Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Fika ή αλλιώς εργασία και χαρά - Οι Σουηδοί μάς δείχνουν τον τρόπο

Fika ή αλλιώς εργασία και χαρά – Οι Σουηδοί μάς δείχνουν τον τρόπο

Πάρτε τον συνάδερφό σας, βγείτε για έναν καφέ, συζητήστε και θα σας βγει σε καλό

Fika στα σουηδικά σημαίνει καφές. Στους χώρους εργασίας ωστόσο, σημαίνει πολλά περισσότερα.

Τόσο ειδικοί, όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν για τα οφέλη της σουηδικής παράδοσης που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει το άγχος.

Η fika είναι η πρακτική του συλλογικού διαλείμματος για καφέ μία ή και δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της εργασίας. Θεωρείται σημαντικό μέρος της διατήρησης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τόσο στη Σουηδία, όσο και στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέσω των κοινών διαλειμμάτων οι ομάδες δένονται περισσότερο και αποφορτίζονται

Ένα διάλειμμα για καφέ με συναδέλφους δίνει στους κουρασμένους εργαζόμενους να επιστρέψουν αναζωογονημένοι και με καλύτερη διάθεση

Οι εταιρείες επισημαίνουν πως έχει βοηθήσει τόσο στο δέσιμο των ομάδων, όσο και στην καλύτερη απόδοσή τους.

Οι λόγοι που η fika αρχίζει και κατακτά όλο και περισσότερο χώρο στον επαγγελματικό κόσμο είναι οι εξής:

  1. Η fika μπορεί να εφαρμοστεί είτε αυθόρμητα, είτε προγραμματισμένα. Είτε το χρησιμοποιούν ως τρόπο για να γιορτάσουν τις επιτυχίες της ομάδας είτε ως ανάπαυλα από τα καθημερινά καθήκοντα, οι διευθυντές μπορούν να προσκαλούν τους υπαλλήλους τους να κάνουν κοινά διαλείμματα για καφέ είτε να διαθέτουν χρόνο μέσα στην ημέρα για ξεκούραση. Η ευελιξία της σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε ό,τι είναι καλύτερο για την εταιρεία, καθιστώντας την πρακτική μια βέλτιστη επιλογή για οργανισμούς τόσο μεγάλους όσο και μικρούς.
  2. Η fika βελτιώνει την εμπιστοσύνη και ενθαρρύνει την ομαδική εργασία. Οι σχέσεις γεμάτες εμπιστοσύνη και σεβασμό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη συνολική ευημερία. Δυστυχώς, στη δουλειά, οι περισσότερες σχέσεις περιορίζονται σε απλές γνωριμίες και, παρόλο που τα μέλη της ομάδας μπορεί να φαίνονται φιλικά, σπάνια βασίζονται ο ένας στον άλλο, αφού ποτέ δεν τους δίνεται ο χρόνος να ασχοληθούν πραγματικά. Τα κοινά διαλείμματα για καφέ ξεπερνούν τα εμπόδια μέσω της κοινής ανάπαυλας, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους. Αυτό όχι μόνο αποτρέπει την εμφάνιση συγκρούσεων, αλλά βελτιώνει και τη συνεργασία.
  3. 3. Η fika αυξάνει την παραγωγικότητα. Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι η εργασία και το άγχος δεν είναι μόνο οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αλλά και εξίσου απαραίτητες για την επίτευξη αποτελεσμάτων, αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι οι απογοητευμένοι, υπερφορτωμένοι εργαζόμενοι δεν εργάζονται τόσο αποτελεσματικά όσο εκείνοι που είναι ευχαριστημένοι με τη σταδιοδρομία τους. Ένα διάλειμμα για καφέ με συναδέλφους, είτε είναι προγραμματισμένο είτε τυχαίο, δίνει στους κουρασμένους εργαζόμενους την ευκαιρία να ρίξουν τους ρυθμούς τους και να αποκτήσουν προοπτική, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν αναζωογονημένοι και με καλύτερη διάθεση.

Sports in

Χαμός στη Euroleague: Κορυφαίος διαιτητής «πιάστηκε» να κλέβει κολόνια στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου!

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, να «συλλαμβάνεται» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει κολόνια από κατάστημα στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024