Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακελειό στη Μόσχα: Ανατριχιαστικές περιγραφές επιζώντων - «Προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρή και σώθηκα»

Μακελειό στη Μόσχα: Ανατριχιαστικές περιγραφές επιζώντων – «Προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρή και σώθηκα»

Νόμιζαν ότι ήταν πυροτεχνήματα, ώσπου αντίκρισαν τους ένοπλους δράστες - Πολλοί έτρεχαν να σωθούν αλλά έβρισκαν τις πόρτες κλειδωμένες, άλλοι κρύβονταν μάταια κάτω από τα καθίσματα

Συγκλονίζουν οι περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο 133 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 140 ακόμη.

Ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, το βράδυ της Παρασκευής (22/03), και έσπειραν τον θάνατο. Όσοι επέζησαν περιέγραψαν τις συνεχείς ριπές από τους τρομοκράτες, αλλά και τις εκρήξεις που άκουσαν, αν και αρχικά νόμιζαν ότι ήταν πυροτεχνήματα. Επικράτησε πανικός.

«Προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρή»

Μία γυναίκα που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο όπου οι ένοπλοι δράστες πυροβολούσαν αδιακρίτως και αρκετά θύματα έπεφταν νεκρά, σώθηκε καθώς, μες στον πανικό, λειτούργησε το ένστικτο της επιβίωσης.

«Στέκονταν εκεί στην έξοδο. Σηκωθήκαμε και αρχίσαμε να περπατάμε. Μας είδαν. Κάποιοι από αυτούς έτρεξαν πίσω και άρχισαν να πυροβολούν τον κόσμο. Έπεσα στο πάτωμα και προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρή. Και το κορίτσι δίπλα μου σκοτώθηκε» ανέφερε.

«Τότε οι φλόγες άναψαν και έκλεισαν την πόρτα. Μάλλον, δεν μπορούσαν να την κλειδώσουν. Ήμουν ξαπλωμένη και ανέπνεα κάτω από την πόρτα. Μετά από κάποια ώρα, σύρθηκα έξω, κοίταξα γύρω μου, υπήρχε παντού καπνός και σύρθηκα προς την έξοδο».

Οι μάταιες προσπάθεις να σωθούν

Ένας φωτογράφος, ο Ντέιβ Πρίμοφ, είπε ότι υπήρξε μια δυνατή έκρηξη και μια σκηνή πανικού. Κάποιοι στο θέατρο προσπάθησαν να ξαπλώσουν ανάμεσα στα καθίσματα, αλλά με αρκετούς ένοπλους να ανοίγουν πυρ στους πάγκους, αυτό προσέφερε ελάχιστη προστασία.

Όσοι από το κοινό μπορούσαν, κατευθύνθηκαν προς τη σκηνή. Άλλοι προσπάθησαν να βρουν ψηλότερες εξόδους, ωστόσο κάποιες από τις πόρτες ήταν κλειδωμένες.

Νόμιζαν ότι είναι πυροτεχνήματα

Η Σόφικο Κβιρικασβίλι νόμιζε ότι αυτό που άκουσε αρχικά ήταν «κάποιο είδος απανωτών εκρήξεων κροτίδων «Συνειδητοποίησα ότι όλοι στην αίθουσα είχαν αρχίσει να τρέχουν μακριά προς όλες τις κατευθύνσεις».


Η Μαργαρίτα Μπούνοβα μόλις είχε πιάσει γυαλιά όπερας για την παράσταση όταν άκουσε αυτό που νόμιζε ότι ήταν πυροτεχνήματα, που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε γρήγορες εκρήξεις. «Κάποιος είπε τρέξτε κάτω και ήταν απόλυτο σκοτάδι… μπορούσαμε να ακούσουμε ριπές πυροβολισμών πίσω μας μέχρι να βγούμε έξω», είπε.

Έριξαν βόμβες μολότοφ και όλα άρχισαν να καίγονται, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που εξηγεί πώς προκλήθηκε οι φλόγες που «κατάπιαν» το κτίριο

Ένας άνδρας είδε την επίθεση να εκτυλίσσεται από ένα θεωρείο: «Έριξαν μερικές βόμβες μολότοφ, όλα άρχισαν να καίγονται». Είτε επρόκειτο για βόμβες μολότοφ είτε για άλλο εμπρηστικό μηχανισμό, οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα. Μέρος της οροφής κατέρρευσε και η φωτιά επεκτάθηκε στο μπροστινό μέρος του κτιρίου, καταστρέφοντας τους δύο τελευταίους ορόφους.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου – Από πού διέφυγαν οι ένοπλοι δράστες

Η επίθεση με πυροβολισμούς και εμπρησμό με εκατοπντάδες θύματα -νεκρών και τραυματιών- σημειώθηκε στο Crocus City Hall, έναν δημοφιλή συναυλιακό χώρο χωρητικότητας άνω των 6.000 ατόμων. Ο χώρος είναι μέρος ενός εκτεταμένου, πολυτελούς συγκροτήματος κτιρίων που περιλαμβάνει επίσης ένα εμπορικό κέντρο και πολλούς εκθεσιακούς χώρους.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματοβαμμένη τρομοκρατική επίθεση. Βίντεο από τη σκηνή δείχνει τους δράστες να πυροβολούν έξω από την είσοδο της αίθουσας συναυλιών, η οποία βρίσκεται στο κτίριο γνωστό ως Pavilion 3. Πολλά άλλα βίντεο τους δείχνουν να πυροβολούν και μέσα στο αμφιθέατρο της συναυλίας.

Όπως γράφουν οι New York Times, οι επιτιθέμενοι έκαψαν επίσης το κτίριο χρησιμοποιώντας συνδυασμό εκρηκτικών και εύφλεκτων υγρών, παγιδεύοντας τους τραυματίες μέσα και δηλητηριάζοντας ορισμένα θύματα με καπνό, δήλωσαν Ρώσοι ερευνητές. Η φωτιά προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος της στέγης.

Το Crocus City Hall βρίσκεται στο Krasnogorsk, περίπου 15 μίλια από το κέντρο της Μόσχας.

Sports in

Νίκησαν και έμειναν ζωντανοί οι Λέικερς (119-108)

Οι Λέικερς νίκησαν με 119-108 και γλύτωσαν την σκούπα από τους Νάγκετς, μένοντας παράλληλα ζωντανοί στη σειρά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024