Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Δύο εισαγγελείς με έναν στόχο - Να καταδικάσουν τον Τραμπ και να τον κρατήσουν μακριά από τον Λευκό Οίκο 

ΗΠΑ: Δύο εισαγγελείς με έναν στόχο – Να καταδικάσουν τον Τραμπ και να τον κρατήσουν μακριά από τον Λευκό Οίκο 

Η άσκηση των διώξεων εναντίον του Τραμπ τόσο κοντά η μία από την άλλη ενδέχεται να διακινδυνεύσει την επιτυχία του σκοπού τους.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ανεβαίνεις μπορείς να σταματάς, αλλά όχι όταν κατεβαίνεις. Το είχε πει πρώτος ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, που τώρα που πήρε… φόρα, φόρα, κατηφόρα και τίποτα δεν τον σταματά.

Μέσα σε διάστημα 15 ημερών ο Αμερικανός (και πάλι) υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος βρέθηκε στο επίκεντρο δύο εγκληματικών συνωμοσιών, όπως τις αποκαλεί η αμερικανική δικαιοσύνη, με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020 που έβγαλε πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο αυτές ξεχωριστές υποθέσεις θα τρέξουν παράλληλα τους επόμενους μήνες, εξαντλώντας τον χρόνο και τις οικονομίες του Τραμπ, που έχει ξεκινήσει τη νέα προεκλογική εκστρατεία του με το βλέμα του στραμμένο στον Λευκό Οίκο.

Οι δυο μήνες του χάους

Σε πρώτη ανάγνωση τα επίμαχα γεγονότα, που βρίσκονται στον πυρήνα των δύο τελευταίων διώξεων εναντίον του Αμερικανού πρώην προέδρου, είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια.

Συγκεκριμένα, αφορούν τους δύο μήνες του χάους, που ακολούθησαν τις εκλογές του Νοεμβρίου πριν από τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο Τραμπ προσπάθησε να αποδείξει ότι ο Μπάιντεν του έκλεψε την προεδρική νίκη, πριν οι οπαδοί του εισβάλλουν στο Καπιτώλιο τον επόμενο χρόνο γράφοντας ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Ωστόσο, τα κατηγορητήρια σχηματίστηκαν από δύο εισαγγελείς – τον Τζακ Σμιθ, ο οποίος διορίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ για να επιβλέπει τις διώξεις του Τραμπ σε ομοσπονδιακό επίπεδο και τη Φάνι Γουίλις, την εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον της Τζόρτζια, που πρωταγωνίστησε στην εκλογική αναμέτρηση του 2020 με το οριακό αποτέλεσμα της.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η άσκηση των διώξεων εναντίον του Αμερικανού πρώην προέδρου τόσο κοντά η μία από την άλλη και η προοπτική δύο δικών σε παράλληλο χρόνο ενδέχεται να περιπλέξει τις διαδικασίες και να διακινδυνεύσει την επιτυχία του σκοπού τους.

Στον ίδιο τόπο εγκλήματος

Πέρα από πρακτικά εμπόδια, ο ταυτόχρονος χειρισμός δύο τόσο σημαντικών υποθέσεων μπορεί να δοκιμάσει τα όρια και την ανοχή των δύο εισαγγελέων, που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια εργαζόμενοι νυχθημερόν γι’ αυτά τα ιστορικά κατηγορητήρια. Μέχρι πριν από πέντε μήνες, εξάλλου, κανένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ ποινικές διώξεις.

Μια εκλογική υπόθεση από το 2020 δεν σημαίνει ότι θα «κάψει» μια άλλη σε παρόμοιο χρόνο με την ίδια θεματική, αλλά όπως επισημαίνει ο Ντάνιελ Ριχμαν, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Κολούμπια, «σε γενικότερο πλαίσιο, το να έχεις δύο διαφορετικούς εισαγγελείς να τριγυρίζουν στον ίδιο τόπο εγκλήματος είναι συνήθως συνταγή για, τουλάχιστον, τραυματισμένους εγωισμούς, ίσως και κατεστραμμένες υποθέσεις».

Το κατηγορητήριο 45 σελίδων, που παρέδωσε η ομάδα του Σμιθ νωρίτερα αυτό το μήνα, είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα ομοσπονδιακά στάνταρτ, αλλά και πάλι το μισό αυτού των 98 σελίδων που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ της Δευτέρας η Γουίλις.

Το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο επικεντρώνεται κυρίως στις ενέργειες του Τραμπ, μαζί με έξι άλλους ανώνυμους συν-συνωμότες, όπως αποκαλούνται, οι οποίες συνιστούν παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων, στόχευαν στην εξαπάτηση των ΗΠΑ και την παρεμπόδιση της επίσημης διαδικασίας, ενώ απείλησαν ευθέως τα ατομικά δικαιώματα.

Η μεγάλη πρόκληση

Η Γουίλις, από την πλευρά της, σκιαγράφησε τη γενικότερη εικόνα μιας εγκληματικής επιχείρησης για την ανατροπή της ψηφοφορίας, στην οποία φέρεται να συμμετείχαν εκτός από τους 19 κατηγορούμενους, από κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου μέχρι και επόπτες στην κομητεία της Τζόρτζια και 30 επιπλέον συν-συνωμότες στους οποίους όμως δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Κι ενώ ο Σμιθ ενδέχεται να αυξήσει το κατηγορητήριο του και να απαγγείλει πρόσθετες κατηγορίες ή να κατονομάσει νέους κατηγορούμενους, όπως έκανε σε μια ξεχωριστή υπόθεση σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων πάλι από τον Τραμπ, «η Γουίλις φαίνεται να έχει βάλει όλα τα χαρτιά της στο τραπέζι ταυτόχρονα», εκτιμά η Έιμι Λι Κόπλαντ, δικηγόρος με έδρα την Τζόρτζια.

«Η πρόκληση εδώ είναι να υπάρχει επαρκής συντονισμός, ώστε ο κάθε εισαγγελέας να μην μπαίνει στα χωράφια του άλλου και να μην αναστατώνει τον προγραμματισμό του ή να φέρει τους μάρτυρες σε μειονεκτική θέση προκαλώντας τη μη συνεργασία τους», εξηγεί ο Ρίτσμαν.

«Την ίδια στιγμή όμως . . . δεν θέλουν να θεωρούνται ως μια ενιαία ομάδα», γιατί σε αυτή την περίπτωση θα είναι και υπεύθυνοι ο ένας για τις πράξεις του άλλου, προσθέτει ο ίδιος.

Κάποιος να σταματήσει τον Τραμπ

Όσον αφορά το τι σημαίνουν τα παραπάνω για τον Τραμπ, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ατυχώς για τον ίδιο, ακόμα κι αν επανεκλεγεί πρόεδρος δεν θα μπορεί να παρέμβει στην εξέλιξη της υπόθεσης στην Τζόρτζια, καθώς εκδικάζεται σε πολιτειακό επίπεδο και όχι ομοσπονδιακό, όπου και θα μπορούσε να απονείμει χάρη στον εαυτό του ή τέλος πάντων να διορίσει έναν «φιλικό» προς το πρόσωπο του εισαγγελέα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η δημοτικότητα του παραμένει στα ύψη και παρά την παρουσία του στα δικαστήρια κάθε τρεις και λίγο για την απαγγελία νέων κατηγοριών εναντίον του είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, θα πρέπει να προβληματίσει τα μέγιστα τους προαναφερθέντες, που θα πρέπει να τρέξουν τις δίκες τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταφέρουν να κρατήσουν τον Τραμπ μακριά από τον Λευκό Οίκο.

Για την ώρα οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους, αφού μέσα σε 24 ώρες ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος ζήτησε με sms την οικονομική ενίσχυση των οπαδών του για την αντιμετώπιση των νομικών του μπελάδων και κατάφερε να συγκεντρώσει 4 εκατομμύρια δολάρια!

Βέβαια, στην πολιτική ένας χρόνος είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, ώστε να μην την πατήσουν ξανά όπως το 2016. Το στοίχημα είναι μεγάλο και αυτή τη φορά δεν υπάρχει το άλλοθι του… εξαπίνης.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024