Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στην «Άνοιξη» του Μανέ

Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στην «Άνοιξη» του Μανέ

Είναι η ίδια οργάνωση που είχε βάλει στό στόχαστρό της τη Μόνα Λίζα.

Θύμα επίθεσης από τις ακτιβίστριες της οργάνωσης Riposte Alimentaire έπεσε ο πίνακας «Άνοιξη» του Μονέ στο μουσείο της Λυών. Βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, δείχνει δύο ακτιβίστριες να στέκονται μπροστά στον πίνακα, που προστατεύεται από γυαλί, και να του ρίχνουν σούπα.

«Αυτή η άνοιξη θα είναι η μόνη που μας απομένει αν δεν αντιδράσουμε. Τι θα ζωγραφίσουν οι μελλοντικοί μας καλλιτέχνες; Τι θα ονειρευόμαστε αν δεν υπάρχει πια άνοιξη;», είπαν οι δύο ακτιβίστριες μπροστά στον πίνακα, σύμφωνα με το BFM TV.

Το μουσείο χαρακτήρισε «πράξη βανδαλισμού» την επίθεση σε έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1872. Ο πίνακας του Μονέ θα εξεταστεί για να «διαπιστωθεί εάν το έργο τέχνης που προστατεύεται από γυαλί, υπέστη ζημιά από τον σκόπιμο ψεκασμό του υγρού», ανέφερε η Εισαγγελία.

Οι δύο νεαρές, που βρέθηκαν στα χέρια των Αρχών, αφέθηκαν ελεύθερες.

Περιέλουσαν με σούπα τη Μόνα Λίζα

Στα τέλη Ιανουαρίου, νεαρές γυναίκες από την ίδια ακτιβιστική ομάδα έριξαν ντοματόσουπα στη «Μόνα Λίζα» στο Μουσείο του Λούβρου. «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο», είχαν φωνάξει.

Το Λούβρο κινητοποίησε τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσης. Η αίθουσα όπου φιλοξενείται ο πίνακας εκκενώθηκε και καθαρίστηκε.

Το διάσημο έργο το οποίο αγόρασε ο βασιλιάς Φραγκίσκος της Γαλλίας το 1518 και εκτίθεται στο Λούβρο είχε δεχθεί ανάλογη επίθεση τον Μάιο του 2022. Ευτυχώς, ο πίνακας προστατεύεται με ειδικό αλεξίσφαιρο τζάμι και δεν προβλέπεται η επίθεση να έχει προκαλέσει ζημιά στο έργο τέχνης που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024