Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινο φως από την Κομισιόν στο σχέδιο του Προϋπολογισμού 2024

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο σχέδιο του Προϋπολογισμού 2024

Εγκρίθηκε χωρίς παρατηρήσεις το τελικό σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2024 από την Κομισιόν, που κρίνει ότι εκπληρώνονται οι όροι και κινείται στη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση

Πράσινο φως παίρνει από την Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας σύμφωνα με τις προβλέψεις για το ευρωπαϊκό εξάμηνο που δόθηκαν σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Υπογραμμίζεται ότι η οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να είναι ανθεκτική παρά τους πολλαπλούς κραδασμούς που υπέστη τα τελευταία χρόνια, αλλά έχασε τη δυναμική της ανάπτυξης το 2023 σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, με μέτρια μόνο άνοδο της ανάπτυξης να αναμένεται το 2024.

Διαρθρωτικές προκλήσεις

Η ΕΕ αντιμετωπίζει σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, τη γήρανση και την κοινωνική ένταξη, που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να παραμείνει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας.

Τα ανατρεπτικά γεωπολιτικά γεγονότα έχουν επίσης καταδείξει την ανάγκη να παραμείνει η ΕΕ ανταγωνιστική σε μια παγκόσμια αγορά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής μέσω του ευρωπαϊκού εξαμήνου θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους θέτοντας προτεραιότητες και παρέχοντας σαφείς και καλά συντονισμένες κατευθύνσεις πολιτικής για το επόμενο έτος.

Οι υπάκουοι

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις του Συμβουλίου.

Αντιθέτως, τα προσχέδια της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις συστάσεις του Συμβουλίου, ενώ το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Κροατία κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις του Συμβουλίου.

Σύσταση για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ για το 2024

Η σύσταση της ευρωζώνης παρουσιάζει εξατομικευμένες συμβουλές πολιτικής στα κράτη μέλη (της ζώνης του ευρώ) για θέματα που επηρεάζουν τη λειτουργία της στο σύνολό της. Φέτος το επίκεντρο βρίσκεται στις απαντήσεις πολιτικής στις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού και της ανταγωνιστικότητας.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν στην υιοθέτηση συντονισμένων συνετών δημοσιονομικών πολιτικών και μέτρων στήριξης της ενεργειακής κατάργησης, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και την αποφυγή της τροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη διασφάλισης υψηλών και σταθερών επιπέδων δημόσιων επενδύσεων και η προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω της επιτάχυνσης της εφαρμογής της Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των προγραμμάτων για την πολιτική συνοχής.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης καλούνται να υποστηρίξουν τις μισθολογικές εξελίξεις που μετριάζουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ενώ υπογραμμίζεται ότι πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση κινδύνων που σχετίζονται με αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες, ολοκληρώνοντας παράλληλα την Τραπεζική Ένωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η δημόσια στήριξη σε στρατηγικούς τομείς πρέπει να παραμένει στοχευμένη και όχι να δημιουργούνται στρεβλώσεις στους ίσους όρους ανταγωνισμού της ενιαίας αγοράς.

Έκθεση Μηχανισμού Προειδοποίησης

Η Έκθεση Μηχανισμού Προειδοποίησης (AMR) είναι μια άσκηση ελέγχου για τον εντοπισμό πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Προσδιορίζει τα κράτη μέλη για τα οποία απαιτούνται εις βάθος αναθεωρήσεις για να αξιολογηθεί εάν επηρεάζονται από ανισορροπίες που απαιτούν πολιτική δράση.

Ο προηγούμενος γύρος της διαδικασίας μακροοικονομικής ανισορροπίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σουηδία αντιμετωπίζουν ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξουν και πάλι σε βάθος αξιολογήσεις για αυτές τις χώρες κατά τον κύκλο 2023-2024.

Η φετινή AMR καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται σε βάθος αναθεωρήσεις και για τη Σλοβακία, η οποία είχε υποβληθεί σε βάθος επανεξέταση στον προηγούμενο ετήσιο κύκλο η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν αντιμετώπιζε ανισορροπίες.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024