Με συντριπτική πλειοψηφία η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο που απειλεί με απαγόρευση το TikTok αν ο δημιουργός του, η κινεζική εταιρεία ByteDance, δεν πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί στις ΗΠΑ εντός έξι μηνών.

Το νομοσχέδιο εξασφάλισε διακομματική υποστήριξη και εγκρίθηκε με 365 ψήφους υπέρ και 65 κατά.

Αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως θα το εγκρίνει, το σχέδιο αντιμετωπίζει αμφίβολο μέλλον στη Γερουσία, όπου ορισμένοι προτιμούν μια διαφορετική προσέγγιση για τις ξένες εφαρμογές που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια.

Τηλεφωνήματα εφήβων

Το TikTok βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών λόγω της ανησυχίας επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους χρήστες της στις ΗΠΑ, κάτι που η εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικά.

Δεδομένου ότι το TikTok χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, σχολιάζει το Reuters.

Πολιτικοί και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν κατά της ενδεχόμενης απαγόρευσης έξω από το Καπιτώλιο την Τρίτη (Reuters)

Δημοκρατικοί και Συντηρητικοί βουλευτές ανέφεραν ότι τα γραφεία τους δέχονται τηλεφωνήματα από οργισμένους έφηβους που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, με τον όγκο των παραπόνων να ξεπερνά ενίοτε τις κλήσεις που ζητούν εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα, η προεκλογική καμπάνια του Μπάιντεν δημιούργησε δικό της προφίλ στο TikTiok, μια κίνηση που δημιούργησε στην ByteDance την ελπίδα ότι η νομοθεσία ήταν απίθανο να περάσει φέτος.

Όμως το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων μόλις μια εβδομάδα αφότου εγκρίθηκε ομόφωνα από την επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Σόου Ζι Τσου επρόκειτο να επισκεφθεί την Τετάρτη την Ουάσιγκτον για συνομιλίες με γερουσιαστές, ανέφερε πηγή του Reuters.

Ενόψει της ψηφοφορίας η εταιρεία είχε δηλώσει πως «η νομοθεσία αυτή έχει προδιαγεγραμμένη έκβαση: την ολική απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ».

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να στερήσει 170 εκατομμύρια Αμερικανούς από το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση» πρόσθεσε.

Ωστόσο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε πως στόχος είναι δεν είναι να απαγορευτεί το TikTok αλλά να περάσει σε αμερικανική ιδιοκτησία.

«Θέλουμε το TikTok, ως πλατφόρμα, να ανήκει σε μια αμερικανική εταιρεία ή στην Κίνα;» δήλωσε.

Νομικά ζητήματα

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν το Πεκίνο θα ενέκρινε την πώληση των περιουσιακών στοιχείων που διατηρεί το TikTok στις ΗΠΑ, ή αν μια τέτοια αποεπένδυση είναι εφικτή εντός εξαμήνου.

Το 2020, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επιχειρήσει να απαγορεύσει το TikTok και το επίσης κινεζικό WeChat, όμως τα δικαστήρια μπλόκαραν την προσπάθειά του.

Τον Νοέμβριο, τα δικαστήρια μπλόκαραν και την απαγόρευση του TikTok που είχε αποφασίσει η πολιτεία της Μοντάνα.