Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια συνεργασία πριν φτάσουμε σε οριακά σημεία

Παγκόσμια συνεργασία πριν φτάσουμε σε οριακά σημεία

Ο ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, εν όψει της συμμετοχής του στη Διάσκεψη της Αθήνας «One Ocean», μιλάει στα «ΝΕΑ» για την ανάγκη να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πορεία για την επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων μας

Να ενταθούν οι προσπάθειες και να υπάρξει συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να αντιδράσουμε πριν η κατάσταση στους ωκεανούς φτάσει σε οριακά επίπεδα, δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους εν όψει της συμμετοχής του στη Διάσκεψη «One Ocean» που πραγματοποιείται στην Αθήνα 16-17 Απριλίου. Ο λιθουανός επίτροπος μιλάει επίσης για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Κομισιόν για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των θαλασσών, ενώ «απαντά» για τις προκλήσεις και τις αντιδράσεις που δέχονται οι ευρωπαϊκές πράσινες πολιτικές.

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών έφτασαν σε ανησυχητικά επίπεδα ρεκόρ.

Ποιες συνέπειες βλέπετε και τι είδους προσέγγιση ελπίζετε να ακολουθήσει η Διάσκεψη «One Ocean»;

Παρατηρούμε πρωτόγνωρες αλλαγές. Βλέπουμε συχνότερη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων, αλλαγές στα οικοσυστήματα, καθώς και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που επηρεάζουν τις παράκτιες κοινότητες. Η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται, μειώνοντας το επίπεδο του οξυγόνου. Αυτό μετατοπίζει τα θαλάσσια είδη προς τους πόλους και τα βαθύτερα νερά. Μπορεί επίσης να δούμε μικρότερα ψάρια. Αλλά τα οικοσυστήματα είναι πολύπλοκα, και αυτές είναι μόνο γενικές τάσεις. Ο κύκλος ζωής των θαλάσσιων ειδών εξαρτάται από τη συμπεριφορά άλλων ειδών, ιδιαίτερα του Homo sapiens. Για να δώσουμε χρόνο σε αυτά τα είδη να προσαρμοστούν στις αλλαγές, πρέπει να χαλαρώσουμε την πίεσή μας σε αυτά. Να μειώσουμε τη ρύπανση και να συνυπολογίσουμε στα μέτρα διαχείρισης μια προσέγγιση που βασίζεται στα οικοσυστήματα. Πρέπει να εντείνουμε τις επιστημονικές προσπάθειές μας για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε πριν φτάσουμε σε οριακά σημεία. Ολα αυτά απαιτούν συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα και ελπίζω ότι η Διάσκεψη θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αλιεία, η ρύπανση από τη στεριά, ειδικά από τα πλαστικά, είναι κρίσιμα για τη διατήρηση της ζωής σε θάλασσες και ωκεανούς. Αποφασίστηκαν κανόνες, πολιτικές και μια νέα προσέγγιση για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία, αλλά υπάρχει δέσμευση για την εφαρμογή τους;

Η υπεραλίευση είναι μια επαναλαμβανόμενη πρόκληση παγκοσμίως. Ενα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι είναι σε μεγάλο βαθμό αθέατη. Υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες για το τι αλιεύεται και πού, ιδίως σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, είμαι σχετικά αισιόδοξος. Πέρυσι η ΕΕ ενέκρινε έναν νέο κανονισμό ελέγχου που εφαρμόζει ψηφιακή τεχνολογία και σύγχρονη διαχείριση δεδομένων για την παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, από το δίχτυ μέχρι το πιάτο. Αν και τα αλιεύματα ψαριών της ΕΕ είναι λιγότερο από το 4% παγκοσμίως, έχουμε δώσει ένα παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι. Ελπίζω να δω και άλλους στη Διάσκεψη να ακολουθούν παρόμοια προσέγγιση. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά. Οι έγκαιρες ενέργειές μας για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, θέτοντας στόχο μείωσης 50% των πλαστικών απορριμμάτων έως το 2030, περιορίζοντας σκόπιμα προστιθέμενα μικροπλαστικά, υποχρεώνοντας τους παραγωγούς αλιευτικών εργαλείων να αναλάβουν την ευθύνη για την αποκομιδή τους στο τέλος της χρήσης τους και άρση κυρώσεων στα πλοία για να φέρουν τα απόβλητά τους στην ξηρά έδειξαν τι μπορεί να γίνει και ενίσχυσαν τη θέση μας στη διαπραγμάτευση για ένα παγκόσμια δεσμευτικό εργαλείο. Αναμένουμε από τη Διάσκεψη να χαιρετίσει αυτή την επικείμενη συμφωνία.

Υπάρχει ζήτηση για περισσότερη σαφήνεια στις πράσινες πολιτικές. Υπάρχει επίσης κούραση. Οι διαδηλώσεις των αγροτών και η επακόλουθη οπισθοδρόμηση από την Επιτροπή, οι εξελίξεις σε σχέση με τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, που έχασε ζωτική υποστήριξη, είναι μερικά παραδείγματα. Τι πήγε στραβά και ποιες συνέπειες βλέπετε;

Η Πράσινη Συμφωνία χαράζει την πορεία της ΕΕ προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας και παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ. Παρά τις προκλήσεις, πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία για την επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων μας. Δεν είναι εύκολο, αλλά ξέρουμε ότι είναι το μέλλον και απαιτεί και μια σημαντική αλλαγή. Κατανοώ τις ανησυχίες των αγροτών, καθώς υφίστανται πολλαπλές πιέσεις. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές της ΕΕ επιτρέπουν στους αγρότες να ζουν αξιοπρεπώς παρέχοντας τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε, σεβόμενοι παράλληλα τη φύση από την οποία εξαρτάται η γεωργία. Χωρίς τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, θα μας έλειπε ένα κρίσιμο εργαλείο για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων που έχουμε συμφωνήσει και προσυπογράψαμε από κοινού στον Νόμο της ΕΕ για το Κλίμα και έναντι του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας και θα απορρίπταμε ένα απαραίτητο εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είμαι θετικός και αισιόδοξος, οι συζητήσεις για τον νόμο μεταξύ υπουργών συνεχίζονται και ελπίζω να επικρατήσει η ευθύνη.

Η πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι ένας από τους τομείς εστίασης στη Διάσκεψη «One Ocean». Εχετε δει κάποια πρόοδο που προκύπτει από τις διάφορες συμφωνίες και αποφάσεις που ελήφθησαν;

Για να επιτύχει μια πραγματικά «Γαλάζια Μεσόγειο» χωρίς ρύπανση, αυτάρκη, βιώσιμη και κλιματικά ουδέτερη, η ΕΕ ώθησε τη δημιουργία μιας περιοχής ελέγχου εκπομπών στη Μεσόγειο Θάλασσα (Med ECA). Θα είναι η μεγαλύτερη, πιο σύνθετη, ποικιλόμορφη προστατευόμενη περιοχή που έχει χαρακτηριστεί μέχρι στιγμής από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου 2025. Η Σύμβαση της Βαρκελώνης μέσω μιας σειράς σημαντικών συμφωνιών ήταν ουσιαστική για την επίτευξη και τη διατήρηση της βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Το περιφερειακό σχέδιο δράσης κατά των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα της συμβολής της. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό το περιφερειακό σχέδιο με κάθε δυνατό τρόπο. Θα ενώσουμε επίσης τις δυνάμεις μας με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για ένα φιλόδοξο και νομικά δεσμευτικό παγκόσμιο εργαλείο κατά της ρύπανσης από πλαστικά. Η Ενωση για τη Μεσόγειο συγκέντρωσε πρόσφατα πάνω από 350 ενδιαφερόμενους φορείς εδώ στην Αθήνα, για να προχωρήσει στην εφαρμογή της Υπουργικής Διακήρυξης που εγκρίθηκε το 2021. Συμβάλλουμε στην αναστροφή της κακής κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ως αποτέλεσμα, η υπερβολική εκμετάλλευση των ιχθυαποθεμάτων έχει μειωθεί σημαντικά, από 73% το 2020 σε 58% το 2021, το χαμηλότερο ποσοστό που παρατηρήθηκε. Αυτή η βελτίωση συνάδει με τη συνεχή μείωση της συνολικής αλιευτικής πίεσης, η οποία έχει μειωθεί κατά 31% από το 2012.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μετά το Youth League πήραν και το πρωτάθλημα τα «χρυσά» παιδιά του Ολυμπιακού (0-0)

Ο Ολυμπιακός Κ19 έμεινε στο 0-0 με την αντίστοιχη ομάδα του Παναιτωλικού και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για τη σεζόν 2023-24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024