Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έμεινε χωρίς… Τέρι η Αγγλία

Έμεινε χωρίς… Τέρι η Αγγλία

Μια μυθική φιγούρα του αγγλικού φουτμπόλ έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 80 ετών και το ποδόσφαιρο είναι φτωχότερο, κάτι που άλλωστε διαφαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο αποχαιρετούν τον Βέναμπλς, σπουδαίες προσωπικότητες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ξεσκονίζοντας κάποιος τα χειρόγραφα που παραπέμπουν σε εμβληματικές φιγούρες του βρετανικού ποδοσφαίρου, δεν μπορεί παρά να μην σταθεί με δέος στο «κεφάλαιο» Τέρι Βέναμπλς.

Ο Άγγλος τεχνικός υπήρξε πρωτοπόρος και το κυριότερο εμπνευστής για τις γενιές προπονητών που ακολούθησαν στην Αγγλία και η σημερινή μέρα είναι «βαριά» στην πατρίδα του ποδοσφαίρου.

Η Αγγλία έμεινε δίχως… Τέρι κι όταν χάνεται το ταίρι τίποτε δεν είναι το ίδιο. Ούτε καν η… ορθογραφία, αλλά τέτοιες ώρες δεν θα σταθούμε στο ε ή στο αι.

Οι λόγιοι θα μας επιτρέψουν να επιμείνουμε, έστω γνωρίζοντας ότι κάνουμε λάθος. Χωρίς Τέρι λοιπόν η Αγγλία και η μπάλα δεν κύλησε σήμερα με τον ίδιο τρόπο στο γήπεδο της Τότεναμ.

Εντάξει, το αντίο δεν ήταν στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, εκεί που ο Βέναμπλς έγραψε χρυσές σελίδες δόξας με την ομάδα του Λονδίνου, ωστόσο ένα είναι το σίγουρο.

Μια μυθική φιγούρα του αγγλικού φουτμπόλ έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 80 ετών και το ποδόσφαιρο είναι φτωχότερο, κάτι που άλλωστε διαφαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο αποχαιρετούν τον Βέναμπλς, σπουδαίες προσωπικότητες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

«Σπουδαίος προπονητής αλλά και υπέροχος άνθρωπος»

Ο Βέναμπλς υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός καθώς δεν ήταν μόνο οι εξαιρετικές προπονητικές του γνώσεις που τον έκαναν δημοφιλή, αλλά και ο χαρακτήρας του.

Ο Γκάρι Λίνεκερ μίλησε για τον καλύτερο προπονητή που είχε ποτέ στην καριέρα του, καθώς συνεργάστηκε με τον Βέναμπλς τόσο στην Τότεναμ όσο και στην Μπαρτσελόνα.

Ο Γκάρι Λίνεκερ με την φανέλα της Εθνικής Αγγλίας

«Τα νέα είναι πολύ δυσάρεστα και είμαι συντετριμμένος με την απώλεια του Τέρι Βέναμπλς. Ένας σπουδαίος προπονητής, ένας υπέροχος και έξυπνος άνθρωπος. Απολάμβανες τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο, ήταν ένας φίλος για μένα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Λίνεκερ, ενώ στο ίδιο μήκος κυμάνθηκε ο Άλαν Σίρερ.

«Αναπαύσουν εν ειρήνη Τέρι, σου χρωστάω τόσα πολλά».

Ο Πολ Γκασκόιν επίσης εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια του πρώην τεχνικού της Τότεναμ και της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας, λέγοντας «Είναι μια πολύ στενάχωρη μέρα».

Γκάρετ Σάουθγκεϊτ και Γκάρι Νέβιλ μίλησαν επίσης με θερμά λόγια για τον Τέρι Βέναμπλς και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός των «λιονταριών» ήταν πολύ αγαπητός.

«Ο Τέρι υπήρξε ο πιο χαρισματικός προπονητής σε τεχνικό επίπεδο, στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Νέβιλ κι αυτή η δήλωση φανερώνει την εκτίμηση όλων στο έργο του Βέναμπλς.

