Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Daniel-DANA… 5-0!

Daniel-DANA… 5-0!

Γιατί η καταιγίδα «Daniel» έδωσε πέντε φορές περισσότερες βροχές στην Ελλάδα από ότι η DANA στην Ισπανία;

Η Ισπανία υπέφερε, αλλά όχι σαν την Ελλάδα. Το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco απορεί και δίνει την εξήγηση του στο φαινόμενο:

«Η καταιγίδα Daniel έχει δώσει πέντε φορές περισσότερες βροχές στην Ελλάδα από το DANA στην Ισπανία, παρόλο που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Πως γίνεται;

Η Ελλάδα, ολοσχερώς κατεστραμμένη από τις πλημμύρες: Θα μπορούσε να βρέξει έτσι στην Ισπανία;

Οι πιο διάσημοι δρόμοι της Αθήνας, στην Ελλάδα, μετατράπηκαν σε ποτάμια από την καταιγίδα «Daniel».

Οι καταρρακτώδεις βροχές που υφίσταται η Ελλάδα δεν έχουν προηγούμενο. Μεγάλο μέρος της χώρας έχει πλημμυρίσει, εκτοπίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας σπίτια, γέφυρες και δρόμους.

Πολλές πόλεις έχουν παραλύσει, με κτίρια σχεδόν αόρατα κάτω από το νερό, με μόνο την οροφή να φαίνεται.

Οι ειδικοί αναλύουν τώρα γιατί η καταιγίδα «Daniel» ήταν τόσο έντονη, η οποία άφησε πέντε φορές περισσότερες βροχές στην Ελλάδα από ότι η DANA στην Ισπανία, η οποία ήταν επίσης τρομακτική.

Οι καταιγίδες που έπληξαν ταυτόχρονα την Ισπανία και την Ελλάδα οφείλονται στο ίδιο φαινόμενο: ένα ατμοσφαιρικό μοτίβο γνωστό ως « omega [Ω] block» λόγω του σχήματος του «πετάλου», παρόμοιο με αυτό του ελληνικού γράμματος.

Αποτελείται από τα εξής: ένα κέντρο υψηλής πίεσης πάνω από την Κεντρική Ευρώπη, με δύο κέντρα χαμηλής πίεσης στις πλευρές που σχηματίστηκαν δυτικά της χερσονήσου (η DANA) και πάνω από την Ελλάδα (καταιγίδα «Δανιήλ).

Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε μια πολύ καυτή Μεσόγειο, που έχει κάνει τις καταιγίδες ασυνήθιστα ισχυρές και στα δύο μέρη.

Γιατί έχει βρέξει περισσότερο στην Ελλάδα παρά στην Ισπανία;

Η Ελλάδα είναι κατεστραμμένη. Πολλές πόλεις έχουν πληγεί από πλημμύρες που δεν έχουν αφήσει τίποτα στο πέρασμά τους. Έχουν καταστρέψει σπίτια, σχολεία, επιχειρήσεις, ηλεκτρικούς στύλους, δέντρα, αυτοκίνητα.

Πάνω από 800 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο έχουν πέσει κατά τόπους, είναι ρεκόρ βροχοπτώσεων.

Αυτό το ποσό θα ήταν υπερβολικό ακόμη και για περιοχές του κόσμου που υφίστανται τις επιπτώσεις των μουσώνων ή των καταστροφικών τυφώνων και καταιγίδων.

Εδώ, είναι απλά αδιανόητο να δεις τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα

Στην Ισπανία έχει επίσης βρέξει πολύ λόγω των επιπτώσεων του DANA. Το Σάββατο και την Κυριακή της περασμένης εβδομάδας και τα ξημερώματα της Δευτέρας οι πλημμύρες κυριάρχησαν στην επικαιρότητα λόγω των σοβαρών συνεπειών τους.

Η Αλντέα ντελ Φρέσνο, μια πόλη στη Μαδρίτη, ήταν εντελώς απομονωμένη και σε ορισμένους δήμους του Τολέδο αυτοκίνητα έπλεαν στους δρόμους μπροστά στο ανήμπορο βλέμμα των κατοίκων.

Ωστόσο, αν συγκρίνουμε τις ποσότητες με αυτές που έχουν καταχωρηθεί στην Ελλάδα, η Ισπανία έχει συγκεντρώσει το ένα πέμπτο. Γιατί οι βροχοπτώσεις δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο στην Ελλάδα;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Μεσόγειος έχει να κάνει πολύ με αυτό. Η θερμότητα στην επιφάνεια της θάλασσας προκαλεί την εξάτμιση περισσότερου νερού, το οποίο, όταν συμπυκνώνεται, προκαλεί τη δημιουργία περισσότερων σύννεφων καταιγίδας που στη συνέχεια εξαπολύουν βίαιες καταιγίδες με τεράστιες ποσότητες νερού.

Εάν η DANA είχε παραμείνει περισσότερο δυτικά της χερσονήσου, θα μιλούσαμε για πολύ μεγαλύτερα ποσά βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας.

Ωστόσο, κοιτάζοντας το μέλλον, δεν αποκλείεται να δούμε ένα πιο βίαιο επεισόδιο «ψυχρής πτώσης» από αυτά που έχει βιώσει μέχρι τώρα η Ισπανία.

Αν και η Μεσόγειος γενικά θερμαίνεται περισσότερο στο ανατολικό τμήμα της, από τις αρχές του τρέχοντος καλοκαιριού, ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν επίσης στο Λεβάντε, κοντά στους 30 ºC, στην περιοχή της Βαλένθια, για παράδειγμα», τόνισε στο ρεπορτάζ του το μεγάλο ισπανικό κανάλι.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024