Ο Δήμος Αθηναίων, πρώτο κρας τεστ για το δημοκρατικό τόξο κατά της Ακροδεξιάς
Η είσοδος των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, υπό τη σκέπη και την καθοδήγηση ενός καταδικασμένου πρώην χρυσαυγίτη, ανακατεύει ξανά την τράπουλα
Για πρώτη φορά από το 2019, δηλαδή από την τελευταία φορά που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έρχεται αντιμέτωπο ξανά με την ακροδεξιά απειλή – η οποία, προφανώς, καθόλου δεν είχε εξαφανιστεί στο μεσοδιάστημα, συνεχίζοντας τη δράση της μέσα από το κίνημα των αντιεμβολιαστών και εντός των σχολικών αιθουσών, με αποκορύφωμα τα επεισόδια στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι για τέσσερα χρόνια δεν είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ο χαρακτηρισμός της ως εγκληματικής οργάνωσης και η πρωτόδικη καταδίκη του διευθυντηρίου της έδιναν στο ακροδεξιό φάσμα την αίσθηση του περιθωρίου.
Η είσοδος των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, υπό τη σκέπη και την καθοδήγηση ενός καταδικασμένου πρώην χρυσαυγίτη (ο οποίος βρήκε τρόπο να ξεπεράσει τα θεσμικά εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά του), ανακατεύει ξανά την τράπουλα: ο Ηλίας Κασιδιάρης, φυλακισμένος στον Δομοκό αλλά ξεθαρρεμένος, έβαλε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας.
Και παράλληλα με την εξόφθαλμη εμπλοκή του στα κοινοβουλευτικά δρώμενα, η ακροδεξιά ατζέντα έχει δύο ακόμα διεκδικητές: την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία σηκώνει τους τόνους και εντός Βουλής λόγω ανταγωνισμού, αλλά και τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, τα στελέχη της οποίας έχουν παγιωμένες ακραίες θέσεις που αφορούν, για παράδειγμα, την αυτοδιαχείριση του γυναικείου σώματος και τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας.
Η κάθοδος Κασιδιάρη
Το πρώτο τεστ για τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου θα είναι η μάχη στον Δήμο της Αθήνας, με δεδομένη την κάθοδο Κασιδιάρη, η οποία αποφασίστηκε να μην αντιμετωπιστεί με ρύθμιση ανάλογη με εκείνη των εθνικών εκλογών – και στην οποία ο πρώην χρυσαυγίτης κατάφερε να βρει παραθυράκι.
Ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης ήδη έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του («Βήμα της Κυριακής»), λέγοντας πως «το «μαύρο» δεν ταιριάζει στην Αθήνα». Πάνω σ’ αυτή τη φράση έγινε και το πρώτο τζαρτζάρισμα με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη.
«Νομίζω, συμφωνούμε πως αν θέλουμε να αποδυναμώσουμε τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τους φασίστες πρέπει να έχουμε ένα σταθερό μέτωπο εναντίον τους και στα λόγια, αλλά κυρίως στην πράξη», ανέφερε μεταξύ άλλων εκείνος σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Μπακογιάννη – δείχνοντας αφενός μια διάθεση συγκλίσεων απέναντι στον Κασιδιάρη και αφετέρου αφήνοντας υπόνοιες για τις γαλάζιες κινήσεις που δεν ήταν αρκετές για να τον αντιμετωπίσουν.
Υπενθυμίζεται πως, ακόμα και στα καλύτερά της χρόνια την περίοδο της κρίσης, η Χρυσή Αυγή δεν είχε καταφέρει να φτάσει τον υποψήφιό της σε ποσοστό τέτοιο που να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας – η άνοδός της, ωστόσο, είχε ξεκινήσει από τις γειτονιές της πρωτεύουσας και λόγω των ανισοτήτων που παρατηρούνταν εκεί, πράγμα που μάλλον θέλει να επαναλάβει ο Κασιδιάρης.
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το χαμήλωμα των τόνων στο εσωτερικό των «Σπαρτιατών» ανάμεσα στους βουλευτές και στον πρόεδρο Βασίλη Στίγκα δείχνει πως τουλάχιστον για την ώρα ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες που επέτρεψαν την κάθοδο των «Σπαρτιατών» και την είσοδό τους στη Βουλή.
Παράλληλα, όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στα ακροδεξιά του φάσματος εκτιμούν ότι καθοριστικές μάχες θα δοθούν και σε επίπεδο πολιτικής – όταν, για παράδειγμα, θα πέσουν στο τραπέζι προς ψήφιση κοινωνικά ζητήματα όπως οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών, όταν και η πλευρά της κυβέρνησης θα νιώσει τη σχετική πίεση όχι μόνο από τα αριστερά αλλά και από τα δεξιά της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις