια αυστηρή στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συγκρατήσουν πλήρως τον πληθωρισμό».

Το δεύτερο εξάμηνο η μείωση των επιτοκίων σε ευρωζώνη και Βρετανία

Το Ταμείο αναμένει ότι ο κύκλος χαλάρωσης στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει «στα μέσα έως τα τέλη του 2024 και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2025».

Η σύσταση του ΔΝΤ για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι περικοπές κατά τρίμηνο τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενες από άλλες τρεις κινήσεις αυτού του μεγέθους -τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο- του επόμενου έτους «για να φτάσουμε στο ουδέτερο επιτόκιο», δήλωσε ο Άλφρεντ Κάμερ. διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του αμοιβαίου κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ «θα πρέπει να συνεχίσει να έχει μια σύσκεψη εξαρτώμενη από τα δεδομένα με προσέγγιση συνάντησης».

Πηγή: OT

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024