Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φινλανδία: Ενα παιδί νεκρό και δύο σε κρίσιμη κατάσταση μετά τους πυροβολισμούς σε σχολείο

Φινλανδία: Ενα παιδί νεκρό και δύο σε κρίσιμη κατάσταση μετά τους πυροβολισμούς σε σχολείο

Η φινλανδική αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι και τα τρία θύματα ήταν 12 ετών και ότι ο ύποπτος, επίσης 12 ετών, είχε συλληφθεί.

Ένας 12χρονος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τους πυροβολισμούς σε σχολείο στη Φινλανδία.

Η φινλανδική αστυνομία, είχε ανακοινώσει πως ο ύποπτος ως δράστης ηλικίας επίσης 12 ετών συνελήφθη.

Το κίνητρο που όπλισε το χέρι του 12χρονου δράστη παραμένει άγνωστο

«Σήμερα, μετά τις 9:00 π.μ., έλαβε χώρα ένα περιστατικό με πυροβολισμούς σε ένα σχολείο … στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας μαθητής της έκτης τάξης, μαθητής του σχολείου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ίλκα Κοσκιμάκι, επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης Ανατολικής Ουουσίμα, προσθέτοντας ότι άλλοι δύο «τραυματίστηκαν σοβαρά».

«Δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι»

Ο 12χρονος ύποπτος συνελήφθη στο Σιλταμάκι, στο Ελσίνκι με ένα πιστόλι στην κατοχή του χωρίς να προβάλλει αντίσταση. Το κίνητρό του παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι, ανέφερε η αστυνομία, σημειώνοντας ότι ο συλληφθείς παραδέχθηκε την πράξη του κατά την προκαταρκτική εξέτασή του.

Το περιστατικό αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία διευκρίνισε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στο περιστατικό είναι Φινλανδοί.

Η αστυνομία σημείωσε επίσης ότι έσπευσε στο σημείο εντός 9 λεπτών από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε και ότι δεν γνωρίζει ακόμη τα κίνητρα του υπόπτου ενώ πρόσθεσε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ανήκε σε συγγενή του.

Αρχικά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έσπευσε στο σημείο λίγο μετά τις 09:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και ότι ο ύποπτος συνελήφθη γύρω στις 10:00 και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι οι τρεις τραυματίες και ο ύποπτος ήταν όλοι ηλικίας 12 ετών.

Η εφημερίδα Iltalehti προέβαλε στον ιστότοπό της βίντεο που δηλώνει ότι είναι από την σύλληψή του, στο οποίο φαίνονται δύο αστυνομικοί να κρατούν στο έδαφος έναν άνθρωπο που είναι γυρισμένος μπρούμυτα.

Σοκ

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Petteri Orpo δήλωσε βαθύτατα σοκαρισμένος από το περιστατικό. «Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα, τους αγαπημένους τους και τους άλλους μαθητές και το προσωπικό», δήλωσε στο X.

Η υπουργός Εσωτερικών Mari Rantanen δήλωσε στο X: “Η ημέρα ξεκίνησε με φρικτό τρόπο… Μπορώ μόνο να φανταστώ τον πόνο και την ανησυχία που βιώνουν πολλές οικογένειες αυτή τη στιγμή. Ο ύποπτος δράστης έχει συλληφθεί”.

«Ο άμεσος κίνδυνος έχει παρέλθει», δήλωσε στο Reuters η διευθύντρια του σχολείου Viertola, Sari Laasila, αρνούμενη να σχολιάσει περαιτέρω.

Το χρονικό

Η επίθεση του δράστη με πυροβολισμούς έλαβε χώρα στο σχολείο Βιέρτολα στη Βάνταα, προάστιο της πρωτεύουσας Ελσίνκι, το οποίο έχει περίπου 800 μαθητές ηλικίας από 7 εως 15 ετών και προσωπικό 90 ατόμων.

Όπως και άλλα σχολεία της Φινλανδίας, τα παιδιά είχαν μόλις επιστρέψει στα μαθήματα στην περιοχή της Βάνταα, βόρεια της πρωτεύουσας, μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Ο 12χρονος μπήκε στο σχολείο και άρχισε να πυροβολεί. Το κτίριο αποκλείστηκε από την αστυνομία αμέσως μετά. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους από ένα άλλο σχολικό κτίριο εκατοντάδες μέτρα μακριά από το χώρο της επίθεσης.

Αστυνομικοί έξω από το σχολείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί

Οπλοκατοχή

Προηγούμενα περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολεία της Φινλανδίας έχουν θέσει στο επίκεντρο της προσοχής την πολιτική για την οπλοκατοχή.

Στη χώρα, υπάρχουν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άδειες πυροβόλων όπλων και περίπου 430.000 κάτοχοι άδειας, σύμφωνα με το φινλανδικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η Φινλανδία αυστηροποίησε τη νομοθεσία της για τα όπλα το 2010, εισάγοντας ένα τεστ καταλληλότητας για όλους τους αιτούντες άδεια οπλοφορίας. Το όριο ηλικίας για τους αιτούντες άλλαξε επίσης στα 20 έτη.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024