Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κανάριες Νήσοι: Σε απεργία πείνας οι κάτοικοι εξαιτίας του υπερτουρισμού που βρίσκεται σε «οριακό σημείο»

Κανάριες Νήσοι: Σε απεργία πείνας οι κάτοικοι εξαιτίας του υπερτουρισμού που βρίσκεται σε «οριακό σημείο»

Ακτιβιστές λένε ότι οι ντόπιοι αναγκάζονται να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, ακόμη και σε σπηλιές

Οι κάτοικοι των Καναρίων Νήσων σχεδιάζουν διαμαρτυρίες και απεργίες ως αντίδραση στον υπερτουρισμό που πλήττει το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Οι ακτιβιστές λένε ότι η μη βιώσιμη εισροή επισκεπτών καταστρέφει τη ζωή στο παγκόσμιο hotspot διακοπών, ενώ ορισμένοι απ’ αυτούς στο νησί της  Τενερίφης έχουν προγραμματίσει απεργία πείνας για την κατασκευή δύο νέων ξενοδοχείων.

Άλλοι αναφέρουν ότι οι ντόπιοι κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σπηλιές λόγω της εκτίναξης των τιμών των κατοικιών.

Το 2023, το αρχιπέλαγος προσέλκυσε 14,1 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, ρεκόρ για τα νησιά.

Οι αρχές είχαν σταματήσει τις εργασίες στο Hotel La Tejita και το Cuna del Alma στο Puertito de Adeje της Τενερίφης λόγω περιβαλλοντικών παραβάσεων, αλλά η κατασκευή συνεχίστηκε πρόσφατα.

«Θέλουμε περισσότερο βιώσιμο τουρισμό»

Η οργάνωση Canarias Se Agota (Canaries Sold Out) σκοπεύει επίσης να διοργανώσει διαδηλώσεις στις 20 Απριλίου στην Τενερίφη, τη Γκραν Κανάρια, το Λανζαρότε και τη Λα Πάλμα με το σύνθημα «Τα Κανάρια έχουν όριο».

Η όλη κατάσταση ασκεί επίσης πίεση στις υπηρεσίες υγείας, στη διαχείριση των αποβλήτων, στην παροχή νερού και στη βιοποικιλότητα

Η Canarias se exhausta (Τα Κανάρια Νησιά εξαντλούνται) είναι μια άλλη βασική ομάδα πίσω από τα σχέδια για τις διαδηλώσεις σε όλα τα νησιά.

«Εμείς σε αυτά τα νησιά ήμασταν πάντα πολύ φιλόξενοι στους τουρίστες, αλλά θέλουμε περισσότερο βιώσιμο τουρισμό», δήλωσε ο Ruben Zerpa, από την οργάνωση Canaries Sold Out, στη βρετανική εφημερίδα i.

«Η Τενερίφη είναι ένα μικρό νησί με περιορισμένους πόρους. Οι δρόμοι είναι υπερφορτωμένοι από την κυκλοφορία, υπάρχει μια υδραυλική έκτακτη ανάγκη σε εξέλιξη και τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα» συμπλήρωσε.

Ο Zerpa πρόσθεσε ότι ο τουρισμός έχει ανεβάσει τις τιμές των ενοικίων, καθιστώντας τις απρόσιτες για πολλούς κατοίκους της περιοχής.

«Κερδίζω περίπου 900 ευρώ και ζω με τον σύντροφό μου, αλλά το ενοίκιο είναι 800 ευρώ το μήνα. Αυτό ισχύει για τη Σάντα Κρουζ, η οποία δεν είναι καν ένα από τα πιο ακριβά μέρη του νησιού», εξήγησε.

Το 34% των ντόπιου πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον μεμονωμένων τουριστών, αλλά η βιομηχανία ολοένα και αυξάνεται και καταναλώνει τόσους πολλούς πόρους και το νησί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει», αναφέρει ντόπιος.

Μια τοπική οργάνωση δήλωσε ότι τα νησιά «καταρρέουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά» υπό την πίεση του μαζικού τουρισμού.

Μια έκθεση από τους Οικολόγους σε Δράση προειδοποίησε ότι σχεδόν το 34% του τοπικού πληθυσμού – σχεδόν 800.000 άνθρωποι – κινδυνεύει από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η πλημμύρα τουριστών στα Κανάρια Νησιά ασκεί επίσης πίεση στις υπηρεσίες υγείας, στη διαχείριση των αποβλήτων, στην παροχή νερού και στη βιοποικιλότητα.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024