Κυριακή 02 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στη Γάζα: Παλαιστίνιος περιγράφει όσα έζησε πριν τους βομβαρδισμούς

Πόλεμος στη Γάζα: Παλαιστίνιος περιγράφει όσα έζησε πριν τους βομβαρδισμούς

Παλαιστίνιος δέχθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα από τις IDF προκειμένου να εκκενώσει την περιοχή

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, προσπαθεί να προειδοποιεί τους κατοίκους, είτε τηλεφωνώντας, είτε στέλνοντας μηνύματα πριν από τους βομβαρδισμούς. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου οι πολίτες λένε ότι δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Δημοσίευμα του BBC παραθέτει την ιστορία του Μαχμούντ, ο οποίος ενημερώθηκε ότι πρόκειται να βομβαρδίσουν την περιοχή αλ Ζάχρα, μία μεσοαστική περιοχή στη βόρεια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας, στην οποία διέμενε. Μάλιστα, μέχρι εκείνο το τηλεφώνημα, η περιοχή αυτή είχε μείνει ανέγγιχτη.

«Έχουμε εντολή να σας βομβαρδίσουμε»

Ήταν Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, περίπου στις 06:30, και το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Γάζα επί 12 συνεχόμενες ημέρες. Είχε ακούσει μια αυξανόμενη φασαρία έξω. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν. «Πρέπει να φύγετε», φώναζε κάποιος στο δρόμο, «γιατί θα βομβαρδίσουν τους πύργους».

Καθώς έφευγε από το κτίριό του και διέσχισε το δρόμο, αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος, χτύπησε το τηλέφωνο του. Ήταν μια κλήση από έναν ιδιωτικό αριθμό. «Σας καλώ από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες», είπε ένας άνδρας στη γραμμή, σύμφωνα με τον Μαχμούντ.

Η φωνή απευθυνόταν στον Μαχμούντ με το πλήρες όνομά του και μιλούσε άψογα αραβικά. «Μου είπε ότι ήθελε να βομβαρδίσει τρία σημεία… και με διέταξε να εκκενώσω τη γύρω περιοχή». Το σπίτι του Μαχμούντ δεν απειλήθηκε άμεσα – αλλά ξαφνικά ήταν υπεύθυνος για την εκκένωση εκατοντάδων ανθρώπων. «Είχα τις ζωές των ανθρώπων στα χέρια μου», λέει.

Συγκέντρωσε τις σκέψεις του και είπε στον άνδρα, ο οποίος συστήθηκε ως Abu Khaled, να μην κλείσει το τηλέφωνο. Ως 40χρονος οδοντίατρος, ο Μαχμούντ λέει ότι δεν έχει ιδέα γιατί τον επέλεξαν. Αλλά εκείνη την ημέρα, έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει την κοινότητά του ασφαλή.

Καθοδηγούμενος από τις φωνές των αγνώστων, που πάντα φαινόταν να ξέρουν πώς να τον βρουν ακόμα και όταν η μπαταρία του τελείωνε, παρακαλούσε να σταματήσει ο βομβαρδισμός και φώναζε μέχρι που πονούσε ο λαιμός του να φύγουν οι άνθρωποι. Ηγήθηκε μιας μαζικής εκκένωσης των γειτόνων του – και στη συνέχεια είδε τη γειτονιά του να εκρήγνυται μπροστά στα μάτια του.

Η περιοχή που βομβαρδίστηκε στην Αλ Ζάχρα

«Ρίξτε μία προειδοποιητική βολή για να αποδείξετε ότι το τηλεφώνημα είναι αληθινό»

Ο Μαχμούντ ζήτησε από την φωνή στο τηλέφωνο που του είχε συστηθεί ως αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού να ρίξει μία προειδοποιητική βολή για να αποδείξει ότι το τηλεφώνημα αυτό ήταν πραγματικό. «Αν όσοι κοιμόντουσαν ακόμα δεν άκουγαν τις κραυγές από τους δρόμους, τότε θα άκουγαν τον πυροβολισμό», σκέφτηκε.

«Του ζήτησα να ‘ρίξει άλλη μια προειδοποιητική βολή πριν βομβαρδίσετε», λέει ο Μαχμούντ. Ακούστηκε άλλος ένας. Τώρα που ο Μαχμούντ ήξερε ότι ήταν αληθινό, προσπάθησε να καθυστερήσει, ζητώντας από τον άνδρα να κάνει υπομονή. «Του είπα: «Μην μας προδώσεις και βομβαρδίσεις, ενώ ο κόσμος εκκενώνει ακόμα».

Ο άνδρας είπε ότι θα δώσει χρόνο στον Mahmoud – είπε ότι δεν ήθελε να πεθάνει κανείς, θυμάται ο οδοντίατρος. Ο Μαχμούντ απάντησε ότι δεν ήθελε κανένας να τραυματιστεί. «Δεν ήθελα να ξέρω ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσα να είχα σώσει και δεν το έκανα», δήλωσε ο Μαχμούντ.

«Γιατί θέλετε να μας βομβαρδίσετε»

Ο Μαχμούντ δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η γειτονιά του είχε γίνει στόχος. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να τον σταματήσω. Τον ρώτησα: «Γιατί θέλεις να βομβαρδίσεις;». Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε: «Υπάρχουν κάποια πράγματα που βλέπουμε εμείς και δεν τα βλέπετε εσείς.»

