Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο… «Στρατός του Θεού»

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο… «Στρατός του Θεού»

Στην προεκλογική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ και η ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών βρίσκουν «ιερούς» συμμάχους

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα παράταιρο κονβόι έκανε την αναπάντεχη εμφάνισή του στα σύνορα του Τέξας με το Μεξικό.

Στολισμένα με σημαίες των ΗΠΑ, χριστιανικές και της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, φορτηγά, βανάκια, τροχόσπιτα, τζιπ και μοτοσυκλέτες συνέρρευσαν εκεί από διάφορα μέρη της Αμερικής.

Οι επιβαίνοντες ήταν ένα κράμα από χριστιανούς εθνικιστές σε… αυτόκλητη  «βιβλική αποστολή» και ακροδεξιά στοιχεία.

Το κεντρικό τους σύνθημα ήταν «Ας πάρουμε πίσω τα σύνορά μας».

Αυτοαποκαλούμενοι «Στρατός του Θεού», άρχισαν να οργανώνονται μέσω των social media.

Τα μέλη του αυξάνονταν, καθώς βάθαινε η θεσμική ρήξη μεταξύ του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Τέξας με την κυβέρνηση Μπάιντεν και εντεινόταν το νομοθετικό «μπρα ντε φερ» των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών για το μεταναστευτικό, στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Τελικός τόπος συγκέντρωσης ήταν ένα ράντσο, σε μια μικρή κοινότητα κοντά στο Ιγκλ Πας.

Πρόκειται για μια μεθοριακή πόλη στο Τέξας, που έχει μετατραπεί σε φρούριο από την πολιτειακή Εθνοφρουρά, με εντολή του κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ.

Από τις αρχές του χρόνου, έγινε το νέο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη μεταναστευτική κρίση στις ΗΠΑ.

Στις πινακίδες στον πρόχειρο καταυλισμό που έστησαν οι συγκεντρωμένοι αναγράφονταν διάφορα.

Από «Έχουμε πίστη στο Θεό», μέχρι «Κάντε Ξανά Σπουδαία την Αμερική» -το κεντρικό σύνθημα του τραμπικού κινήματος MAGA- και «Ο Τραμπ κέρδισε» το 2020.

Αν και ο ίδιος δεν ήταν εκεί, η εικόνα του και το πολιτικό αφήγημά του ήταν πανταχού παρόντα.

«Είμαι εδώ γιατί ανησυχώ για την ασφάλεια των συνόρων», είπε ένας από τους διαδηλωτές, που είχε στο μπλουζάκι του τη στάμπα ενός ημιαυτόματου όπλου, με φόντο την αστερόεσσα.

Στο βάθος, κόσμος προσευχόταν και κάποιοι αναβαπτίζονταν σε μια αυτοσχέδια κολυμπήθρα.

Τραμπισμός και προσευχή

«Πιστεύω ότι αυτό το έθνος καλείται να γίνει φως στον κόσμο», είπε ο Ρόμπερτ Έιτζι, εκ των βασικών οργανωτών του κονβόι του «Στρατού του Θεού».

Βρίσκεται πίσω από διάφορες εκστρατείες των χριστιανών εθνικιστών στις ΗΠΑ.

Μια από αυτές είναι η πρωτοβουλία Banners 4 Freedom.

Επί πανδημίας, είχε αναρτήσει διαφημιστικές πινακίδες κατά των εμβολίων για την COVID-19.

Είχε στηρίξει επίσης την ενίσχυση ενός ταμείου για την κάλυψη των νομικών εξόδων όσων υποστηρικτών του Τραμπ είχαν συλληφθεί για την εισβολή στο Καπιτώλιο, πριν από τρία χρόνια.

Πέρυσι προώθησε μια ταινία, που συνέδεε το μεταναστευτικό με την εμπορία ανθρώπων, αναπαρήγαγε θεωρίες συνωμοσίας του ακροδεξιού κινήματος της QAnon και από αποτέλεσε στις ΗΠΑ εισπρακτική επιτυχία.

Η εκστρατεία «Ας πάρουμε πίσω τα σύνορά μας» ήταν το επόμενο επιδιωκόμενο… χιτ της χριστιανικής ακροδεξιάς.