Η Τότεναμ τίμησε την μνήμη του Βέναμπλς

Η Τότεναμ είναι η ομάδα με την οποία συνδέθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην προπονητική του καριέρα ο «Ελ Τελ» και ο λονδρέζικος σύλλογος τίμησε την μνήμη του Βέναμπλς, στην σημερινή αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ στα μάτρικ του γηπέδου υπήρχε η φωτογραφία του Άγγλου τεχνικού. Πολλά δάκρυα κύλησαν στα μάτια χιλιάδων οπαδών στις εξέδρες ενώ οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων αγωνίστηκαν φορώντας μαύρα περιβραχιόνια.

Η Μπαρτσελόνα, ο Μπόμπι Ρόμπσον και η Τότεναμ

Ο Τέρι Βέναμπλς απέδειξε στον πάγκο της ΚΠΡ ότι έχει όλα τα προσόντα για να εξελιχθεί σ’ έναν εκ των κορυφαίων προπονητών του αγγλικού ποδόσφαιρου, αλλά η «εκτόξευση» του Άγγλου τεχνικού δεν έγινε στο Νησί, αλλά στην Βαρκελώνη.

Ένας άλλος θρύλος των αγγλικών πάγκων, ο Μπόμπι Ρόμπσον συνέστησε στους ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα την πρόσληψη του Βέναμπλς στην τεχνική ηγεσία των «μπλαουγκράνα» κι έτσι έγινε.

Ο Βέναμπλς μετακόμισε στην Βαρκελώνη το 1984 και το 1985 οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, το πρώτο για τους Καταλανούς μετά από 11 χρόνια.

Κι αυτό ήταν αναμφίβολα κάτι που μετέτρεψε τον Άγγλο προπονητή σε λαϊκό ήρωα για τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα.

Με τον Βέναμπλς στον πάγκο η Μπάρτσα θα φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1986 αλλά θα χάσει το τρόπαιο στα πέναλτι, στον αλησμόνητο τελικό με την Στεάουα Βουκουρεστίου και μάλιστα επί ισπανικού εδάφους.

Ο Ντουκαντάμ απέκρουσε και τα τέσσερα πέναλτι που εκτέλεσαν εκείνο το βράδυ οι Καταλανοί, στερώντας από τον Βέναμπλς την κούπα με τα μεγάλα «αυτιά».

Ο Βέναμπλς θα φύγει το 1987 από το Καμπ Νου και θα επιστρέψει στην Αγγλία, σε μια απόφαση που αποδείχθηκε λυτρωτική και για τον ίδιο αλλά και για την Τότεναμ.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο Βέναμπλς παρουσίασε ωραίο ποδόσφαιρο με την ομάδα του Λονδίνου, καθώς η περίοδος του Τέρι στον πάγκο των «σπηρουνιών», αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς για τους πρωτευουσιάνους.

Το «κεφάλαιο» Εθνική Αγγλίας               

Ο Βέναμπλς ήταν βασικός υποψήφιος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για τον πάγκο των «λιονταριών» το 1990, αλλά τελικά υπερίσχυσε η «υποψηφιότητα» του Γράχαμ Τέιλορ.

Οι ιθύνοντες της FA διαπίστωσαν το λάθος τους και τέσσερα χρόνια αργότερα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου.

Ο Βέναμπλς ανέλαβε μια από τις δυσκολότερες δουλειές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η παρουσία του στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας συνδέθηκε με την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το καλοκαίρι του 1996 στα αγγλικά γήπεδα.

Τα «λιοντάρια» έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά, δεν κατάφεραν όμως να πάρουν την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης και ο Βέναμπλς ανακοίνωσε την παραίτησή του αμέσως μετά το τέλος του ημιτελικού κόντρα στην Γερμανία.

Οι Άγγλοι έχασαν τον ημιτελικό στα πέναλτι (6-5) και ο Βέναμπλς αποφάσισε να μην παραμείνει στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του.

Θα παραμείνει όμως στην συνείδηση όλων ως ένας εκ των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Οφείλεις πάντα ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που έκαναν πιο όμορφο το ποδόσφαιρο.

Terry thanks for the memories…

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024