«Είναι μια εντολή από υψηλά ιστάμενους ανθρώπους και έχουμε εντολή να βομβαρδίσουμε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τον Mahmoud. Όταν οι περιοχές γύρω από τα κτίρια ήταν ελεύθερες, ο άνδρας ενημέρωσε τον Μαχμούντ ότι ο βομβαρδισμός θα ξεκινούσε. Πανικοβλήθηκε – τι θα γινόταν αν βομβάρδιζαν κατά λάθος το λάθος κτίριο; «Περίμενε λίγο», του είπε ο άνδρας, λέει.

Ένα ισραηλινό αεροσκάφος έκανε κύκλους πάνω από το κεφάλι του. Ο Μαχμούντ κοίταξε τα τρία σπίτια που γειτνίαζαν με τη δική του πολυκατοικία. Τότε ένας από αυτούς βομβαρδίστηκε. «Αυτός είναι ο πύργος που θέλουμε, μείνετε μακριά», είπε ο άνδρας στο τηλέφωνο καθώς το κτίριο έπεφτε.

Όταν ο βομβαρδισμός σταμάτησε, ο Μαχμούντ θυμάται τη φωνή να του λέει: «Τελειώσαμε… μπορείς να γυρίσεις πίσω.» Ο Μαχμούντ δεν κατάλαβε τι είχε μόλις δει. Είχε ζήσει σε αυτή τη γειτονιά της Γάζας για 15 χρόνια, διατηρώντας ένα πολυσύχναστο οδοντιατρείο και μεγαλώνοντας εκεί τα παιδιά του.

«Του είπα ότι η αλ Ζάχρα είναι μια πολιτική περιοχή. Κανείς δεν είναι ξένος εδώ…  Προσπάθησα να τον κάνω να καταλάβει. Δεν είναι συνοριακή περιοχή, δεν είχαμε προηγούμενες συγκρούσεις. Ήταν πάντα μια περιοχή εκτός προβλημάτων», λέει.

Οι επιθέσεις που ακολούθησαν μετά το τηλεφώνημα στον Μαχμούντ

Λάμβανε συνεχώς κλήσεις

Ο Μαχμούντ ανέφερε ότι οι άνθρωποι περίμεναν στο πανεπιστήμιο έντρομοι, ακούγοντας μόνο τον κρότο των εκρήξεων. Κάποια στιγμή, ανέφερε ότι η φωνή στο τηλέφωνο, τον ρώτησε πόση μπαταρία έχει. Είχε 15%. Του είπαν να κλείσει το τηλέφωνο για να κάνει οικονομία μπαταρίας και ότι θα τον πάρουν πάλι.

Ακολούθησαν συχνές κλήσεις. «Τηλεφωνούσαν για να μου πουν: Τώρα θα βομβαρδίσουμε άλλο ένα κτίριο», «Τώρα θα βομβαρδίσουμε άλλο ένα». Είπαν δε ότι θα συνεχίσουν να τηλεφωνούμε μέχρι να τελειώσουμε.»

Κάποια στιγμή χτύπησε το κινητό ενός γείτονα, με τη φωνή να ζητά τον Μαχμούντ. Ο ίδιος κρατούσε αποστάσεις από τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά του όλη την ημέρα – τόσο επειδή ήταν απασχολημένος με την εκκένωση ανθρώπων, όσο και επειδή φοβόταν ότι η επαφή του με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες τον καθιστούσε στόχο.

Οι κάτοικοι της αλ Ζάχρα πέρασαν μια άγρυπνη νύχτα. Το πλήθος προσέβλεπε στον Μαχμούντ για ενημέρωση και απαντήσεις. «[Λέγανε] «Έι, γιατρέ, σε κάλεσαν για να γυρίσουμε πίσω; Σου είπαν πού θα χτυπήσουν;» Ξημέρωσε. Μια ανάρτηση στην ομάδα της κοινότητας στο Facebook στις 08:53 τοπική ώρα έλεγε: «Ο Μαχμούντ δεν είναι εδώ: «Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή.»

Η γειτονιά που εργαζόταν καταστράφηκε ολοσχερώς

Λόγω των τηλεφωνημάτων που έλαβε ο Μαχμούντ, το τετράγωνο στο οποίο ζούσε δεν καταστράφηκε. Από την άλλη, η γειτονιά που έχτισε το οδοντιατρείο που είχε επί 15 χρόνια, χάθηκε. Ο ίδιος έχει ήδη μεταφέρει την οικογένεια του σε άλλη περιοχή της Γάζας όπου μένει στο σπίτι ενός φίλου του που είναι γεμάτο κόσμο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «Δεν σκέφτομαι την κλινική μου ή το σπίτι μου, απλώς προσεύχομαι να επιβιώσω και να μείνω ζωντανός», ενώ προσθέτει ότι «Τα υλικά πράγματα δεν είναι τίποτα, μπορείς να πεθάνεις ανά πάσα στιγμή αυτή τη στιγμή. Δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο.»

Sports in

Δύο «μύθοι»: Η συγκλονιστική φωτογραφία Κροος και Ρόις μετά τον τελικό (pic)

Μάρκο Ρόις και Τόνι Κροος χάρισαν μια από τις φωτογραφίες της σεζόν στον τελικό του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 02 Ιουνίου 2024