Σε μια γκεστ εμφάνιση, στη συγκέντρωση του «Στρατού του Θεού» κατέφθασε από τους… ουρανούς, με ελικόπτερο, ο γνωστή και μη εξαιρετέα Σάρα Πέιλιν, πρώην κυβερνήτρια της Αλάσκα και πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών το 2008.

Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για «προδοσία».

Αρκετοί συμμετέχοντες ζήτησαν πιο βίαιη καταστολή στα σύνορα. Ένας πάστορας, από τους συνδιοργανωτές της διαμαρτυρίας, μίλησε για τον κίνδυνο εμφυλίου.

«Είμαστε εδώ», προσέθεσε, «για να προσευχηθούμε ενάντια και σε αυτό».

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η «απόβαση» του «Στρατού του Θεού» στο Τέξας εξελίχθηκε χωρίς άλλα παρατράγουδα.

Ίσως γιατί το πλήθος ήταν πολύ μικρότερο απ’ ότι αναμενόταν.

Αντί για 700.000 άτομα, όπως έλεγαν αρχικά ότι υπολόγιζαν οι διοργανωτές, τελικά ήταν μερικές εκατοντάδες.

Ορισμένοι έφτασαν μέχρι τα σύνορα, στο Ιγκλ Πας.

Όμως δεν έγιναν αυτόπτες μάρτυρες καμίας «εισβολής».

Σημαίες και πινακίδες με συνθήματα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στη συγκέντρωση «Ας πάρουμε πίσω τα σύνορά μας», στο Τέξας (REUTERS/Go Nakamura)

«Μια μεγάλη απάτη»

«Βασικά ήταν μια συγκέντρωση υπέρ του Τραμπ, χωρίς τον Τραμπ, αλλά με πολλούς να πωλούν εμπορεύματα με το λογότυπο MAGA», έγραψε καυστικά στην USA Today o αρθογράφος της εφημερίδας, Ρεξ Χούπκε.

«Η γελοία αυτοκινητοπομπή «Στρατός του Θεού» στα σύνορα του Τέξας δείχνει ότι το κίνημα MAGA του Τραμπ είναι απλώς μια μεγάλη απάτη».

Με την προεκλογική περίοδο εν τω μεταξύ να γίνεται όλο και πιο τοξική -πλέον με τα δικαστήρια σε πρωταγωνιστικό ρόλο- το μεταναστευτικό έχει εξελιχθεί σε ένα από τα βασικά ζητήματα.

Εργαλειοποιημένο στο έπακρο από τους Ρεπουμπλικανούς, έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη χορήγηση πρόσθετης αμερικανικής βοήθειας στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.

Με τους τραμπικούς να «σέρνουν το χορό» στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η νομοθετική αυτή μάχη στο Κογκρέσο εξελίσσεται σε πόλεμο φθοράς της προεδρίας Μπάιντεν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Το πρόσφατο «ναυάγιο» στη Γερουσία ενός νομοθετικού πακέτου, που ήταν το προϊόν κατ’ αρχήν διακομματικής συμφωνίας και σκληρών διαπραγματεύσεων.

Τελικά απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς, παρ’ ότι περιελάμβανε πολύ σκληρά μέτρα για το μεταναστευτικό, που ταιριάζουν περισσότερο στην πολιτική επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, παρά αυτής του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Ο τελευταίος ήταν ένας από τους λόγους που το καταψήφισαν και πέντε γερουσιαστές των Δημοκρατικών, αντιδρώντας παράλληλα και στην πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν τις δικές τους διαρροές ψήφων στην πρώτη τους προσπάθεια να παραπέμψουν σε δίκη τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, ως υπεύθυνο για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με το Μεξικό.

Κάπως έτσι, θα διατηρούν το μεταναστευτικό ψηλά στην προεκλογική ατζέντα, ενόσω θα επιχειρούν να καταστήσουν στην τελική ευθεία τον 81χρονο Τζο Μπάιντεν όχι απλά «κουτσή», αλλά… καθηλωμένη «πάπια».

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024