Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές: Την «αστάθεια» έβγαλε η κυβέρνηση από το «συρτάρι» - «Εκβιάζει» τους ψηφοφόρους, λένε τα κόμματα

Ευρωεκλογές: Την «αστάθεια» έβγαλε η κυβέρνηση από το «συρτάρι» – «Εκβιάζει» τους ψηφοφόρους, λένε τα κόμματα

Σενάρια πολιτικής αστάθειας επαναφέρει η κυβέρνηση στην εκστρατεία της για τις ευρωεκλογές - Για επιχείρηση «τρομοκράτησης» των ψηφοφόρων, την κατηγορεί η αντιπολίτευση

Την ώρα που το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, που κυκλοφόρησε πριν τις ευρωεκλογές, δείχνει ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν με προτεραιότητες τη φτώχεια και τη δημόσια υγεία και ενώ όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν ως «θριαμβευτή» τον «Κανένα», η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με «μπροστάρη» τον πρωθυπουργό, και «εξαπτέρυγα» τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Μαρινάκη, ξαναβάζουν στο «τραπέζι» το σενάριο της πολιτικής αστάθειας, ακόμα και του χάους, σε περίπτωση που δεν λάβει η «γαλάζια» παράταξη το επιθυμητό αποτέλεσμα στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά, εξάλλου, που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να… «απειλήσει» τους ψηφοφόρους, αφενός για να μην επιλέξουν την αποχή και, αφετέρου, για να μην στραφούν σε άλλα πολιτικά κόμματα. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και πριν από τις διπλές εθνικές εκλογές…

Η πλέον πρόσφατη επιχείρηση «τρομοκράτησης» – όπως καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση – έγινε από τον πρωθυπουργό την ημέρα παρουσίασης του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, κάνοντας λόγο, μάλιστα, για «εθνική κάλπη».

«Έχουν εμμονή να με ρίξουν», λέει ο Μητσοτάκης

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία το βράδυ της 9ης Ιουνίου η ΝΔ να είναι ισχυρή. Στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είναι εθνική κάλπη, η οποία θα έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ΝΔ , τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Επιμένω πολύ στην έννοια της σταθερότητας. Ακούω από δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε ‘στείλτε μήνυμα’. Θα σηκώσω το γάντι και θα πω στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές».

«Πυρ ομαδόν» από τα κόμματα για τους κυβερνητικούς «εκβιασμούς»

Έτσι, αφού παρέθεσε όλα τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του, τους τελευταίους εννέα μήνες, κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφτούν «πόσα περισσότερα θα κάνουμε σε τέσσερα χρόνια, όταν οι πολίτες στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας».

Το κυβερνητικό αφήγημα περί αστάθειες, έχει και δεύτερο σκέλος, πάντως, που δεν είναι άλλο από την «εμμονή» – όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος – της άλλης πλευράς «να πέσει ο Μητσοτάκης».

Κουβέντα δεν είπε, βέβαια, ο πρωθυπουργός για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την κατάρρευση του κράτους Δικαίου με ευρωπαϊκή «βούλα», την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη, την κατά την κυβέρνηση «εισαγόμενη ακρίβεια», τις αυξήσεις – ψίχουλα στον κατώτατο μισθό τις οποίες περιφέρει με υπερηφάνεια, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, την στεγαστική κρίση και την ανασφάλεια της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων…

Γιατί; Μα, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τη «μεγάλη εικόνα»: «Θα ζητήσω από όλες και όλους να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας, εξηγώντας γιατί η συμμετοχή και η μεγάλη νίκη της ΝΔ έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μετά από ένα κύκλο πολλών εκλογών, αυτές είναι η τελευταία εθνική κάλπη πριν τις εθνικές εκλογές του 2027», όπως είπε – τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες…

Χάος βλέπει ο Άδωνις και ο Μαρινάκης

Η επιχείρηση «αστάθεια», πάντως, γίνεται οργανωμένα και ενοσχηστρωμένα, εξ ου και την «σκυτάλη» από τον πρωθυπουργό πήραν δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας έφτασε στο σημείο να θέσει ζήτημα κυβερνησιμότητας, εάν η ΝΔ δεν πετύχει τα ποσοστά που επιδιώκει στις ευρωεκλογές.

«Στις ευρωεκλογές κρίνονται πολλά πράγματα. Ένα από αυτά που κρίνονται, είναι η πολιτική σταθερότητα. […] Η Νέα Δημοκρατία θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στις 10 Ιουνίου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η κυβερνησιμότητα, όμως, το εάν θα μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόζει την πολιτική της ή εάν θα έχουμε μεγάλες πολιτικές αναταραχές, θα κριθεί στις 9 Ιουνίου», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του.

Και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας στο «κάδρο» και τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κρίσης της χώρας, αφού οι αγορές, όπως τόνισε, «το πολιτικό ρίσκο το μετρούν οικονομικά».

«Εάν οι πολιτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν στην αντιπολίτευση, ότι μπορεί να ξεκινήσει μία εκστρατεία για να ρίξει την κυβέρνηση, από την επομένη θα έχουμε απεργίες, διαδηλώσεις, φασαρίες, σκναδαλολογίες, που τα έχουμε αφήσει πίσω. Αυτά κάποια στιγμή οι αγορές θα τα δουν. Οι αγορές, το πολιτικό ρίσκο το μετρούν οικονομικά», προειδοποίησε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας, που θεωρεί – όπως φαίνεται – ότι αν σε μία χώρα, με δημοκρατικές διαδικασίες «πέσει» μια κυβέρνηση, έρχεται το… χάος.

Όσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αφού επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και παρέθεσε και εκείνος τα κυβερνητικά «επιτεύγματα», τόνισε πως  «η σταθερότητα δεν μετριέται με χιλιοστά ή εκατοστά. Αρκεί ένα καθαρό μήνυμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας, μια αποτύπωση συσχετισμών ξεκάθαρη, και βέβαια θα συνεχίσουμε το πολύ δύσκολο έργο που έχουμε».

ΣΥΡΙΖΑ: Το παραμύθι περί αστάθειας και χάους δεν έχει δράκο

«Με τη γνωστή μέθοδο των απειλών περί αστάθειας και χάους επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία να ξεκινήσει την εκστρατεία (φόβου) ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, με την οποία κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις Γεωργιάδη.

Και επισημαίνει στον υπουργό Υγείας, «που προαναγγέλλει τον ακραία τοξικό τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το κόμμα του μέχρι τις ευρωεκλογές», πως «το παραμύθι δεν έχει δράκο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας πως «ο ελληνικός λαός καλείται να γυρίσει την πλάτη του στον φόβο και τις αντικοινωνικές πολιτικές μέσω του μεγάλου όπλου που διαθέτει, την ψήφο του».

Παράλληλα, κάνει λόγο για ανάγκη δημοκρατικής διεξόδου, που θα βάλει το συντομότερο δυνατό «τέλος στη ‘σταθερότητα της φτώχειας (η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. σε κατά κεφαλήν εισόδημα και αγοραστική δύναμη ανάμεσα στους 27), της ακρίβειας (η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών στις οποίες αυξάνεται ο πληθωρισμός) και της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών και των διαδοχικών σκανδάλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και των στελεχών του να ταυτίσουν την πολιτική σταθερότητα με τη Νέα Δημοκρατία, θα πέσει στο κενό», διαμηνύει η Κουμουνδούρου, καταλήγοντας πως οι πολίτες θα αποδείξουν στις 9 Ιουνίου πως «το μόνο που φοβούνται είναι τη συνέχεια των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ εκβιάζει με πολιτική αστάθεια

Για «εκβιασμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας.

Μιλώντας για την πολιτική στόχευση των ευρωεκλογών, ο κ. Γλαβίνας διασαφήνισε πως «ο στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να ανεβάσει τα ποσοστά του σε σχέση με εκείνα των τελευταίων εθνικών εκλογών και να είναι δεύτερο κόμμα».

Μάλιστα, διατύπωσε την εκτίμησή του πως «με την δυσαρέσκεια που επικρατεί στον κόσμο τόσο για τα σκάνδαλα, όσο και για την οικονομία και την ακρίβεια, το κυβερνών κόμμα θα έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί πως αυτό θα γίνει, παρά τις προσπάθειες της ΝΔ να εκβιάσει τους πολίτες ότι θα υπάρξει αστάθεια αν δεν την ψηφίσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε μάλιστα την απορία του για την στρατηγική της κυβέρνησης, λέγοντας το αυτονόητο: «Δεν καταλαβαίνω πώς θα γίνει αυτό από την στιγμή που δεν θα διασαλευτεί η κοινοβουλευτική αριθμητική».

«Επειδή οι ευρωεκλογές αφορούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να λέγεται ότι ένα κακό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία θα δημιουργήσει αστάθεια στη χώρα. Το αν μετά το αποτέλεσμα του Ιουνίου θα τεθεί θέμα στο εσωτερικό της χώρας, θα το έχουν βάλει οι πολίτες. Αυτό θα το δούμε την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης», τόνισε ο κ. Γλαβίνας.

ΚΚΕ: Ο Μητσοτάκης καταφεύγει στα εκβιαστικά διλήμματα περί αστάθειας

Ο πρωθυπουργός είχε επαναλάβει τα «διλήμματα» περί πολιτικής αστάθειας και στη διάρκεια του 15ου συνεδρίου της ΝΔ, κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο το ΚΚΕ.

«Ο κύριος Μητσοτάκης καταφεύγει στα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα περί ‘αστάθειας’, προκειμένου να αποφύγει τη λαϊκή αποδοκιμασία στις ευρωεκλογές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Περισσός.

Για να υπογραμμίσει πως «ο λαός, όμως, έχει πλέον πολλές αποδείξεις στα χέρια του, για να διαπιστώσει ότι πραγματική αστάθεια στη ζωή του φέρνει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που κρύβεται πίσω από κάθε έγκλημα σε βάρος του».

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024