Για τη απόφασή του να γίνει vegan αλλά και για τη νόσο Χασιμότο μίλησε ο ηθοποιός Μέμος Μπεγνής στην εκπομπή «ΠΟΠ Μαγειρική» της ΕΡΤ1. Ο ίδιος ανέφερε πόσο βοήθησε η ισορροπημένη διατροφή στο πρόβλημα που εμφάνισε με τον θυρεοειδή του.

«Αρχισα να μαγειρεύω, γιατί είχα ένα πρόβλημα στον θυροειδή μου. Οπότε είχα πάρει κιλά. Ξεκίνησα μία θεραπεία με κορτιζόνη, τα κλασικά. Ηταν Χασιμότο, ήταν αυτοάνοσο. Αλλαξα τη διατροφή μου. Έκοψα τα κρέατα, έκοψα τα λίπη, τα τηγανιτά. Έπειτα από 2 – 3 χρόνια που έκανα εξετάσεις, το Χασιμότο είχε εξαφανιστεί. Μου λέει ο γιατρός μου: «Δεν εξαφανίζονται συνήθως τα αυτοάνοσα αλλά μπορεί να συμβεί»» δήλωσε, αρχικά, ο ταλαντούχος ηθοποιός.

«Μπορεί να με δείρουν οι vegan αλλά πολλές φορές θα κάνω μία ατασθαλία»

«Έκτοτε ο θυρεοειδής μου δουλεύει ρολόι, οι εξετάσεις μου είναι απίστευτες. Πιστεύω ότι λειτούργησε θεραπευτικά. Πήγα στον βιγκανισμό. Μπορεί να με δείρουν οι vegan, αλλά πολλές φορές θα κάνω μία ατασθαλία, τρώγοντας μία πίτσα ή ένα παστέλι που έχει μέλι» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Τι είναι η νόσος Χασιμότο;

Η νόσος Χασιμότο ή αλλιώς Θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί ένα νόσημα του θυροειδή αδένα. Συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα και μάλιστα θεωρείται το πιο κοινό από αυτά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κατάσταση κατά την οποία, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τον θυρεοειδή αδένα ως ξένο σώμα και έτσι προσπαθεί να τον καταπολεμήσει. Για τον λόγο αυτό, η νόσος Hashimoto, χαρακτηρίζεται και ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα. Αυτή η χρόνια φλεγμονή, οδηγεί τελικά σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Άλλωστε, η νόσος Χασιμότο είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού.

Το ασυνήθιστο όνομά της προήλθε από τον Ιάπωνα γιατρό Χακάρου Χασιμότο, ο οποίος περιέγραψε το νόσημα ήδη από το 1912. Αρκετά αργότερα, συγκεκριμένα το 1957, Θυρεοειδίτιδα Hashimoto αναγνωρίστηκε επίσημα ως αυτοάνοσο νόσημα.