Θέρμανση: Αντλίες θερμότητας προτείνει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Δείτε γιατί συμφέρει φέτος τον χειμώνα
Δείτε επίσης ποιες είναι οι ακριβότερες μορφές θέρμανσης αλλά και ποια τεχνολογία δεν συμφέρει καθόλου - Αποτελέσματα μελέτης για όλες τις τεχνολογίες θέρμανσης
- Σύγκρουση μέχρις εσχάτων στο ΣΥΡΙΖΑ – Ραντεβού στο Συνέδριο δίνουν Φάμελλος και Πολάκης με τον Κασσελάκη
- Σαν σήμερα ανοίγει για πρώτη φορά το Moulin Rouge - 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για το θρυλικό καμπαρέ
- Η συγγραφέας που ενέπνευσε τον Ντίκενς και την Όστεν -Μετά ξεχάστηκε
- «Ξύπνησα με τη βοή του νερού» - Τι λέει ο αδελφός του 52χρονου που χάθηκε στον χείμαρρο
Σε μια νέα συγκριτική ανάλυση όλων των τεχνολογιών θέρμανσης για το φετινό χειμώνα προχώρησε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών και λαμβάνοντας υποστήριξη από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.
Τα εργαστήρια προχώρησαν από κοινού σε μια σειρά από υπολογισμούς βάσει των οποίων προέκυψε το κόστος θέρμανσης για ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, αναλόγως του φορέα ενέργειας και της αντίστοιχης τεχνολογίας που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί.
Γιατί συμφέρουν οι αντλίες θερμότητας
Κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, συλλέχθηκε και εν συνεχεία αξιοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών στοιχείων (εμπορικές χρεώσεις, λιανικές τιμές στερεών καυσίμων θέρμανσης, κρατικές επιδοτήσεις κ.α.) που είναι σήμερα διαθέσιμα και αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο 2023, δηλαδή στους τρεις πρώτους από τους συνολικά έξι μήνες που αποτελούν τη χειμερινή σεζόν 2023-2024.
Συγκριτική ανάλυση για όλες τις τεχνολογίες θέρμανσης
Στη μελέτη τονίζεται ότι παρόλο που οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι βραχυπρόθεσμες δεδομένης της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας που παρατηρείται στις δύο αυτές αγορές καθώς και της αλληλεξάρτησης που υπάρχει μεταξύ τους, το ενδεχόμενο τα κόστη θέρμανσης για τις διάφορες τεχνολογίες να ανέλθουν στα πρωτοφανή επίπεδα των προηγούμενων δύο σεζόν (2021-2022 & 2022-2023, αντίστοιχα) δεν συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες.
Συνεπώς, οι τελικές τιμές που έχουν εξαχθεί στην παρούσα μελέτη εκτιμάται ότι θα είναι, στο σύνολό τους, αρκετά αντιπροσωπευτικές ως προς το επίπεδο που θα κυμανθεί, τη φετινή χειμερινή περίοδο, το κόστος θέρμανσης στην Ελλάδα (και δη στις δυο μεγαλύτερες αστικές περιοχές: Αττική & Θεσσαλονίκη).
Η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε αριθμούς
Με βάση τους υπολογισμούς, προκύπτει η εξής εικόνα για τα διαφορετικά κόστη:
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ακριβότερη μορφή θέρμανσης είναι τα τζάκια και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις, ενώ μακράν φθηνότερες είναι οι αντλίες θερμότητες ως η πιο αποδοτική τεχνολογία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τζάκια και οι αντιστάσεις στοιχίζουν περίπου διπλάσια από ότι ένας συνήθης καυστήρας πετρελαίου, ενώ οι αντλίες θερμότητας μόλις στο 38-61%.
Τέλος, χαμηλότερο είναι το κόστος θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι σε όλες τις τεχνολογίες εκτός από το πετρέλαιο:
Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, γεγονός που μάλλον δημιουργεί μια κάπως καλύτερη εικόνα για την περίπτωσή του από ότι αποτυπώνεται στην έρευνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις