Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενας γάμος που προκάλεσε σύγχυση και στην αντιπολίτευση

Ενας γάμος που προκάλεσε σύγχυση και στην αντιπολίτευση

Και από τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν αυτή την παράδοξη αναζήτηση ψήφων στην αντιπολίτευσ

Δύο κόμματα, δύο «ναι», δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτυπώνεται η διεκδίκηση ενός προοδευτικού ακροατηρίου και του ρόλου του βασικού αντίπαλου πόλου της ΝΔ. Με τη φράση «τις μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο τις έκανε η Κεντροαριστερά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιξε το χαρτί του «πραγματικά προοδευτικού» χώρου, θέλοντας να αναδείξει επί της ουσίας τα βήματα μπροστά που έχει κάνει η κεντροδεξιά ΝΔ. Στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη σήκωσαν το γάντι, υπογραμμίζοντας πως για να ψηφιστεί η αλλαγή απαιτούνται οι δικές τους ψήφοι – στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υπάρχουν τα απαραίτητα «ναι» για να μπορέσει η ΝΔ να το περάσει μόνη της, άρα το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει μια διαφορετική πλειοψηφία, που περιλαμβάνει βουλευτές κομμάτων για τα οποία τα ζητήματα ισότητας και ατομικών δικαιωμάτων είναι ζητήματα αξιακά.

Μπερδεύει η «κομματική πειθαρχία»

Και από τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν αυτή την παράδοξη αναζήτηση ψήφων στην αντιπολίτευση: ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «χάρη στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει το νομοσχέδιο», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε πως «δεν θα δέσει τα κορδόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη». Σ’ αυτές τις φράσεις έγκειται και η διαφορά στην προσέγγιση. Χωρίς να διαβουλευτεί με βασικά μέλη εντός της ΚΟ – ο διευθυντής της, Γιώργος Τσίπρας, αποκάλυψε (Kontra) πως πληροφορήθηκε την επιλογή από την τηλεόραση – ο Κασσελάκης προανήγγειλε κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος, επιτέθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη, μιλώντας για «πολιτική εκμετάλλευση» του ζητήματος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Τα λεγόμενα του προέδρου ξένισαν αρκετούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εκείνους που θεωρούν ότι σε ένα αριστερό κόμμα δεν χρειάζεται πειθαρχία για ένα ζήτημα ισότητας όσο και τους άλλους που, όπως ο διευθυντής της ΚΟ, θεωρούσαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να διευκολύνει τη ΝΔ. Μια μέρα αργότερα, ωστόσο, η Δώρα Αυγέρη (Mega) επεσήμανε πως κομματική πειθαρχία δεν σημαίνει διαγραφή αν κάποιος δεν ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου: «Ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου προκαλώντας σύγχυση για το τι τελικά θα ισχύσει κατά την ψήφιση στην Ολομέλεια – «διαγραφές δεν μπορεί να γίνουν για νόμο που θα φέρει άλλο κόμμα», συμπλήρωναν υψηλές κομματικές πηγές. Η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος καθόρισε την εκ νέου αναδίπλωση αφού εδώ φέρεται να κατέγραψαν ηχηρή διαφοροποίηση με τη στάση Κασσελάκη για «πειθαρχία» μια σειρά στελεχών (Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος, Διονύσης Τεμπονέρας). Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο βουλευτές (Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Αθηνά Λινού) που φέρεται ότι διαφωνούν με το ζήτημα της τεκνοθεσίας, ενώ σ’ αυτούς φέρεται να προστίθεται και ο Παύλος Πολάκης που χθες στην ΠΓ επίσης εξέφρασε αντιρρήσεις και ως προς την ίδια τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να κατατεθεί.

«ΝΑΙ» με αποχωρήσεις

Στην Κεντροαριστερά, πάντως, παρότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ, τα λεγόμενα του προέδρου του κόμματος έδειξαν τον δρόμο: το ΠΑΣΟΚ, που παραδοσιακά στηρίζει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο, έτσι ώστε η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πεπραγμένα – αυτή, άλλωστε, είναι και η θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενώ ο ίδιος ο Ανδρουλάκης έχει υπογράψει και σχετικό αίτημα όταν του ζητήθηκε. Εντός της Ολομέλειας, όλα δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει επί της αρχής το νομοσχέδιο χωρίς ωστόσο να επιβληθεί κομματική πειθαρχία. Με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιοι βουλευτές που θα αποχωρήσουν: το βλέμμα είναι κυρίως στραμμένο στους μειονοτικούς βουλευτές, σε βουλευτές της περιφέρειας ανά την επικράτεια και σε βουλευτές των νησιών, καθώς ο Σταύρος Μιχαηλίδης από τη Χίο ήδη διατύπωσε τη διαφωνία του. Από τους 32 βουλευτές, εκτιμάται πως στη χειρότερη περίπτωση οι 25 θα υπερψηφίσουν τη θεσμοθέτηση – ανάμεσά τους όλοι οι βουλευτές της Αττικής.

Με ενδεχόμενες απώλειες

Στο «ναι» στο νομοσχέδιο βρίσκεται και η Νέα Αριστερά, με τον Αλέξη Χαρίτση να επιβεβαιώνει (ΕΡΤ) την πρόθεση των βουλευτών του σχήματος να υπερψηφίσουν, ώστε να γίνει «νόμος του κράτους επιτέλους αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών». Ενδεχομένως ωστόσο και εκεί να υπάρξουν απώλειες, καθώς και η συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει δύο μουσουλμάνους βουλευτές.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024