Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Το Instagram ζητά συγγνώμη για το χαρακτηρισμό «τρομοκράτης» σε παλαιστίνιους χρήστες

Γάζα: Το Instagram ζητά συγγνώμη για το χαρακτηρισμό «τρομοκράτης» σε παλαιστίνιους χρήστες

«Δόξα τω Θεώ, οι παλαιστίνιοι τρομοκράτες μάχονται για την ελευθερία τους» ήταν η φράση που εμφανιζόταν σε ορισμένα βιογραφικά χρηστών.

Η Meta Platforms υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την προσθήκη της λέξης «τρομοκράτης» στα προφίλ ορισμένων παλαιστίνιων χρηστών στο Instagram, κάνοντας λόγο για λάθος στη μετάφραση.

Ο χαρακτηρισμός εμφανίστηκε στα βιογραφικά χρηστών που περιλάμβαναν τη λέξη «Παλαιστίνιος» στα αγγλικά μαζί στο εικονίδιο της παλαιστινιακής σημαίας και την αραβική λέξη «alhamdulillah» που σημαίνει «Δόξα τω Θεώ».

Όταν ο αναγνώστης κλίκαρε το κουμπί αυτόματης μετάφρασης εμφανιζόταν η φράση «Δόξα τω Θεώ, οι παλαιστίνιοι τρομοκράτες μάχονται για την ελευθερία τους».

Το Instagram άλλαξε τις ρυθμίσεις όταν ένας χρήστης με το όνομα @khanman1996 ανέβασε φωτογραφίες της εσφαλμένης μετάφρασης, αναφέρει το BBC.

«Εκφράζουμε την ειλικρινή συγγνώμη μας για αυτό που συνέβη» δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο βρετανικό δίκτυο.

Προηγούμενα

Η γκάφα  ήρθε να προστεθεί στις καταγγελίες άλλων χρηστών που διαμαρτύρονται ότι οι αναρτήσεις που εκφράζουν στήριξη στους Παλαιστινίων θάβονται από τους αλγορίθμους του Instagram και δεν εντοπίζονται εύκολα ακόμα και αν κάποιος τις αναζητήσει.

Μια από τις πρώτες καταγγελίες ήρθε πέρυσι από τη Μπέλα Χαντίν, διάσημο μοντέλο παλαιστινιακής καταγωγής, η οποία διαμαρτυρήθηκε ότι οι αναρτήσεις για την κατάσταση στη Γάζα είχαν περιορισμένη προβολή στο Instagram.

Πιο πρόσφατα, η παλαιστίνια συγγραφέας Φατιμά Μπούτο έγραψε σε ανάρτησή της ότι το Instagram σιωπηλά μπλόκαρε τις φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις της, τις οποίες δεν μπορούσαν να δουν οι ακόλουθοί τους.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Κυριακή στο Twitter, o διευθυντής επικοινωνίας της Meta Άντι Στόουν δήλωσε ότι ένα σφάλμα λογισμικού περιόρισε σημαντικά την προβολή Stories που αναδημοσίευσαν περιεχόμενο από το Reels ή άλλους χρήστες.

Ο Στόουν υποστήριξε ωστόσο ότι πρόβλημα «δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο του περιεχομένου» και διορθώθηκε «το ταχύτερο δυνατό».

Σε ένα άλλο περιστατικό τον Μάιο του 2021, η οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε το Instagram για τη διαγραφή βίντεο, εικόνων και σχολίων για το Μεσανατολικό.

Η Meta απάντησε ότι οι αναρτήσεις διαγράφονταν επειδή περιείχαν «λόγο ή σύμβουλα μίσους». Παρόλα αυτά άλλαξε τον αλγόριθμό της και ζήτησε ανεξάρτητη αξιολόγηση για τον έλεγχο του περιεχομένου που σχετίζεται με το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Την αξιολόγηση ανέλαβε η συμβουλευτική εταιρεία Business for Social Responsibility, η οποία ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε πρόθεση λογοκρισίας.

Επιβεβαίωσε όμως ότι «οι ενέργειες της Meta δείχνουν να έχουν αρνητικές συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων στην ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία συνάθροισης, την πολιτική συμμετοχή και τη μη διάκριση».

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024