Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lost in space – Το βαλιτσάκι που όλοι μπορούν να δουν αλλά κανείς να πιάσει

Lost in space – Το βαλιτσάκι που όλοι μπορούν να δουν αλλά κανείς να πιάσει

Εργαλειοθήκη της NASA έγινε τεχνητός δορυφόρος της Γης.

Μια εργαλειοθήκη που ξέφυγε κατά λάθος από τα χέρια ενός αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) κινείται τώρα σε τροχιά γύρω από τη Γη (εικόνα) και πιθανότατα είναι ορατή με απλά κιάλια.

Η εργαλειοθήκη χάθηκε για πάντα όταν οι αστροναύτες της NASA Τζάσμιν Μόγκμπελι και Λόραλ Ο΄Χάρα πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης στο εξωτερικό του τροχιακού εργαστηρίου, αναφέρει το NBC News.

«Στη διάρκεια των εργασιών αυτών μία εργαλειοθήκη χάθηκε από λάθος» ανέφερε η NASA την 1η Νοεμβρίου. «Οι υπεύθυνοι ελέγχου πτήσης την εντόπισαν με τις εξωτερικές κάμερες του σταθμού. Τα εργαλεία δεν ήταν απαραίτητα για το υπόλοιπο του διαστημικού περιπάτου».

Ο Ντέιβ Ντίκινσον, συγγραφέας του βιβλίου The Backyard Astronomer’s Field Guide» έγραψε στο X ότι η θήκη κινείται στην ίδια τροχιά με τον ISS αλλά προπορεύεται κατά περίπου ένα λεπτό.

Σύμφωνα με τον Ντίκινσον, η θήκη έχει φαινόμενο μέγεθος +6, κάτι που σημαίνει ότι δύσλολα διακρίνεται με γυμνό μάτι αλλά πρέπει να είναι ορατή με μικρό τηλεσκόπιο ή κιάλια.

Θεωρητικά, όλοι μπορούν να εντοπίσουν το απολεσθέν αντικείμενο με τη βοήθεια της εφαρμογής Spot the Station της NASA, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δουν πότε περνά ο ISS πάνω από την περιοχή τους.

Σύμφωνα με τη NASA, ο σταθμός είναι το τρίτο λαμπρότερο αντικείμενο του ουρανού μετά τη Σελήνη και την Αφροδίτη.

Η εργαλειοθήκη θα συνεχίσει να περιφέρεται για μερικούς μήνες, με την ταχύτητά της να μειώνεται λόγω τριβής με τον αραιό αέρα, και τελικά θα καταστραφεί φλεγόμενη στην ατμόσφαιρα χωρίς να αφήσει συντρίμμια.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024