Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όλα για τη Ζωή μας Vita»: Τι είναι η νυχτερινή υπερφαγία και πώς θα την αντιμετωπίσουμε

«Όλα για τη Ζωή μας Vita»: Τι είναι η νυχτερινή υπερφαγία και πώς θα την αντιμετωπίσουμε

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας είναι μια διατροφική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα και να μην μπορούν να αποκοιμηθούν χωρίς να φάνε.

Ο ηθοποιός Ιωάννης Απέργης και η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Δήμητρα Φραγκούλη μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας.

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας είναι μια διατροφική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα και να μην μπορούν να αποκοιμηθούν χωρίς να φάνε, ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν πεινάνε. Το φαγητό που τρώνε είναι συνήθως ανθυγιεινό και έχει πολλές θερμίδες.

Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο στις συμπεριφορές διατροφής. Συνεχίζουν να τρώνε παρά το γεγονός ότι νιώθουν πλήρεις και δεν έχουν πραγματική επιθυμία για φαγητό.

Για το εάν σηκώνεται την νύχτα για να φάει μίλησε ο Ιωάννης Απέργης.

Είναι φοβερό πράγμα. Μπορεί το μεσημέρι να πας πανω από την κατσαρόλα και να φας λίγο. Ενώ το βράδυ να ξεκινήσεις από μία σοκολάτα, να καταλήξεις σε μπριζόλα και μετά να πας πάλι σε γλυκό. Όταν κάθομαι τη νύχτα και διαβάζω εκεί κάτι πρέπει να φάω», αποκάλυψε ο Ιωάννης Απέργης.

«Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως νυχτερινή υπερφαγία. Φαίνεται πως οι άνθρωποι δεν το καταναλώνουν στο δείπνο αλλά μεταξύ του βραδινού γεύματος και πριν την βραδινή κατάκλιση. Πολλοί σκέφτονται πως αν δεν φάνε σε αυτό το διάστημα δεν θα μπορούν να κοιμηθούν. Σε αυτό το κομμάτι μπορεί να υπάρχουν και διαταραχές στον ύπνο. Το στρες της καθημερινότητας παίζει ρόλο», ανέφερε η κ. Φραγκούλη.

Είναι 3 πυρήνες

  • Διαταραχή στην λήψη τροφής
  • Διαταραχή στην διάθεση
  • Διαταραχή και στον ύπνο

Και τα 3 συνυπάρχουν και δημιουργείται το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας.

«Έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα που εμφανίζεται, έχει να κάνει με τον όγκο της τροφής και πρέπει να αναγνωρίσουμε κι συμπτώματα όπως η ψυχολογική μετάπτωση, κυρίως τις βραδινές ώρες και πάει να καλύψει αυτό. Συνήθως επιλέγονται λιπαρές τροφές, γιατί αυτές φαίνονται να ενεργοποιούν την λειτουργία των ορμονών που σχετίζονται με την βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός της ύπαρξης παθολογίας, δηλαδή διαταραχή στο σάκχαρο και εμφανίζει υπογλυκαιμία το βράδυ», συνέχισε η ειδικός.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Επειδή έχει σχέση, σύμφωνα με την ειδικό, και με την διατροφή, και τον ύπνο και την διάθεση, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και στα τρία επίπεδα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024